Viihde

Anu Saagim avoimena avioerostaan: Ristomatti Ratia olisi halunnut uudelleen naimisiin – ”En oikeastaan tiedä, miksi erosimme”

Julkaistu:

Anu Saagimin viime vuosiin on mahtunut paljon: avioero, uusi työ ja yhteinen koti aikuistuneen pojan kanssa.
Kun Anu Saagimin, 55, tapaa tallinnalaisen Radisson Blu Sky -hotellin aulassa, on vaikea uskoa, että kyseessä on sama nainen, joka on solvannut suomalaisten ulkonäköä ja haukkunut Maria Veitolan televisiossa. Saagim on kohtelias, ystävällinen ja joustava. Hänestä pulppuaa virolainen eloisuus ja hän on valmis kaikkeen.

Saagim tunnetaan Suomessa häpeilemättömistä heitoistaan ja avioliitostaan muotoilija Ristomatti Ratian, 75, kanssa. Kotimaassaan Virossa hän on tunnettu tv-juontaja, suuren nettilehden entinen päätoimittaja ja seurapiirihahmo. Viime kesänä Saagim käänsi elämässään uuden lehden, kun hän jätti työnsä Elu24-verkkolehden päätoimittajana ja siirtyi Viron toisiksi suurimman sanomalehden, Õhtuleht-iltapäivälehden verkkopuolen luovaksi johtajaksi.

– Kymmenen vuotta on aivan liikaa samassa työpaikassa. Olin jumittunut enkä ollut enää onnellinen. Nyt tuntuu kuin samppanjapullon korkki olisi poksahtanut ja olisi tullut uusi alku, hän iloitsee.


Saagim asuu Tallinnan keskustassa suuressa, yli 200-neliöisessä kodissa, johon kuuluu kaksi toisiinsa yhdistettyä asuntoa. Siisteydestä huolehtii siivooja ja vaatehuollon hoitaa usein Saagimin äiti. Toisella puolella asuntoa asuu Saagim ja toisella hänen ja Ratian 18-vuotias Robin-poika tyttöystävänsä kanssa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Hän on sellainen nuori mies, että vau! Hän on pitkä ja komea, ja hänellä on kaunis tyttöystävä. On hassua, kun kaikki on tapahtunut niin äkkiä ja hän on jo aikuinen. Tuntuu kuin olisin jäänyt jostain paitsi.

Saagim tietää, mistä puhuu, sillä hän ei ole ollut aina läsnä poikansa elämässä. Kun Saagim loi uraa Suomessa ja Virossa ja matkusti Ristomatti Ratian kanssa ympäri maailmaa, kasvatti hänen äitinsä Robinin. Päätös oli aikoinaan itsestäänselvä, mutta jälkeenpäin se on kaduttanut.

– Kadun sitä, että olen ollut aivan mieletön työnarkomaani, enkä nähnyt aina hänen kasvamistaan. En ollut äiti, joka menee kotiin ja laittaa ruokaa. Jääkaappi oli kyllä aina täynnä ruokaa, mutta kukaan ei ollut laittamassa sitä ja pojan täytyi löytää itse suuhunsa syötävää.

– En tiedä, tekisinkö nyt asiat toisin. Jos olisin tehnyt, en ehkä olisi tänään tässä.


Äitinä Saagim on päättäväinen, mutta myös ymmärtäväinen: hän puuttuu asioihin tarvittaessa, muttei halua olla liian tiukka. Hän on pyrkinyt kasvattamaan Robinin niin, että tämä voi kertoa kotona kaiken häpeilemättä.

– En huuda ja räyhää, mutta sanon kyllä esimerkiksi juomisesta ja tupakoinnista, sillä en halua, että hän ryyppää kadulla tai väärässä porukassa. Jos suuttuisin, tekisi hän sitä varmasti. Tehkööt sen mieluummin selän takanani kotonamme. Onneksi nykynuoret eivät juo enää niin paljon.

Äidillä ja pojalla on nykyään läheiset välit ja he matkustavat yhdessä aina kun kaupallista alaa opiskeleva Robin siihen suostuu.

– Revin hänet väkisin mukaan. Viime talvena oli jo vähän niin ja näin, kun menimme kuukaudeksi Vietnamiin. En muista, miten lopulta houkuttelin hänet mukaani, mutta onneksi matka oli lopulta kiva, Saagim nauraa.


Viime talvi oli Saagimille raskasta aikaa. 75-vuotias Ristomatti Ratia sai tuolloin selkäytimeensä ärhäkän infektion ja joutui sairaalaan kuukausiksi. Vaikka Saagim erosi Ratiasta jo aiemmin, oli hän ex-puolisonsa tukena.

– Se oli todella pelottavaa ja takana on tosi huonoja aikoja. Kaikki näytti hyvin pahalta. Olin varma, että hän jää pysyvästi sänkyyn, koska tulehdus oli niin paha.

Ratian ja Saagimin 22 vuotta kestänyt avioliitto päättyi helmikuussa 2016. Erosta oli puhuttu jo pitkään ennen lopullista päätöstä, sillä pari oli ajautunut erilleen jo vuosia sitten.

– Oli laiskuutta, ettemme olleet tehneet sitä aiemmin. Itse mietin, minkä takia olla naimisissa paperilla, kun elämme täysin erillämme.


Avioero oli helppo, sillä parilla ei ollut vaatimuksia toistensa suhteen. Omaisuus jaettiin ja Ristomatille jäi kaikki Suomessa ja Anulle Tallinnassa sekä Saarenmaalla, jossa parilla oli kesämökki.

– Eroaminen oli pelottavan helppoa. Laitoin netissä ruksin johonkin ruutuun ja se oli siinä. Ei ollut kiistaa, ei jaettu haarukoita, kirjoja ja cd-levyjä. Se on tosi harvinaista.

– Mietimme, minkä takia ylipäätään erosimme. En oikeastaan tiedä vieläkään. Ristomatti sanoi jo seuraavalla viikolla, että mennään nyt uudestaan naimisiin, mutten suostunut, Saagim naurahtaa.


Uusi avioliitto ei ole suunnitelmissa, vaikka pari nauttiikin toistensa seurasta, tapaa usein ja pitää yhteyttä viikoittain. Saagimin mukaan tilanne, jossa toinen asuu Suomessa ja toinen Virossa, ei toiminut, eikä olisi mahdollinen varsinkaan nyt, kun Ratia on sairastellut.

Nyt Saagimilla on takanaan sinkkuelämää reilut 1,5 vuotta. Mukaan on mahtunut suhteita uusiin miehiin, mutta mitään vakavampaa ei ole syntynyt. Itsevarma mediapersoona ei käytä Tinderiä tai etsi seuraa väkisin, sillä hän elää Tallinnassa arkea, jossa ei juuri ole tilaa parisuhteelle tai puolisolle.

– En ole varattu enkä vapaa. Minun olisi hirveän vaikea asua jonkun kanssa yhdessä, sillä olen niin itsekäs ja minulla on niin paljon tekemistä ja niin vähän vapaa-aikaa.

Moni mies on pelästynyt Saagimin elämäntyyliä. Hän kuvailee itseään työnarkomaaniksi, joka viettää paljon aikaa tapahtumissa ja juhlissa ja viipyy kotona vain harvoin. Mukana elämässä on liuta miespuolisia ystäviä ja mahdollisen kumppanin pitäisi hyväksyä myös heidät. Saagim uskoo, että sopeutuakseen hänen elämäntyyliinsä, miehen pitäisi olla vahva ja ymmärtäväinen ja antaa hänelle tilaa.

– Yleensä sanotaan, että nainen on kotirouva, mutta minä tarvitsisin sellaisen kotiherran. Miehen, joka hoitaisi kodin ja pysyisi tyytyväisenä taustalla. Hän ei saisi hikeentyä siitä, että liehittelen ties missä tai hypin alusvaatekuvauksissa puolialasti.


Intohimoinen suhtautuminen uraan vaikutti myös Saagimin liittoon Ratian kanssa. Vapaat viikonloput kuluivat työpuheluihin vastaillen ja sähköposteja lukien.

– Ristomatti hermostui, kun puhelimeni soi ja sieltä kuului miehen ääni. Usein iltaisin istuin drinkeillä jonkun miespuolisen työkaverin kanssa, tuttumme näki sen ja kertoi, että ”Ooh, näin vaimosi siellä viinilasillisella vieraan miehen kanssa”. Sellaista ei jaksa koko ajan selitellä, Saagim sanoo ja jatkaa:

– Hän on silti paras asia, joka elämässäni on tapahtunut. Siitä ei pääse mihinkään ja haluan pitää siitä kiinni.
  • Katso alla olevalta videolta Anu Saagimin vastaukset 10 kiperään väitteeseen!

Meikki ja kampaus Reet Härmät, stailaus Liisi Eesmaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt