Kitaristi Juha Raivion avovaimo kuoli syöpään vain 39-vuotiaana – sävelsi levyn rakkaansa muistolle: ”En tiedä, mikä voisi olla raskaampaa” - Viihde - Ilta-Sanomat

Kitaristi Juha Raivion avovaimo kuoli syöpään vain 39-vuotiaana – sävelsi levyn rakkaansa muistolle: ”En tiedä, mikä voisi olla raskaampaa”

Kitaristi Juha Raivion avovaimo Aleah Starbridge menehtyi syöpään puolitoista vuotta sitten vain 39-vuotiaana.

24.12.2017 21:30

Läheisen kuolema on aina kova paikka. Suru imaisee syvyyksiinsä eikä elämä koskaan palaa täysin entiselleen.

Metallibändi Swallow the Sunin kitaristi Juha Raivio joutui tähän tilanteeseen viime vuoden huhtikuussa, kun hänen puolisonsa, eteläafrikkalaissyntyinen Aleah Starbridge (oik. Stanbridge) menehtyi syöpään vain 39-vuotiaana.

– Kun Aleah veti viimeisen henkäyksensä, tajusin, että en enää ikinä tule olemaan sama ihminen, Raivio kertoo.

Runsas kuukausi myöhemmin Raivio tarttui kitaraan ja sävelsi viikossa levyllisen lauluja puolisonsa jäämistöstä löytyneisiin teksteihin. Laulut myöhemmin tallentaneen bändin nimeksi tuli Hallatar, levyn No Stars Upon the Bridge.

– En muista tuosta viikosta mitään. Olin itsekin musiikinteossa sivusta seuraajana. Se kuulostaa oudolta, mutta musiikki vain tuli jostain.

Raivion tapa säveltää ylipäätään on samankaltainen. Hän saattaa olla kuukausiin koskematta kitaraan, odottaa, kunnes musiikkia kasaantuu sisimpään ja alkaa sieltä hiljalleen purkautua.

Hallatar-biisien kohdalla tämä tunne oli erityisen voimakas.

– Se on outoa, varsinkin, kun en muista siitä mitään. Mutta näin se vain menee, varsinkin tällä levyllä. Studiossa emme muuttaneet nuottiakaan.

Siinä mielessä säveltäminen oli luontevaa, että Raivio ja Starbridge olivat tehneet paljon yhteistyötä. Heillä oli yhteinen bändi Trees of Eternity, jossa Starbridge lauloi.

– Keräsin kovalevylle talteen musiikkia Aleahin studio-ohjelmalta, samoin kirjoituksia ja tekstejä. Sitä tehdessä päätin, että teen teksteistä levyn. Lupasin samalla itselleni, että tuon Aleahin musiikkia esiin niin paljon kuin pystyn.

Ajatuksena on julkaista Starbridgen soololevy kokoamalla yhteen jälkeen jääneitä nauhoituksia. Tavoite on henkisesti haastava, koska samalla Raivio joutuu jatkuvasti pohtimaan puolisonsa kuolemaa.

– En tiedä, mikä voisi olla raskaampaa, mutta tuntuu oikealta tehdä se. Aleah oli itse sitä mieltä, että on mentävä suoraan pimeyden läpi, muuten ei pääse valoon.

– Ehkä levyn tekemisessä on minulle jotain samaa. Siinä mielessä tuntuu hyvältä ja positiiviselta työskennellä hänen musiikkinsa parissa.

No Stars Upon the Bridge -levyn päätösbiisillä Dreams Burn Down kuullaan Star­bridgen laulua. Biisin aihio löytyi jälkeen jääneistä nauhoituksista.

– Teimme musaa paljon yhdessä. Se oli helppoa, koska asuimme kimpassa. Tarkoitus oli myös lähteä Trees of Eternityn ekan levyn myötä kiertueelle.

Yhteisen bändin esikoinen Hour of the Nightingale julkaistiin vasta Starbridgen kuoleman jälkeen.

Musiikkibisneksen karuudesta kertoo, että levy-yhtiö, jonka kanssa julkaisusta oli alun perin sopimus, vetäytyi hankkeesta.

Bändille, jonka solisti on kuollut, ei nähty enää tulevaisuutta. Apuun tuli turkulainen Svart, joka otti levyn ohjelmaansa, ja vastaa myös Hallattaren julkaisusta.

Hallatar, kuten levyn nimi No Stars Upon the Bridge, viittaa suoraan Starbridgeen.

Sana Hallatar löytyy myös Swallow the Sunin triplalevyn biisiltä Songs from the North. Laulussa on poikeuksellisesti suomenkielinen kertosäe, joka on omistettu Raivion edesmenneille vanhemmille.

– Siinä yhteydessä Hallatar tarkoitti kuolemaa. Kun Hallatar on naispuolinen muoto ja kaunis sana, ja Aleah oli kaunein nainen maailmassa, myös sielultaan ja sydämeltään, oli jotenkin selvää, että nimi ei voi olla mikään muu kuin Hallatar.

– Jotka Aleahin tunsivat ja tapasivat, tietävät, että hän oli vaikuttava persoona.

Raivio ja Starbridge tapasivat kymmenisen vuotta sitten, kun Raivio etsi naispuolista laulajaa Swallow the Sunin levylle. Kaksikko tuli niin hyvin juttuun, että työsuhde syveni rakkaudeksi.

Yhdeksän vuotta yhdessä ollut pariskunta eli poissa maailman melskeestä Ruotsin maaseudulla. Siellä Raivio viihtyy edelleen.

– Asun keskellä metsää samalla pienellä kylällä pienessä mökissä. Isoon taloon en voinut yksin jäädä.

Parilla oli hevosia ja neljä norjalaista metsäkissaa. Hallatar-levyn kansitekstissä Raivio kiittää eläimiä, jotka ”ovat auttaneet hänet öiden yli”.

– Aamulla kun herään, ja samassa sängyssä nukkuu neljä kissaa, siinä väkisinkin tulee hyvälle tuulelle.

– Hevoset olivat enimmäkseen Aleahin, mutta hoidan niitä edelleen. Hevoset näyttävät siltä, että vain pönöttävät ja syövät, mutta ne jos jotkut tuntevat, mitä tunnet ja ajattelet. Kun halaa 600–700 kiloista eläintä, se on ihmeellinen lääke.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?