Espoolainen Lemmy, 9, nimettiin Motörhead-legendan mukaan – isä heräsi idolinsa kuolinpäivänä poikansa outoon käytökseen - Viihde - Ilta-Sanomat

Espoolainen Lemmy, 9, nimettiin Motörhead-legendan mukaan – isä heräsi idolinsa kuolinpäivänä poikansa outoon käytökseen

Motörhead-yhtyeen perustaja Ian ”Lemmy” Kilmisterin kuolemasta tulee tänään kuluneeksi kaksi vuotta. Rocklegendan perintö elää hänen mukaansa nimetyissä lapsissa.

Motörhead on näytellyt suurta roolia Päivi ja Ervo Hjeltin sekä heidän Lemmy-poikansa elämässä.­

28.12.2017 11:25

Vuoden 2015 jouluaattona Motörhead-yhtyeen laulaja-basisti Ian ”Lemmy” Kilmister täytti 70 vuotta. Tapaninpäivänä rokkari kuuli sairastavansa pitkälle edennyttä eturauhassyöpää ja kaksi päivää myöhemmin hän kuoli traagisesti. Lemmyn kuolemasta tulee tänään torstaina kuluneeksi kaksi vuotta.

Rocklegendan perintö näkyy laajalti musiikkimaailmassa, mutta myös muualla. Rocktähden mukaan on nimetty paitsi jättimäinen, esihistoriallinen krokotiili, myös lukuisia lapsia. Maailmalla Lemmyjä on paljon ja Suomestakin heitä löytyy löytyy Väestörekisterikeskuksen mukaan 157 kappaletta. Ensimmäiset Lemmyt on nimetty jo vuosien 1940–1959 välillä, mutta suurin osa heistä on syntynyt 2010-luvulla. Vuoden 2010 jälkeen Lemmy-nimen on saanut 102 poikalasta.

Yksi suomalaisista Lemmyistä on espoolainen 9-vuotias Lemmy Hjelt. Hänen Päivi-äitinsä kertoo IS:lle, että pojan Suomessa varsin erikoinen nimi juontaa juureensa kaksi vuotta sitten menehtyneeseen rocklegendaan.

– Lemmy on syntynyt vuonna 2008 ja olimme sitä ennen mieheni kanssa Mötorheadin keikalla. En tiennyt silloin, että olen raskaana, mutta kun sain tietää ajattelin heti, että hei mehän oltiin silloin siellä keikalla. Minulle tuli vahva intuitio, että lapsi on poika ja se on Lemmy. Meillä ei ollut mitään muuta vaihtoehtoa, Päivi sanoo.

Motörhead-legenda Lemmy Kilmisterin kuolemasta tulee torstaina kuluneeksi kaksi vuotta.­

Vaikka pojan nimi oli selvä alusta alkaen, liittyi siihen myös pieni epäilys. Päivi pohti, aiheuttaisiko se kiusaamista tai muita hankalia tilanteita.

– Aluksi mietitytti se, että Lemmy on tosi harvinainen nimi Suomessa. Mietimme, saako Lemmy kuulla nimestään, mutta olemme opettaneet hänelle, että se on rockin kuninkaan nimi ja että jos joku sanoo jotain, voit kertoa sen.

– Kukaan ei ole kuitenkaan koskaan sanonut nimestä Lemmylle mitään, mutta onhan siitä toki kuultu variaatioita, kun se on taipunut esimerkiksi Lemmiksi. Me olemme lausuneet sen aina suomalaisittain.

Espoolainen Lemmy Hjelt on innokas muusikko – aivan kuten hänen nimensä esikuva Lemmy Kilmisterkin.­

Lemmy Kilmister ja Mötorhead ovat näytelleet suurta roolia Päivin ja tämän Ervo-puolison elämässä jo ennen Lemmy-pojan syntymää.

Ervo on harrastemuusikko, soittanut bändeissä, käynyt ahkerasti festareilla ja fanittanut yhtyettä pitkään. Myös Päivi tunnustautuu Motörhead-faniksi. Molemmat ovat käyneet yhtyeen keikoilla, Päivi kolmesti ja Ervo vielä useammin. Kun pari kohtasi ensimmäisen kerran kuntosalilla vuonna 2006, kuunteli Päivi yhtyeen musiikkia.

– Kuuntelin sillä hetkellä Motörheadin Ace of Spadesia ja kerroin sen tulevalle miehelleni. Hän on jälkeenpäin kertonut ajatelleensa heti, että ”Vau, toi kuuntelee Motörheadia”.

Maailmankuulun rockmuusikon nimi on osoittautunut Lemmylle varsin sopivaksi, sillä musiikki on tärkeä osa pojan elämää.

– Nimi kuvastaa mielestäni Lemmyä todella hyvin. Hän on nimensä näköinen poika, sillä hän on ollut musiikkimiehiä pienestä pitäen.

– Kun Lemmy oli pieni, meillä oli jukeboxi, josta hän kuunteli musiikkia. Hänen lempparinsa oli Irwin Goodmanin Poing poing poing, Päivi nauraa.

Musiikki on Lemmylle rakas harrastus

Perheen kotoa Espoosta löytyy kitaroita, piano ja kellarista myös rummut.

– Kun Lemmy rupesi soittamaan kitaraa, teki hän samalla tyylillä kuin Kilmister. Ehkä nimi oli joku enne. Meillä on lapsuudesta hauskoja kuvia, kun hän rupesi ekoja kertoja ränkyttämään kitaraa.

Musiikki on pysynyt rakkaana harrastuksena Lemmyn elämässä ja hän on ahkera keikkakävijä nuoresta iästään huolimatta. Nuori mies on nähnyt jo Deep Purplen ja Popedan keikat.

– Hän on vanhan liiton rokkimies ja tietää tarkkaan nimensä alkuperän ja Kilmisterin. Lemmy on harmitellut, ettei tule ikinä näkemään Kilmisteriä livenä.

Kitaransoiton lisäksi Lemmy pelaa jalkapalloa espoolaisessa EBK:ssa.­

Päivi jätti rocklegendan viimeiseksi jääneen Suomen-keikan väliin, sillä hänelle tuli tunne, ettei kaikki ole kunnossa. Tieto rocklegendan terveyshuolista oli levinnyt medioissa ja Ervo-puoliso meni 6. joulukuuta 2015 Hartwall-areenalla järjestettyyn konserttiin ilman puolisoaan.

– Minulle tuli vahva olo, etten halua lähteä, koska hän ei ole kunnossa.

70-vuotiaan Kilmisterin kuolema kolahti koko perheeseen, myös tuolloin 7-vuotiaaseen Lemmyyn.

– Hän tuli herättämään minut kello 6.30. Availin silmiäni ja Lemmy sanoi ”Lemmy Kilmister on kuollut, kato vaikka”. Pojalla oli puhelimessa IS:n uutinen auki, jossa kerrottiin Kilmisterin poismenosta. Lemmy tuskin oli ikinä avannut mitään lehteä selaimella, eikä sen jälkeenkään ole niissä juurikaan vieraillut, Ervo-isä kertoo Kilmisterin kuolinpäivästä.

– Se oli iso paikka. Lemmy tiesi heti, että se ihminen, keneltä hänen nimensä on tullut, on nyt poissa. Katsoimme Lemmyn kanssa Kilmisterin maitovideota. Oli liikuttavaa, kun poika katsoi sitä tosi moneen kertaan.

  • Katso kooste Lemmy Kilmisteristä alla olevalta videolta!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?