Lassin ja Leevin luoja piirsi viimeisen sarjakuvansa 1995 – sen jälkeen hän katosi julkisuudesta lähes kokonaan - Viihde - Ilta-Sanomat

Lassin ja Leevin luoja piirsi viimeisen sarjakuvansa 1995 – sen jälkeen hän katosi julkisuudesta lähes kokonaan

Watterson lopetti Lassin ja Leevin vuoden 1995 lopussa. Silloin sitä julkaistiin yli 2 400 lehdessä.

29.12.2017 7:23

Pikkupojasta ja hänen lelutiikeristään kertova sarjakuva Lassi ja Leevi (Calvin and Hobbes) alkoi ilmestyä 35 yhdysvaltalaisessa lehdessä 18. marraskuuta 1985.

Saagaa kesti kymmenen vuotta. Vuonna 1995 yhdysvaltalainen piirtäjä Bill Watterson laittoi tussit pussiin.

– Lopetan Lassin ja Leevin tekemisen vuoden lopussa. Tämä päätös ei ole tuore eikä helppo, ja lähden surullisin mielin. Mielenkiintoni on kuitenkin siirtynyt toisaalle, Watterson kirjoitti avoimessa kirjeessään faneilleen.

Lopetettuaan Lassin ja Leevin Watterson vetäytyi julkisuudesta, lopetti haastattelujen antamisen ja kertoi ryhtyvänsä harrastamaan maalausta. Wattersonin tiedetään maalaavan ainakin maisemakuvia. Tosin miehen tekemiä tauluja ei ole yhtä lukuun ottamatta nähty julkisuudessa.

Sarjakuvataiteilija piti Lassin ja Leevin kaikki oikeudet itsellään. Hän ei lisensoinut hahmojaan, eikä jaellut nimikirjoituksia. Watterson on kertonut tekevänsä näin puhtaasti periaatteellisista syistä.

Hänellä oli nimittäin huonoja kokemuksia kirjojensa signeeraamisesta. Watterson laittoi nimikirjoituksensa muutamiin kirjoihin ohiolaisessa kirjakaupassa ja kuuli jälkeenpäin, että kirjat oli myyty erittäin kovalla rahalla eteenpäin.

Wattersonin mediahiljaisuus on pitänyt lähes täysin. Pisin hänestä tehty juttu ilmestyi The Comics Journalissa vuonna 1989.

Vuonna 1999 Watterson kirjoitti itse Los Angeles Timesiin jutun ikonisesta Tenavat-sarjakuvan luojasta Charles Schulzista.

Lassin ja Leevin luojaa on koetettu tavoittaa monin keinoin. Hänen arvellaan asuvan Chagrin Fallsissa. Sekä The Plain Dealer ja Cleveland Scene -lehdet lähettivät toimittajansa etsimään Wattersonia vuosina 1998 ja 2003, mutta kumpikaan ei onnistunut tehtävässään.

Vuonna 2005 The Washington Post lähetti Wattersonin vanhempien kautta piirtäjälle Barnaby-sarjakuvakirjan ensipainoksen ja liitti mukaan viestin, jossa pyydettiin haastattelua. Viestissä kerrottiin toimittajan odottavan Wattersonia hotellissa niin kauan, kunnes tämä ottaisi yhteyttä. Wattersonin kustantaja Lee Salem ilmoitti seuraavana päivänä toimittajalle, että taiteilija ei aio saapua paikalle.

Vuonna 2010 Watterson kuitenkin taipui ja puhui The Plain Dealer -lehdelle. Hän kertoi sanoneensa kaiken tarpeellisen sen kymmenen vuoden aikana, jolloin piirsi Lassia ja Leeviä.

– On aina parempi lähteä juhlista ajoissa, piirtäjä totesi vertauskuvallisesti.

Seuraavana vuonna Andrews McMeel -kustantamon edustaja sai paketin William Wattersonilta Ohiosta. Paketti sisälsi öljyvärityön. Työ oli tarkoitettu hyväntekeväisyyteen. Maalaus oli ensimmäinen uusi työ Wattersonilta sitten Lassin ja Leevin lopettamisen.

2013 Mental Floss -lehti julkaisi Wattersonin haastattelun. Haastattelu oli vasta toinen suosikkisarjakuvan lopettamisen jälkeen. Jutussa piirtäjä vakuutti, ettei aio milloinkaan jatkaa pikkupojan ja lelutiikerin tarinaa.

Taiteilija ei myöskään innostunut sarjakuvansa animaatioversioista. Pakit saivat niin Steven Spielberg, George Lucas kuin Muppet-mies Jim Hensonkin.

Watterson ei myöskään koskaan antanut lupaa oheistuotteiden tekemiseen. Lassi ja Leevi t-paitoja on runsaasti markkinoilla, mutta Watterson on antanut luvan vain yhteen Lassi-paitaan. Sillä mainostettiin sarjakuvanäyttelyä vuonna 1991.

Vuonna 2015 The Washington Post julkaisi pitkän haastattelun, jonka jälkeen piirtäjä sulki jälleen suunsa.

Haastattelijan toimi apulaisprofessori Jenny Robb Ohion yliopistosta.

Jutussa piirtäjä pohti Lassin ja Leevin suosion salaisuutta.

– Miksi sarjakuvani puhuttelevat ihmisiä? En todellakaan tiedä. Piirsin lähinnä huvittaakseni vaimoani Melissaa ja itseäni. Sen verran ymmärrän suosiosta, Watterson vitsaili.

Lähteet: The Washington Post, The Comics Journal, Cleveland.com, Wikipedia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?