Rita Tainola Show: Sellisti Jussi Makkosen sydämessä on lokero rokille – kuten kengistä näkyy - Viihde - Ilta-Sanomat

Sellisti Jussi Makkosen sydämessä on lokero rokille – kuten kengistä näkyy

Jussi Makkonen oli urheilullinen nuorukainen, mutta valitsi lopulta instrumentikseen sellon.


30.12.2017 7:40

Jussi Makkonen naurahtaa, että hänestä tuli sellisti vahingossa. Nuorena poikana partiossa ja urheilukentillä viihtynyt Jussi nappasi sellon käteensä perheen pyynnöstä.

– Sisarukseni soittivat kaikenlaisia instrumentteja ja perheeseen piti saada joku, joka soittaa selloa. Olin seitsemänvuotias saadessani instrumentin nenäni eteen, Jussi Makkonen, 38, kertoo.

Sellon soitto vei Jussin. Kun Lieksaan sitten vielä saapui unkarilainen huipputason sellonopettaja, tuolloin jo teini-ikäinen Jussi tajusi kuinka upeaa on soittaa selloa.

– Hänen opastuksensa ansiosta pääsin Sibelius Akatemian parhaiden opettajien oppiin, 16-vuotiaana opinahjoon poikkeusluvalla päässyt Jussi kertoo.

Viimeiset 20 vuotta Jussi on kiertänyt maailmaa ja salit ovat olleet täynnä niin Aasiassa, Yhdysvalloissa kuin Meksikossa. Tämä vuosi sujui Suomi100-hengessä.

Jussi löysi mestarisäveltäjä Jean Sibeliuksen musiikin kymmenen vuotta sitten ja tuolloin hänen veljensä ryhtyi sovittamaan säveltäjämestarin teoksia sellolle ja pianolle. Luvan uudenlaisiin sovituksiin tuli Sibeliuksen perikunnalta. Sitten syntyi huikean suosion saanut ja kouluissa paljon esitetty Soiva Metsä.

– Tajusin, että lapsille pitää esittää musiikkia tarinoiden kautta, Jussi kertoo ja paljastaa, että lähes puoli miljoonaa koululaista on kuullut hänen konserttinsa.

Jussi kertoo palautteen olleen niin innostavaa, että hän teki kokemuksistaan jo platinarajan ylittäneen soivan kuvakirjankin.

– Oli suuri kunnia saada levyttää musiikkia Ainolassa ja olen kiitollinen siitäkin, että kirjassa on Sibeliuksen kahden lapsenlapsen muistokirjoitukset suuresta säveltäjästä.

Jussi kertoo suomalaisten heränneen hänen esittämäänsä musiikkiin samoihin aikoihin, kun hän lähti kiertämään maailmaa. Hän laskeskelee kaiken lähteneen vauhdilla eteenpäin kymmenen vuotta sitten.

Tuttu kenkätoimittaja New Yorkissa etsii Jussi Makkoselle näyttäviä kenkiä.

– On ollut hieno todeta kotimaassa, että tämän päivän nopeassa syklissä elävillä nuorilla on kaipaus historiaamme ja taustaamme. He haluavat tietää, mistä suomalaisuus kumpuaa. Musiikki ja tarinat auttavat siinä kerronnassa, Makkonen maalailee.

Vaikka Makkonen soittaa klassista musiikkia, on hänen sydämessään yksi pieni lokero rokille. Se näkyy myös hänen kengistään.

– Olen klassinen muusikko, jolla on ripaus rokkia, hän naurahtaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?