Näkökulma: Kaksi vuotta sitten kuollut Lemmy Kilmister on rokin ikonisimpia hahmoja: ”Ei poistunut lavoilta vasta kuin saappaat edellä” - Viihde - Ilta-Sanomat

Näkökulma: Kaksi vuotta sitten kuollut Lemmy Kilmister on rokin ikonisimpia hahmoja: ”Ei poistunut lavoilta vasta kuin saappaat edellä”

Kaksi vuotta sitten kuollut Lemmy Kilmister oli – ja on edelleen –rokin ikonisimpia hahmoja, kirjoittaa Ilta-Sanomien viihdetoimittaja Mikko Juuti.

28.12.2017 7:13

Elettiin vuotta 1982. Olin vasta 13-vuotias, mutta jotain jo tiesin. Tiesin englantilaisen bändin, jonka nimi oli moottoripää. Ja he esiintyisivät aivan pian melkein naapurissani, Lappeenrannan raviradalla.

Eihän varhaisteini tietenkään saanut lupaa mennä keikalle. Kaikenmaailman kotkotuksia ja kamalaa mökää. Lemmyn ja kumppaneiden keikka jäi kuitenkin eteläkarjalaisten mieliin. Jos ei muuten niin volyymiltään. Se oli aikaa, jolloin desibelirajoitukset kuuluivat kukkahatuille.

Moottoripäät eivät sellaisista välittäneet. Raviradan keikka sai jopa parinkymmenen kilometrin päässä Nuijamaan raja-asemalla olevat neuvostoviranomaiset närkästymään. Lappeenrantalaisen kansanperinteen mukaan rajalta olisi soiteltu ja kyselty, onko meillä joku hätä. Ei ollut.

28. joulukuuta Lemmy Kilmisterin kuolemasta tulee kuluneeksi kaksi vuotta. Käheä-äänisen basistilaulajan merkitystä rock- ja hevimusiikille ei voi toitottaa liikaa. Don’t sweat it, we’ll get it back to you.

Jos kysyy satunnaisotannalla nykyrokkareiden vaikuttajia ja idoleita, kaksi kolmesta, ellei useampi, laittaa taatusti listalle Lemmyn. Motörheadin voidaan lukea kuuluneen brittimetallin uuteen aaltoon, eli NWOBHM-bändeihin. Tyylisuuntaus uudisti täysin heavy metal -musiikin 1970-luvun lopulla. NWOBHM loi kokonaan uudenlaisen soundin, visuaalisen ilmeen ja käyttäytymiskoodiston, jotka metalliyleisö omaksui nopeasti Euroopassa, mutta myös Japanissa ja Pohjois-Amerikassa.

Motörhead konsertoi Lappeenrannassa elokuussa 1982 – ja kovaa.

Yksi kovimmista Motörhead- ja NWOBHM-intoilijoista on Metallican rumpali Lars Ulrich, joka sytytti kipinän muihinkin Metallica-jäppisiin. Metallica onkin coveroinut ahkerasti Motörheadia, Lemmy on vieraillut heidän kanssaan lavalla ja uusimman albumin Murder One -biisi on kunnianosoitus edesmenneelle idolille. One crown. Born to lose. One man. Does not give a damn.

Jimi Hendrixin roudarinakin työskennellyt Kilmister aloitti muusikon uransa jo 1960-luvulla. Pienempien bändien kautta The Rockin’ Vickersiin ja Hawkwindiin päätynyt Lemmy oli jo alkuaikoina hahmo, jota tultiin katsomaan keikalle, vaikka bändin musiikki ei olisi muuten erityisemmin napannut. Lemmyn soittotyyli oli yksi Hawkwindin soundin perusaineksista ja siitä tuli myöhemmin hänen tavaramerkkinsä.

Lemmy ei nimittäin soittanut bassoa perinteisesti pompotellen. Hän on joissain haastatteluissa sanonut jopa halveksivansa moista tapaa kohdella alataajuusinstrumenttia. Lemmyn soundi lähti hänelle varta vasten modatusta Marshall-läjästä – Murder Onesta – ja Rickenbackerin bassosta, jota mies soitti kuin kitaraa.

Jos Lemmyn bassosoundi oli omalaatuinen ja tunnistettava, niin oli myös hänen äänensä. Pää takakenossa mikkiin viskin polttamalla äänellä karjutut fraasit elävät edelleen. Playing for the high one, dancing with the devil.

Populaarikulttuurissa Lemmyn perintö elää edelleen voimakkaana. Miehen tunnistettavaan figuuriin voi törmätä mitä erilaisimmissa yhteyksissä. Suomalaisia ilahduttaa erityisesti Valion maitomainos, jonka Lemmy kuvasi vain hieman ennen kuolemaansa.

– Maitoa en ole juonut. Enkä juo, Lemmy sanoo, ja lisää improvisoiden tyylilleen uskollisena lauseen loppuun ”you assholes”.

Ja näkyy Lemmy tieteessäkin. Skotlantilaiset tiedemiehet ovat nimenneet jurakaudella eläneen, 164 miljoonaa vuotta vanhan krokotiilin Lemmyksi.

Kun Lemmy kuoli, Oslossa muistettiin häntä ja kuukautta myöhemmin kuollutta David Bowieta.

Norjan pääkaupungissa soitettiin vuonna 2016 kaupungintalon kelloilla joka ilta tammikuusta toukokuun loppuun asti Motörheadin Electricity-kappaletta kello 18 ja Bowien Changes-klassikkoa kello 19.

Savon Sanomat haastatteli vuonna 2016 yliopistonlehtori Johanna Sumialaa Helsingin yliopistosta liittyen julkkisten kuolemiin ja ihmisten suhtautumisesta niihin.

Jutussa myös Lemmy nousi esiin ja Sumiala totesi, että joihinkin populaarikulttuurin hahmoihin yksinkertaisesti tiivistyy ajan henkeä.

Lemmyyn tiivistyi paljon ajan henkeä, mutta hän oli myös ikuinen rokkiäijä. Mies, joka ei poistunut lavoilta vasta kuin saappaat edellä. Another beer is what I need. Another gig my ears bleed.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?