Suosikkisarjan pääroolilla oli yllättävät seuraukset: Silta-tähden elämä muuttui lopullisesti – ”Se on vaikuttanut omiin aivoihini” - Viihde - Ilta-Sanomat

Suosikkisarjan pääroolilla oli yllättävät seuraukset: Silta-tähden elämä muuttui lopullisesti – ”Se on vaikuttanut omiin aivoihini”

Sofia Helin sanoo Sagan näyttelemisen vaikuttaneen myös hänen omaan ajatteluunsa. IS tapasi Silta-sarjan ruotsalaistähdet Kööpenhaminassa viimeisen tuotantokauden ensi-illan yhteydessä.

1.1.2018 17:45

Alapäävitsejä – missään tapauksessa ei saa möläyttää alapäävitsejä, ruotsalais-tanskalaisen Silta-rikossarjan tähdet Sofia Helin ja Thure Lindhardt veistelevät toisilleen pilke silmäkulmassa juuri ennen kuin he nousevat lavalle gaalayleisön eteen.

Alkamassa on sarjan neljännen kauden ensi-ilta Kööpenhaminan Imperial-elokuvateatterissa, ja sarjan päätähdet ovat itseoikeutetusti tilaisuuden juontajia.

Alapäämöläytyksiä ei lavalla loppujen lopuksi kuulla – mutta vaikka olisi kuultu, nekin olisivat ehkä jotenkin sopineet tähän hetkeen.

Etsivänä nerokasta mutta sosiaalisissa tilanteissa hukassa olevaa Saga Norénia esittävä Helin on sarjan alusta alkaen tehnyt kiusallisista möläytyksistä käytännössä taidetta.

Juuri Sagan särmikäs hahmo on ollut yksi iso syy katsotun, palkitun ja laajasti kiitellyn Silta-sarjan maailmanlaajuiselle menestykselle. Ja nyt on aika jättää hänelle – ja koko sarjalle – hyvästit.

Seuraavana päivänä Kööpenhaminan konserttitalolla Helin kertoo Ilta-Sanomille edellisillan vitsailusta: se kuvaa myös hänen ja Lindhardtin yhteistyötä kameroiden edessä.

– Ennen gaalaa meidän piti käydä läpi juontorepliikkejämme, mutta päädyimmekin listaamaan kaikkea sitä, mitä tuollaisessa juhlassa ei missään nimessä saisi sanoa lavalla, Helin tunnustaa.

– Jep, kävimme läpi kaikki asiat vyötäröstä alaspäin! Lindhardt innostuu vieressä.

Keskinäinen vitsailu muodostui jo Silta-sarjan kuvauksissa heidän tavakseen purkaa paineita ja rikossarjan synkkää tunnelmaa.

Uudenvuodenpäivänä Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa käynnistyvän neljännen kauden perusteella on helppo uskoa, että vitsailumetodi oli välillä oikeasti tarpeen: ruotsalainen Saga ja tanskalainen Henrik saavat viimeisellä kaudella eteensä murhatapauksen, jossa Tanskan maahanmuuttoviraston johtaja on kivitetty julmasti hengiltä.

Kuten sarjan ensimmäisellä kaudella vuonna 2011, ruumis löytyy Kööpenhaminaa ja Malmötä yhdistävän Juutinrauman sillan luota.

– Työsuhteemme oli hyvin lämmin, mutta olemme molemmat näyttelijöinä kunnianhimoisia. Se teki meistä kuvauksissa hyvin vakavia, Lindhardt kuvailee.

– Mutta kerroimme paljon vitsejä, Helin täsmentää rauhallisella äänellä.

Tanskalainen Thure Lindhardt ja ruotsalainen Sofia Helin kuvailevat yhteistyötään Silta-sarjassa lämminhenkiseksi mutta kunnianhimoiseksi. Välillä synkkää tunnelmaa piti keventää härskienkin vitsien avulla.­

Nopeasti puhuvan Lindhardtin rinnalla Helin on toista maata: hän tuntuu harkitsevan kaikkia kommenttejaan hyvin pitkään.

Helinin paksu, tumma pusero, vahva tumma silmämeikki ja kilpikonnakuvioiset ruskeat silmälasit muodostavat selkeän kontrastin Sagan liki meikittömään olemukseen ja vapaasti harittaviin hiuksiin.

Helin sanoo kantavansa Sagaa kuitenkin sisällään vielä pitkään.

– En koskaan pääse hänestä eroon, Helin toteaa.

Hän uskoo, että jokainen näyttelijän esittämä rooli muuttaa aina myös näyttelijää.

– Näytellessä on ajateltava kuin hahmo ajattelisi. Se on väistämättä vaikuttanut myös omiin aivoihini, Helin pohtii.

– Siksi nämä eivät ole jäähyväiseni Sagalle, vaan ainoastaan tuotantoryhmän ystävilleni. Minulle se on tässä tilanteessa surullisinta.

Helinin pohdinnat aivoista ja roolihahmon kantamisesta sisällään tuovat mieleen Helinin filosofian opinnot, joita hän suoritti opiskellessaan näyttelijäksi. Toisaalta myös Silta-sarja on tullut kuuluisaksi moraalisista pohdinnoista, joita etsivät ovat joutuneet rikostutkinnan aikana tekemään.

– Filosofiassa on kyse eksistentiaalisisten kysymysten ratkaisemisesta, ja niin on kaikessa taiteessakin, Helin vertaa.

– Saga on henkilö, joka päätyessään johonkin totuuteen pitää siitä tiukasti kiinni – mutta silti aika ajoin epäonnistuu, kuten kaikki ihmiset. Elämään kuuluu, että luulemme selvittäneemme, mistä kaikessa on kyse, vaikka oikeasti emme koskaan pääse siihen asti.

Silta-sarjaa katsoessa ei uskoisi, että roolia ei kirjoitettu suoraan Sofia Heliniä varten. Helin päätyi Sagaksi vasta koekuvausten kautta.­

Samoja kysymyksiä Helin kertoo kysyvänsä itseltään yhä. Juuriltaan hän kutsuu itseään maalaiseksi: hän syntyi 1972 Hovstassa, Örebrossa, mutta varttui Linghemissä, pienellä paikkakunnalla Linköpingin lähellä.

– Olen kotoisin Tukholman eteläpuolelta – mutta en miltään nätiltä puolelta! Helin murjaisee.

Ennen Siltaa hänen kuuluisin roolinsa oli Cecilia-morsiamen osa temppeliritari Arnista kertovissa elokuvissa (2007 & 2008) ja tv-sarjassa (2010). Hänellä oli myös pieni, kolmen jakson pituinen osa jo Varustamo-draamasarjassa (1992–2002), jonka kirjoittajiin kuuluivat myös Sillan luoja Hans Rosenfeldt ja toinen pääkäsikirjoittaja Camilla Ahlgren.

Toisen kerran Helinin ja Rosenfeldtin tiet kohtasivat ruotsalaiseen poliisikouluun sijoittuvaa rikosdraamasarjaa Kokelaat (1998) tehdessä.

Silta-sarjaa katsoessa ei kuitenkaan uskoisi, että roolia ei kirjoitettu häntä varten. Helin päätyi Sagaksi vasta koekuvausten kautta.

– Sofia oli koekuvauksissa aivan ylivoimainen, Konserttitalolle saapunut Rosenfeldt ylistää.

– Monet muista näyttelijöistä näyttelivät Sagaa hänen omituisuuksiaan korostaen, mutta Sofia näytteli Sagaa juuri niin kuin tekee sarjassakin: hän ei alleviivannut oikkuja, vaan näytteli kuin oikut olisivat olleet hänelle täysin luontevia, Silta-sarjan luoja kiittää.

Ruotsin ja Tanskan television yhteistuotantona syntyneessä sarjassa on toisinaan sivuttu kahden maan välisiä eroja. Helin sanoo, että Sillan tekemisen aloittamisen jälkeen erot ovat jopa korostuneet.

– Esimerkiksi jos nykyään sanoo Ruotsissa olevansa feministi, se on hyvä asia. Jos itseään kutsuu feministiksi nyky-Tanskassa, se on siellä ruma sana, Helin toteaa.

– Kyllä, ”feministi” on Tanskassa nykyään aika hölmö sana, Kööpenhaminassa syntynyt ja Roskildessa kasvanut Lindhardt vahvistaa.

Kumpikaan ei osaa aivan tarkkaan selittää, miksi näin on.

– Tanskassa tuntuu olevan jotenkin sallitumpaa sanoa myös sellaisia asioita, joita ei pitäisi sanoa, kuten vitsailla vaikka muslimien tai naisten kustannuksella, Helin kommentoi.

Myös yksi iso sarjaan liittyvä asia on seitsemässä vuodessa muuttunut.

– Kun Silta alkoi, Juutinrauman silta merkitsi yhteyttä kahden maan välillä. Nykyään se käsitetään raja-alueeksi. Se on surullista, Helin huomauttaa.

Sattumaa ei ole sekään, että neljännen kauden murhatapaus pyörii maahanmuuttoviraston ympärillä. Maahanmuutto, pakolaisuus ja identiteettiin liittyvät kysymykset nousevat Sillan viimeisen kauden keskeisiksi teemoiksi.

– Ilmastonmuutos tarkoittaa, että tulevaisuudessa ovillemme saapuu 20 miljoonaa pakolaista – tästä tosiseikasta ei pääse mihinkään, Helin sanoo.

– Kysymys kuuluu, miten me ratkaisemme tämän uuden tilanteen? Yksi maa ei voi ottaa vastaan kaikkia, vaan meidän on etsittävä ratkaisut yhdessä. Tässä myös suomalaisilla on paljon parannettavaa! Helin toruu.

Tanskalainen Thure Lindhardt ja ruotsalainen Sofia Helin kuvailevat yhteistyötään Silta-sarjassa lämminhenkiseksi mutta kunnianhimoiseksi. Välillä synkkää tunnelmaa piti keventää härskienkin vitsien avulla.­

Vielä Helin ei voi puhua seuraavasta projektistaan. Brittiläisen Independent-lehden mukaan kyse on synkästä rikossarjasta, joka käsittelee muun muassa seksuaalista väkivaltaa.

Se, mistä Helin voi puhua, on Silta ja se, miten sarjan saama huomio on muuttanut asioita. Vaikka sarjassa Sagan oireille ei koskaan ole annettu nimeä, Sillan ansiosta Aspergerin syndrooman kanssa kamppailevat ovat päässeet paremmin esiin.

– Silta on nostanut päähenkilöiksi sekä oireidensa kanssa pärjäävän Asperger-tapauksen että Thuren hahmon, joka on huumeriippuvainen – eli nostanut yhteiskunnan pohjalla olevat hahmot sen huipulle, Helin määrittelee.

Tämä on muuttanut häntä itseäänkin.

– Kun nykyään tapaan autisteja, suhtaudun heihin toisin kuin ennen. Nykyään ymmärrän heidän yksinäisyyttään.

Silta-sarjan 4. kausi alkaa TV1:llä maanantaina 1.1. klo 22.00. Muut jaksot nähdään sunnuntaisin klo 22.00.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?