Viihde

Ankkalinnan saituri täyttää 70 vuotta! Tiesitkö tämän Roope-sedästä? Taloustieteilijöillä näkemys hahmosta ja tarinoiden ”opetuksista”

Julkaistu:

synttärit
Carl Barksin luoma maailman rikkain ankka täyttää 70 vuotta. Roope-setä on opettanut useille sukupolville, mitä kapitalismi mukamas merkitsee.
– Mitä tekisit jos sinulla olisi monta kymmentä ämpärilljoonaa rahaa? kysytään Ovela Roope-setä -tarinan alussa.

Ehkä moni tekisi niin kuin Roope Ankka tekee: nauttisi rahoista viskomalla niitä ylös niin että ne lankeavat sateena päälle. Sitten pitäisi myös vartioida varoja voroja peläten.

Carl Barksin Disneylle luoma vanha visukinttu, kaikkien aikojen kitupiikki Roope Ankka täyttää nyt 70 vuotta. Onnea. Ja hattu pois päästä: Akun kitsas setä on opettanut useampiakin sukupolvia kapitalismin ja mammonan asioissa.

”Täällä minä vain kyhjötän isossa, autiossa murjussani joulun menoa odottamassa. Pyh! Joulunaika on yhtä hömpötystä – kaikki muka pitävät toisistaan niin kovasti. Kirottua! Minä olen eri maata. Kaikki vihaavat minua... ja minä kaikkia!”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Näillä sanoilla esitteli itsensä maailmalle skottilaista ankkasukua oleva Roope vuonna 1947 Carl Barksin sarjakuvassa Joulu Karhuvuorella.

Roope keksittiin jouluksi ja joulua varten. Hahmo sai insipiraationsa englantilaisen Charles Dickensin Joulutarinan saiturista Ebenezer Scroogesta. Myöhemmin siihen yhdistyivät mielikuvat pohatoista, joilla on liikaa rahaa. Roope syntyi kuvittamaan ahneutta tarinaan, jossa asian vastapooli oli tietenkin anteliaisuus ja hyvän tekeminen.Roopesta kasvoi seikkailijakapitalisti, hahmo, joka kiertää maapalloa ristiin rastiin, viihtyy erityisesti alkuperäiskansojen luona etäisemmissä laaksoissa, mutta ylettää myös maan alle ja avaruuteen saakka. Roope eli raha ei tunne rajoja.

Myöhempien aikojen Roope on ollut kolonialisti, joka riistää muita. Mutta hänelläkin on sydän. Melkein pääasia on sittenkin ilo. Roope sukeltelee rahassaan ”kuin pyöriäinen”, ”kaivautuu siihen kuin myyrä”, viskelee rahaa ympäriinsä ja antaa ”sen ropista sateena päälleni”.

Pohatta-ankalla on aina vastustajia, niitä, jotka kilpailevat mammonan määrässä. Heitä ovat olleet Kroisos Pennonen, Kulta-Into Pii tai Junttapurin maharadza. Roopen kiusanhenkiin kuuluu Milla Magia, joka tahtoo vain tehdä kiusaa. Varsinainen gootti-anarkisti naiseksi.

Roopen päävastustaja on kuitenkin sinipunainen jengi, Karhukopla, kolme sänkistä korstoa, jotka ovat aina keksimässä keinoja vapauttaa Roope varoistaan.

Sellaista se on: barksilainen luokkataistelu.

Karhukopla on työväenluokkaa. Se ei oikeastaan halua kaikkea vaan vain omansa. Mutta vaikka kopla käy millä hyvänsä työkalustolla Roopen säiliön kimppuun, rahat pelastuvat aina.


Syvällä sisimmässään Roope on sentimentaalinen vanha hölmö. Ankistien eli Aku-fanien kaikkien aikojen toiseksi parhaaksi Aku-sarjakuvaksi valitsemassa tarinassa Ovela Roope-setä vanha vallan herkistyy. Hän sanoo Akun veljenpojille:

– Te lapset varmaan ihmettelette, miksi rakastan rahojani niin paljon.

– Katsokaas, jokaisella kolikolla on tarinansa. Holvini sisältää miljoonia tarinoita, Roope jatkaa.

Roopen rahat ovat hänen suuri elämäkertansa. Roope ei ole hankkinut rahojaan pankkitoiminnalla tai sijoittajana. Hän on itse asiassa huono kapitalisti. Raha ei synnytä lisää rahaa. Roope on hankkinut varansa kaivostoiminnalla, villin lännen karjakentillä ja merillä.

Roope on siis tehnyt töitä!


Taloustieteen professorit ja alan kriittiset silmät ovat olleet kiinnostuneita tarinasta Kun taivaalta sataa rahaa, jossa tuuli tuo yhteisön kaikille jäsenille potin. Kaikki pysähtyy, koska kukaan ei halua enää tehdä töitä. Tätä ”taloudellista faabelia” on pidetty oikeistolaisena kapitalistisen järjestelmän puolustuksena. Barks itse kutsui sitä ”helpon rahan tarinaksi”.

Barks kertoo Roopen kautta yksinkertaisin keinoin vanhaa totuutta: puute ja halu ajavat ihmistä yrittämään, tekemään töitä. Näin yhteiskunta pyörii. Norjalainen ekonomisti Gunnar Bårdsen on verrannut Barksin tarinaa liberalistisen taloustieteilijän Milton Friedmanin helikopteriraha-vertaukseen, jossa ihmisille pudotetaan rahaa helikopterista. Inflaatiohan siitä seuraa.

Kriittisissä arvioissa Disney-hahmo onkin saanut nimen Kapitalisti Ankka. Hahmo kasvoi sarjakuvissa joulusaiturista protestanttisen etiikan tunnuskuvaksi. Tässä moraaliopissa kovalla työllä ja yrittämisellä voi ja saa ansaita.

Roope-filosofiassa talous on staattinen asia. Joillakin on rahaa liikaa ja toisilla ei paljon mitään. Raha ei liiku, se majoittuu. Elävässä taloudessa varoja ja hyvinvointia tehdään joka päivä, aina uudestaan, loppumattomasti. Roope Ankan visiossa rahaa on tietty määrä ja se jakautuu väärin.

Roope Ankan ja Carl Barksin talousoppiin voi tutustua kirjasarjassa Carl Barksin parhaat sarjat (Sanoma), jota on julkaistu nyt kahdeksan osaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt