Vesa Keskinen viettää perhejoulun ensimmäistä kertaa vuosiin Suomessa – ikävöi kotimaisia perinteitä: ”Lasten lahjat tulevat olemaan hyötylahjoja” - Viihde - Ilta-Sanomat

Vesa Keskinen viettää perhejoulun ensimmäistä kertaa vuosiin Suomessa – ikävöi kotimaisia perinteitä: ”Lasten lahjat tulevat olemaan hyötylahjoja”

Kyläkauppias Vesa Keskinen on viettänyt viisi edellistä joulua Brasiliassa – ja ikävöinyt suomalaisia perinteitä. Tänä vuonna pyhät sujuvat perheen kesken Tuurissa.

Vesa Keskinen aikoo esitellä Janelle-vaimolleen sekä Marialle, 4, ja Toivolle, 2, suomalaisen joulupöydän herkut.­

24.12.2017 20:22

Kyläkauppias Vesa Keskisen perhe viettää nyt ensimmäistä kertaa suomalaista joulua. Vesa aikoo loihtia Janelle ja lapsille perinteisen joulun, johon kuuluu sinappihuntuinen kinkku ja aito suomalainen joulupukki.

Viitenä viime vuotena Vesa on matkustanut jouluksi Brasiliaan, jossa hän on ikävöinyt suomalaisia jouluperinteitä.

– Tänä vuonna sitten pyritään sisällyttämään jouluun mahdollisimman monia suomalaisiin jouluperinteisiin kuuluvia asioita. Suomalaiset jouluruuat, kuten laatikot ja salaatit ovat Janelle ja lapsille täysin vieraita. Brasiliassa meillä oli joulupöydässä aina joulukalkkuna ja sen kaverina joulukana, mutta nyt pöydän kuninkaaksi tulee kinkku sinappihuntuineen.

Eniten Vesa odottaa joululta kiireettömyyttä. Kiireettömyyden perinteen hän haluaa siirtää myös Janelle ja lapsille.

– Lapsuuteni jouluissa oli parasta juuri kiireetön ajanvietto. Joulupukkia odoteltiin aina papan ja mummon luona. Tänä jouluna nukumme mahdollisimman myöhään aattoaamupäivällä, ja sen jälkeen käyn hakemassa äitini meille joulunviettoon.

Vesa Keskinen aikoo esitellä Janelle-vaimolleen sekä Marialle, 4, ja Toivolle, 2, suomalaisen joulupöydän herkut.­

Toinen toive on valkea joulu, joka näyttääkin nyt todennäköiseltä.

– Tästä tulee Janen ja lasten ensimmäinen valkea joulu. Valkoinen joulu on yksi joulun täyttymyksistä, kertoo heinäkuussa 50 vuotta täyttänyt kyläkauppias.

Vaikka Kyläkauppa on pullollaan joulutavaraa, kauppias yrittää välttää joulunvietossa kaikkea ylimääräistä ”hömpötystä”.

– Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta myös lasten lahjat tulevat olemaan hyötylahjoja. Ymmärrettävistä syistä olen hieman allerginen tarpeettomille esineille. Joulupöytäkin pyritään rakentamaan niin, että jokaista lajia on tarjolla kattavasti, mutta vain niin vähän, ettei jouluruuista ole tapaninpäivän jälkeen jäljellä muuta kuin ehkä vähän kinkkua.

Vesa Keskisen perhe muutti maaliskuussa pysyvästi Suomeen, ja kolme kuukautta sitten iso kartanokoti vaihtui pienempään, yksikerroksiseen vuokrataloon.

– Kanssamme täällä asuvat Janen äiti ja ystävä. Pienempi talo sopii meille oikein hyvin: tunnelma on tiivis, mutta nyt ei ole stressiä rappusista, joita kartanossa oli kolmet kellarista ullakolle. Lapsille turvallinen koti merkitsee paljon enemmän kuin asunnon koko ja näyttävyys, Vesa toteaa.

Hänen mukaansa perhe elää ihan tavallista ja yksinkertaista arkielämää.

– Reilu puoli vuotta olemme olleet oikeastaan koko ajan Tuurissa. Koko vuonna ei ole matkustettu minnekään. Jane on pitänyt huolta lapsista ja minä olen ollut töissä.

Vesa kertoo, että lapset Maria, 4, ja Toivo, 2, puhuvat suomea jo melko hyvin, vaikka elävät melkoisessa kielikylvyssä joka päivä.

– Kotona meillä puhutaan oikeastaan koko ajan portugalia, kun taas päiväkodissa puhutaan suomea. Minä ja Jane puhumme keskenämme englantia, ja lasten kanssa puhun pelkästään suomea. Myös iPadin ja iPhonen ansiosta Maria ja Toivo ovat vielä hieman sekaisin monista kielistä.

Ensi vuodesta on tulossa kyläkaupalle todella kiinnostava muun muassa siksi, että vain parinkymmenen minuutin matkan päähän, Ähtäriin, muuttaa tammikuussa kaksi uutta superjulkkista. Pandatalo avautuu yleisölle helmikuussa.

Vesa Keskinen on varma, että kyläkauppa hyötyy pandoista. Hän onkin lupautunut auttamaan Ähtärin eläinpuistoa pandojen markkinoinnissa kaikin mahdollisin tavoin.

Joulun alla kyläkauppias sai idean lahjoittaa sadalletuhannelle ensimmäiselle 36 euron Panda-eläinpuistolipun ostaville aikuisille 32 euron arvoisen Miljoona Tivoli -lipun.

– Lipun saa meiltä Panda-lippukuittia vastaan. Tämä on minulta Ähtärin eläinpuistolle ja ähtäriläisille 3,2 miljoonan euron arvoinen yllätysjoululahja.

Miljoona Tivoli on pystytetty kyläkaupan pihaan jo kymmenenä kesänä. Koko kesän avoinna olevan tivolin suuri suosio perustuu siihen, että alle 13-vuotiaat lapset ovat päässeet Tivoli Sariolan laitteisiin ilmaiseksi.

Vesa Keskinen paljastaa myös suunnittelevansa Kyläkaupan ja eläinpuiston välille Pandat Cruises -limusiinilinjaa.

– Uskon, että Ähtärin pandat yhdistettynä kyläkauppaan ovat ensi vuonna suomalaisten lomasuunnista vetovoimaisin. Myös alle tunnin matkan päässä oleva Pohjoismaiden upein huvipuisto Powerpark tulee vetämään entistä enemmän väkeä, kyläkauppias ennustaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?