Uskoisitko? Aikansa seksisymboli Jane Fonda täyttää 80 vuotta – aerobic-kuningatar on elänyt värikkään ja traagisen elämän

rac

Julkaistu:

synttärisankari
Tänään torstaina 80 vuotta täyttävä Jane Fonda tunnetaan parhaiten näyttelijänurastaan, mutta tähden elämään on mahtunut myös paljon muuta.
Seksisymboli, Oscar-voittaja, feministi, aktivisti ja aerobicguru – 80 vuotta torstaina täyttävästä näyttelijälegenda Jane Fondasta on vuosien varrella ollut moneksi.

Mallina menestynyt Fonda kiinnostui näyttelemisestä isänsä, Hollywood-legenda Henry Fondan inspiroimana ja aloitti uransa valkokankailla vuonna 1960 ilmestyneessä elokuvassa Tytöt pitävät pitkistä pojista. Vuosikymmenen loppuun mennessä hänestä oli tullut tähti, mutta vasta tieteisseikkailu Barbarella (1968) teki hänestä seksisymbolin.


Fondan ensimmäisen aviomiehen, ranskalaisen Roger Vadimin ohjaama seikkailu oli vapaamielinen ja suhtautui seksuaalisuuteen mutkattomasti. Elokuvassa Fonda strippasi avaruuspuvusta ilkosilleen svengaavan popin säestyksellä. Kohtaus teki elokuvasta hitin ja Fondasta supertähden.


1960-luvun lopulla Fonda kiinnostui poliittisesta aktivismista. Hän vastusti Vietnamin sotaa, puhui mustien oikeuksien puolesta ja tunnustautui feministiksi. Innostus aktivismiin johti siihen, että Fonda kieltäytyi rooleista, jotka eivät sopineet hänen uuteen ajatusmaailmaansa. Se kannatti, sillä 70-luku oli Fondalle menestyksekäs. Hän voitti kaksi Oscar-palkintoa, joista ensimmäinen tuli elokuvasta Klute – rikosetsivä (1971). Toisen parhaan naispääosan Oscarinsa hän sai vuoden 1978 Katkera paluu -elokuvasta. Ehdolla Fonda oli yhteensä seitsemän kertaa.


Fondan avioliitto Vadimin kanssa päättyi vuonna 1973. Näyttelijä paljasti myöhemmin, että Vadim painosti hänet seksuaalisiin kokeiluihin, joihin kuului esimerkiksi ryhmäseksi pariisilaisten ilotyttöjen kanssa. Kokeilut ahdistivat nuorta näyttelijää ja tämä haki lohtua irtosuhteista. Fonda on paljastanut, että sekosi laskuissa petikumppaniensa määrästä täytettyään 24 vuotta.


Vadimista erottuaan Fonda meni naimisiin kirjailija Tom Haydenin kanssa. Liitto kesti 17 vuotta. Kolmannen kerran Fonda asteli avioon uutiskanava CNN:n perustaja Ted Turnerin kanssa vuonna 1991. Myös kolmas liitto päättyi eroon kymmenen vuotta myöhemmin. Avioliitoistaan Fondalla on kaksi lasta ja yksi kasvattitytär.

1980-luvulla Fonda teki uuden aluevaltauksen ja hänestä tuli kireine jumppatrikoineen ja hikipantoineen aerobicin sanansaattaja. Fonda julkaisi treenikirjoja ja jumppavideoita, jotka nousivat valtaviksi ilmiöiksi.


Nelikymppinen Fonda vaikutti terveyden perikuvalta, hehkui uskomatonta energiaa ja naulitsi tavallisen kansan tuijottamaan hypnoottisina aerobicvideoita ja Oscar-voittajan häikäisevää fysiikkaa.


1990-luvun alussa Fonda jätti näyttelemisen, eikä palannut valkokankaille lähes 15 vuoteen. Comeback tapahtui vuonna 2005, kun hän näytteli Jennifer Lopezin rinnalla elokuvassa Anoppi on pahin. 2000-luvulla Fonda on nähty satunnaisesti myös muissa elokuvissa.

Varttuneemmalla iällä Fonda on puhunut avoimesti elämänsä kipukohdista. Hän on paljastanut kärsineensä huonosta itsetunnosta ja pahasta syömishäiriöstä – hän sairasti bulimiaa vuosien ajan ja parantui siitä vasta keski-iässä.

Fonda on kertonut suorasanaisesti, että uskoo syömishäiriönsä johtuneen vaikeasta isäsuhteestaan. Henry Fonda korosti nuorelle tyttärelleen, että tämän tulisi olla hoikka ja kaunis, jotta pärjäisi elämässä. Pahimmillaan Fonda oksensi 20 kertaa päivässä.

– Kuten kolme isäni viidestä vaimosta, kehitin itselleni syömishäiriön täyttääkseni tyhjyyden, Fonda kertoi The Guardianille pari vuotta sitten.


Fonda on puhunut avoimesti myös kokemastaan seksuaalisesta ahdistelusta.

– Minut on raiskattu, minua on käytetty seksuaalisesti hyväksi lapsena ja olen saanut potkut, koska en suostunut harrastamaan seksiä pomoni kanssa, Fonda kertoi Brie Larsonin haastattelussa tänä vuonna.

Myös näyttelijän äitiä käytettiin seksuaalisesti hyväksi ja tämä teki itsemurhan Fondan ollessa 12-vuotias. Vaikeat kokemukset inspiroivat Fondaa puhumaan naisten oikeuksien puolesta. Hän on tehnyt hyväntekeväisyystyötä naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan parissa ja perustanut terveyskeskuksen, joka ehkäisee teinityttöjen raskauksia.


Ikinuori Fonda ei ole kainostellut ikääntymistä. Entinen aerobic-tähti on kertonut pysyvänsä nuorena meditaation, pilateksen ja hyvien yöunien ansiosta.

– Minulla on tekolonkka, -polvi ja -peukalo. Minussa on enemmän metallia kuin Bionic Womanissa, mutta pystyn silti harrastamaan pilatesta, Fonda iloitsi vuonna 2015.

Liikunnan lisäksi näyttelijä on myöntänyt hakeutuneensa kauneusoperaatioihin.

– Olisinpa tarpeeksi rohkea, ettei minun tarvitsisi turvautua kauneuskirurgiaan, mutta olen ostanut sillä itselleni vuosikymmenen lisää, hän on sanonut.