Ristomatti Ratian suuri elämänmuutos – asuu nykyään palvelutalossa merenrannalla: ”Olen onnekas, etten ole yksin” - Viihde - Ilta-Sanomat

Ristomatti Ratian suuri elämänmuutos – asuu nykyään palvelutalossa merenrannalla: ”Olen onnekas, etten ole yksin”

Muotoilija Ristomatti Ratia on aina asunut meren äärellä. Niin nytkin, kun hän jokin aika sitten muutti Eiraan, Villa Ensi -palvelutaloon. Joulun hän kuitenkin viettää rakkaiden luona.

25.12.2017 16:01

Suunnittelija Ristomatti Ratia, 76, rakastaa merta. Hän on monesti tavannut viettää syntymäpäivänsä meren äärellä, kodit ovat yleensä sijainneet meren lähettyvillä, ja miehen suunnittelemissa tuotteissa on runsaasti merihenkisyyttä.

– Meri on elementti, jota ihminen ei voi hallita. Sen äärettömyydessä on jotakin hyvin salaperäisiä, muotoilija Ristomatti Ratia sanoo ja katsoo kotinsa terassilta Suomenlahdelle.

Ratia on asunut runsaat kaksi kuukautta uudessa, kauniissa kodissaan, joka sijaitsee Villa Ensi -palvelutalossa. Ilokseen hän on saanut uusiksi naapureikseen ennestään jo hänelle tuttuja ihmisiä.

–Tunnen tämän uuden asuntoni oikeaksi kodikseni ja minulla on tietyt rutiinit, jotka rytmittävät päiväni hyvin, suunnittelija Ristomatti Ratia sanoo.­

Minulle kuuluu erittäin hyvää. Olen edelleen dynaaminen, mutta en mene enää töihin kahdeksalta aamulla, hän naurahtaa viihtyisän kotinsa sohvalla.

Ratian koti on hieman pienempi kuin hänen edellinen asuntonsa. Uuteen kotiin hän on valinnut kaikkein rakkaimmat kalusteet, taulut ja muut esineet. Suuri, runsaan 30 neliön terassi, odottaa jo ensi kesää, jolloin siellä järjestetään ystävien kanssa illanistujaisia.

– Minulla on täällä paljon paremmat oltavat kuin entisessä asunnossani. Edessäni avautuu 180 asteen näkymä jylhälle avomerelle. Myös matka toimistoon vie vain viitisen minuuttia, Ristomatti Ratia huomauttaa.

Ristomatti Ratia sanoo kotiutuneensa uuteen asuntoonsa hyvin. – Minulla on täällä paremmat oltavat kuin entisessä asunnossani.­

Villa Ensin asukkaiden vuokraan kuuluvat Ristomatin sanojen mukaan kerrassaan loistavat kodinhoitopalvelut.

– Olen kotiutunut erittäin hyvin. Käyn päivittäin kävelylenkeillä ja pistäydyn toimistossakin, Ratia iloitsee.

Yksin asuva Ristomatti on mielissään siitäkin, että hänellä on kivat rutiinit, jotka pitävät päivässä ryhtiä. Lisääntyneet päivittäiset kävelylenkitkin ovat ehdoton plussa päivään.

– Päivät rytmittyvät hyvin, eikä paljon vapaata aikaa jää. Vaikka täällä tarjotaan hyvää ruokaa iltaisinkin, minut näkee enemmän tutuissa kantaravintoloissani syömässä, Ratia velmuilee.

Ristomatti Ratia myöntää, että heikentyvä muisti on häirinnyt ja vaivannut häntä jo pitkään.

– Minulla on ollut muistisairaus jo usean vuoden, hän toteaa ja painottaa, ettei halua asiaa sen enempää avata.

–Tunnen tämän uuden asuntoni oikeaksi kodikseni ja minulla on tietyt rutiinit, jotka rytmittävät päiväni hyvin, suunnittelija Ristomatti Ratia sanoo.­

Ristomatin asioista, ja välillä myös muistamisesta, pitää huolen hänen superkaksikkonsa: muotoilujohtaja Eeva Mela ja toimiston johtaja Elina Lappi. Omaa nimeään kantava suunnittelutoimisto Ratia Brand Co, Oy, porskuttaa mallikkaasti eteenpäin ja uusia tuotteita suunnitellaan jatkuvasti.

Päivittäisestä työnteosta jättäytynyt Ratia nauttii ja viihtyy edelleen toimistonsa luovassa ilmapiirissä ja hän on voinut luottaa jo useamman vuoden superkaksikkonsa tekemiseen ja osaamiseen.

– Elina ja Eeva ovat työskennelleet yrityksessäni yli kymmenen vuotta ja he ovat sisäistäneet hyvin yrityksen filosofian, Ristomatti Ratia kiittelee.

– Uusin aluevaltauksemme on yhteistyö suomalaisyrityksen kanssa, joka tekee ekologista ja luonnonmukaista kauneudenhoitosarjaa, Ratia paljastaa.

Ulkomaillakin aikoinaan vuosia asunut ja maailmalle tuotteitaan menestyksekkäästi myynyt Ratia muistetaan tietysti muun muassa Marimekon laukuistaan, Palaset- ja Saaristo-sarjoistaan, pyyheliinoistaan, kylpytakeistaan sekä kumi- ja lasituotteistaan. Ratia-tuotteiden skaala on laaja.

Ristomatti Ratian superkaksikko, leskenlehtikuosiin pukeutunut Eeva Mela ja Espa-kuosiseen leninkiin pukeutunut Elina Lappi.­

Vaikka miehen mieli on täynnä ideoita, on hän päättänyt rauhoittaa aikaa joululle.

– Olen jouluaaton Eevan ja hänen puolisonsa Eeropekka Rislakin luona ja joulupäivänä matkaan sisareni Eriika Gummeruksen ja hänen miehensä Rainerin luo Porvooseen. Vauhtia riittää, mutta hiukan harmittelen sitä, etten tapaa jouluna eri puolilla maailmaa asuvia lapsiani ja lapsenlapsiani, Ristomatti miettii.

Ristomatille on myös hyvin tärkeä käydä laskemassa kynttilät rakkaiden haudoille. Mies laskeskelee, että aatonaattona hän menee kuudelle eri haudalle ja sen jälkeen syömään ystävien kanssa.

– Viemme kynttilät yhdessä ystävien kanssa, hän kertoo.

– Olen onnekas ihminen siinä mielessä, etten ole yksin. Olen kiitollinen siitä, että minulla on paljon rakkaita ystäviä ja ihmisiä ympärilläni. He kaikki piipahtavat kylään tai lähtevät kanssani syömään. Jos sitten haluan olla yksin, niin senkin muut ymmärtävät, Ristomatti sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?