Opettaja diagnosoi nuorelle Jussi Tuomiselle ”sairaat aivot” – sen jälkeen huippukäsikirjoittaja on ollut tekemässä yli tuhatta tv-sarjaa - Viihde - Ilta-Sanomat

Opettaja diagnosoi nuorelle Jussi Tuomiselle ”sairaat aivot” – sen jälkeen huippukäsikirjoittaja on ollut tekemässä yli tuhatta tv-sarjaa

Reinikainen- ja Tankki täyteen -sarjojen kirjoittaja Jussi Tuominen sai koulussa käytöksenalennuksen ainekirjoituksen takia.

Tampereen mediaväki viihtyi aikoinaan Ohranjyvässä niin mainiosti, että Jussi Tuomisen pikkupoika luuli, että isi on siellä töissä.­

17.12.2017 12:34

TV2:n huumorisarjoja kirjoittanut Jussi Tuominen täytti 70 vuotta. Kalaasien sijasta hän päätti ilahduttaa ystäviään kirjoittamalla hauskat muistelmat. Kuten huumorimiehelle sopii, teoksen nimi on Mies joka ei koskaan naura.

Jussi Tuomisen tunnetuimpia tekosia ovat Tankki täyteen ja Reinikainen. Ne hän kirjoitti yhdessä Neil Hardwickin kanssa. Tv-sarjat keräsivät parhaimmillaan 2,2–2,4 miljoonaa katsojaa.

Tuomisen kirjoittajan lahjat paljastuivat varhain. Koulussa ainekirjoituksia palauttaessaan opettaja lausui tylyn diagnoosin: ”Tuominen, teillä on sairaat aivot.”

– Joulutodistuksessa minulla oli ainekirjoituksen kohdalla viiva. Sain ainekirjoituksen takia käytöksenalennuksenkin, Tuominen muistelee.

Piti nimittäin kirjoittaa naisesta runo tai muu tarina. Jussi kirjoitti runon, jonka rivit olivat sen mittaisia, että muodostui kuva naisen vartalosta. Huulten kohdalla runo kertoi huulista, rintojen kohdalla rinnoista. Alavartalon paikkeilla oli v-alkuinen sana, ei kuitenkaan se nuorison suosima välimerkki vaan vulva.

– Ei muuta kuin käytöksenalennus, Tuominen muistelee.

Neil Hardwick ja Jussi Tuominen ovat käsikirjoittaneet yhdessä kansansuosikit Tankki täyteen ja Reinikainen. Kaksikko Tampereella 2015.­

Jussi Tuomisella on ollut sormensa pelissä noin tuhannessa tv-ohjelmassa. Hän on kirjoittanut paljon muutakin, jopa maineikkaan ruokapaikan, Tampereen Tiiliholvin ruokalistan, vaikka ei ruokahifistelijä olekaan; hätätilassa saa veden kiehumaan.

Kerran rouva Tuominen lähti matkoille. Jääkaappiin ja pakkaseen jäi perheen miesväelle annoksia, sen kun lämmittävät. Poika, Pikku-Jussi, halusi kuitenkin spagettia. Isä-Jussi laittoi sukkapuikon näköiset taikinatikut veteen, ja liesi päälle. Siihen ne sitten unohtuivatkin. Seuraava havainto oli, kun tyhjiin kuivuneen kattilan pohjalta löytyi nyrkin kokoinen ruskea möykky.

– Isi teki tippaleipiä, tiedotti Pikku-Jussi kun äiti tuli kotiin.

Matkoillaan Tuominen olisi voinut tutustua vaikka minkälaisiin keittiöihin, mutta hänen vakioannoksensa on lehtipihvi ja ranskalaiset. Kerran Montreux’ssa tuotiin eteen Himalajan kokoinen läjä ranskalaisia. Jussi selitti tarjoilijalle ja kokille kaikilla osaamillaan kielillä, ettei ranskiksissa ole vikaa, hän vain ei jaksa koko annosta.

Selitysten jälkeenkin kokki luuli, että aterioitsijan mielestä ranskiksissa on vikaa. Eteen tuotiin toinen vuori ranskiksia. Itkua nieleskellen Jussi söi kaiken, kun ei halunnut enempää loukata kokin ammattikunniaa.

Montreux’ssa sattui muutakin hassua. Kerran Jussi Tuominen julistettiin siellä kuolleeksi. Hän meni kokeilemaan, onko Genevejärven vesi lämmintä, ja molskahti niljakkailta rantakiviltä jorpakkoon.

– Kivet olivat liukkaita, enkä meinannut päästä ylös järvestä. Muu seurue ei huomannut, että olin pudonnut porukasta, Tuominen muistelee.

Seuraavana päivänä brittiläinen iltapäivälehti uutisoi, että suomalainen tv-tuottaja on hukkunut Genevejärveen. Jussi ei viitsinyt pikku epätarkkuutta oikaista.

– Enhän minä hyvää tarinaa viitsinyt pilata.

Joskus 70-luvulla Tuominen tutustui Suomeen kotoutuneeseen brittiin, Neil Hardwickiin. Kaksikon ensimmäisiä töitä oli suomalaisen saunan historiasta kertova Löylyä! Neil Hardwick ja moni muukin esiintyi siinä alastomana. Montreux’n tv-alan festivaaleilla ohjelma oli loppusuoralle asti ehdolla palkinnoille. Mutta oliko se sittenkin liian syntinen?

Nuori ja salskea Neil Hardwick nakuna lauteilla Löylyä!-ohjelmassa. Se oli Montreux’ssa ehdolla palkinnoille, mutta eteläeurooppalaiset kauhistelivat liiallista alastomuutta. Toisen löylyttelijän nimi on jäänyt unholaan.­

– Eteläeurooppalaiset olivat sitä mieltä, että siinä on liikaa alastomuutta.

Kun Neil Hardwick anoi Suomen kansalaisuutta, Jussi Tuominen ja Seppo ”Bisquit” Ahti menivät valalle siitä, että Neil osaa suomen kieltä ja on muutenkin kelvollinen kansalaiseksi.

Tosin tuolloin Neilille saattoi vielä tulla pieniä kielellisiä lipsahduksia. Kerran hän ratikasta poistuessaan huomautti kuljettajalle, joka sulki oven liian nopeasti:

– Kuljettaja, haluamme ulostaa!

Neil Hardwick on esiintynyt niin paljon naamallaan ruudussa, että ihmisten ilmoilla liikkuminen on hänelle hankalaa, aina on hihasta nykijöitä ja olalle taputtajia.

– Meillä on sanaton sopimus, että minä kierrän katsomassa Tankki täyteen -teatteriversiot. Neil ei kuitenkaan saisi hetken rauhaa hihasta nykijöiden takia.

Innokkainkaan Reinikais-fani ei tunnista Tuomista ainakaan vaatteet päällä. Sen kerran kun hän on naamallaan esiintynyt ruudussa, hän on paljastanut takapuolensa.

– Vitsi perustui siihen, että siinä on alaston takapuoli. Kukaan muu ei suostunut. Minun piti uhrautua.

Tuominen ja Hardwick kirjoittivat Tankin ja Reinikaisen puoliksi. Kriitikko Jukka Kajava intoutui yhden Tankin jakson arvostelussa kehumaan, millaista huumorin ilotulitusta syntyy, kun tekijäksi on saatu aito britti.

– Kyseinen jakso oli ainoa, jonka kirjoitin kokonaan yksin, koska Neil oli sairastunut.

Tankki ja Reinikainen saivat miljoona­yleisöjä, mutta alku oli hankala.

Ohjelmapäällikkö Olli Hämäläinen, jazz-muusikkona tunnettu Olli Häme, ei nähnyt Tankissa komiikan siementäkään.

Tankki täyteen on Jussi Tuomisen ja Neil Hardwickin tunnetuimpia tekosia. Eräs tuotantoyhtiö halusi siirtää Tankin 2000-luvulle. –Vain meidän kuolleen ruumiimme yli, sanoivat tekijät.­

– Kahdeksalla ensimäisellä liuskalla ei ollut yhtään repliikkiä eikä yhtään vitsiä. Ohjelmapäällikkö ei ymmärtänyt, onko tämä komedia ollenkaan, mutta en minäkään näe jatsissa mitään vitsiä, Tuominen sanoo.

Reinikaisen startin meinasi torpata se, kun pääosan esittäjä Tenho Sauren meni K-kaupan mainokseen. Ylen ihminen mainoksessa oli kauheinta mitä siihen aikaan kuvitella saattoi.

Tampereen poliisi avusti Reinikaisen teossa. Sitten Esko Roineen näyttelemä vähän pölhö komisario Rautakallio sai jeparit toisiin aatoksiin.

– Avun antaminen rupesi hidastumaan, eikä löytynyt vapaaehtoisia. Joku vihjaisi, että muuan poliisipäällikkö on kokenut, että häntä pilkataan julkisesti televisiossa.

– Järjestimme Tohlopin yläsaunalla poliiseille tilaisuuden. Tilanne laukesi kun todistettiin, että Reinikaisessa ei ole eläviä esikuvia. Kaikki on omasta päästä. Kanavajohtajan viinakaappi auttoi yhteistyöhalujen löytymisessä.

Tankki täyteen menee monissa kesäteattereissa, ja Reinikaistakin on yritetty herätellä henkiin.

– Eräät näyttelijät keksivät idean Reinikaisen pojasta, joka on tullut Amerikasta, poliisi hänkin. Totesin, että antaa Reinikaisen levätä rauhassa. Minä en halua palata aiheeseen ja Neil oli samaa mieltä.

Hiljakkoin tuli eräältä tuotantoyhtiöltä ehdotus, että Tankki täyteen tuotaisiin 2000-luvulle. Kaksikko torppasi senkin idean. Tankista on suunniteltu jopa pitkää elokuvaa.

Huumori on vaikea laji. Kerran Tuominen teki aprillipäivän jutun, jossa kerrottiin, että EU on säätänyt direktiivin, jonka mukaan suomalaisten avioliitot on peruttu. Ne pitää virallistaa uudelleen jossain elimessä. Osa kansaa vimmastui. Jotkut ilmoittivat muuttavansa sellaiseen maahan, missä heidän avioliittonsa ovat laillisia.

– Juttu meni läpi, vaikka lopputeksteissä jokaisen tekijän nimen yhteyteen oli liitetty sana Aprillia.

Reinikaisen alku meinasi tyssätä siihen, kun pääosan esittäjä Tenho Sauren meni K-kaupan mainokseen. Aikoinaan sellaista ei Ylessä suvaittu.­

Toisen kerran tehtiin aprillijuttu yhtä päättömästä direktiivistä. EU oli muka määrännyt, että suomen kielestä on poistettava ään ja öön pisteet, ja kirjastovirkailijat on määrätty peittämään korjauslakalla pisteet kirjoista. Sekin meni moniin täydestä.

Tuominen on tehnyt ohjelmia lähes kaikesta paitsi uskonnosta. Hän joutui jo koulussa napit vastakkain uskonnonopettajan, tulevan Tampereen piispan Paavo Kortekankaan kanssa.

Kerran hän otti lauseen suoraan Raamatusta, ja se kuului: ”Se on täytetty.” Sitten pikkupojat pähkäilivät, millä Jeesus on täytetty, pumpulilla vai sahajauholla.

– Palautetta tuli heti. Kirjeet lähetettiin suoraan johtajalle, ja minä jouduin jälleen kerran selittämään huumorin olemusta.

– Toinen lempi-inhokkini on urheilu kaikissa muodoissaan, Tuominen kertoo.

Mutta on hän tehnyt huumoriohjelman siitäkin, ja sekin vaati uhrauksia.

– Otin olympiasoihdusta tulta tupakkaan. Tuuli sen verran, että soihdun liekki tarttui partaani.

Alan hommat ovat vieneet Tuomista eri puolille maailmaa, kuten 42 kertaa Lontooseen. Matkoillaan Tuominen on törmännyt tähteen jos toiseenkin. Kerran New Yorkin klubilla estradille kipusi tutun tuntuinen lady. Keikan jälkeen Tuominen pääsi juhlimaan kyseisen legendan seurassa, hän oli Carole King, monen hitin säveltäjä ja esittäjä.

– Pääsin porukan mukana jatkoille. Sieltä olisi saanut bongailtua melkoisen määrän ykkösluokan rokkareita kuviin. En ole kauheen sisällä rokkimaailmassa, mutta kaverini sanoi, että tuo ja tuo on siitä ja siitä bändistä.

Bob Hoskins kokkasi Tuomisen seurueelle ollessaan kuvauskeikalla Tampereella. Hoskins meni Hotelli Ilveksen keittiöön ja teki porukalle ruuat ja tarjoili ne vitsejä kertoillen. Yhtä hyvä palvelu ei ollut Lontoossa Benny Hillin show’n nauhoituksissa. Tuominen seurueineen heitettiin ulos.

– Kuiskittiin liian äänekkäästi.

– Pidän saavutuksena sitäkin, että olen ensimmäisten suomalaisten joukossa, ellen ensimmäinen, joka on esiintynyt New Yorkissa stand up -klubin lavalla. Tosin vahingossa.

Yleisö vaati kertomaan vitsin. Hetken pähkäiltyään Tuominen laukoi seuraavaa:

– Mitä yhteistä on suurella Amerikan Yhdysvalloilla ja suurella ja mahtavalla Neuvostoliitolla?

Kukaan ei tiennyt. Siihen aikaan Neuvostoliitto ei valinnut USA:n presidenttiä niin kuin Venäjä nykyään. Vastaus kuului ja taitaa päteä yhä:

– Kummassakaan maassa ei ruplan rahalla ole mitään arvoa.

– Paukkuja tuli niin paljon, että hyvä kun muistin miten kotiin mennään. No, taksit oli keksitty jo siihen aikaan.

Tuominen on tehnyt sanoituksia monille kuten Paula Koivuniemelle ja Kirkalle. Tunnetuin Kirka-biisi on Hengaillaan, joka pärjäsi kohtalaisesti euroviisuissa ja nousi jopa Hollannin listalla ykköseksi. Hengaillaan tuo yhä teostotuloja.

Kirkan Hengaillaan on Jussi Tuomisen tunnetuin sanoitus.­

– Kun Mestarit olivat kiertueella, tuli oikein kunnolla. Toinen jännä juttu oli se, kun joku operaattori kysyi sitä puhelinääneksi. Ihmettelin, kun ensimmäisenä vuonna tuli 3 000–4 000 euroa puhelinäänestä, vaikka siinä ei edes ollut mun sanoja, vain pelkkä melodia. Säveltäjä Jukka Siikavireen kanssa oli sovittu, että kaikki mitä tulee, pannaan puoliksi.

– Hengaillaan-biisiä kysyttiin Karhu-oluen mainokseen. Jukka Siikavire laskeskeli, että jos se tulee mainokseen, radiosoitto loppuu. Hän sanoi tarkoituksella niin ison summan, että panimo ei ottanut laulua mainokseen.

Tampereen mediaväki viihtyi työpäivän jälkeen ravintola Ohranjyvässä. Tuomisen Jussiakin vaimo haki sieltä monta kertaa ”töistä” kotiin, ja Pikku-Jussi oli mukana hakureissulla.

Kerran Tuomisen appivanhemmat ajoivat Ohranjyvän ohi. Pikku-Jussi matkusti takapenkillä. Jyvän kohdalla sieltä kuului:

– Tuo on isin työtalo!

Siitä Pikku-Jussilla ei ollut hajuakaan, mitä isi töikseen hommaili. Kerran hän tuli itku kurkussa koulusta kotiin ja sanoi äidilleen: Pojat väittää, että isi on kirjoittanut telkkarin Tankki täyteen. Eihän oo totta, eihän?

– En tiedä, mikä siinä poikaa itketti. Kirjoitin suurimman osan Tankkia öisin kotona, mutta en koskaan puhunut kotona työasioista.

Eläkkeelle Jussi Tuominen jäi vuoden etuajassa.

– Kaikki meni vaikeaksi. Viihteessäkin ruvettiin tekemään kaiken maailman ulkopuolisilta hankittuja visailuja. En tuntenut mielenkiintoa olla tuottajana sellaisessa. Olen kuitenkin kirjoittaja enemmän kuin mitään muuta.

– Viimeinen ruoskanisku oli se, kun minut pantiin lyhentämään Tankin ja Reinikaisen jaksoja. Yhdestä Reinikaisen jaksosta olisi pitänyt ottaa 9 minuuttia pois. Se oli kuin olisi joutunut pahoinpitelemään omat lapsensa.

Tankkia ja Reinikaista katsoi parhaimmillaan 2,4 miljoonaa katsojaa. Nykyään TV2 saavuttaa kymmenesosan noista lukemista. Tankin ja Reinikaisen kaltaisia sarjoja ei enää tehdä.

– Ylestä tulee ohjelmia jakeleva kanava, ei ohjelmia tuottava kanava.

Ylen Tampereen toimintakeskus tunnettiin aikoinaan Tohloppina. Se sijaitsee kyseisen järven rantamaisemissa. Nykyään se on komeasti Mediapolis, ja siellä majailee noin 30 alan toimijaa, yhtenä vuokralaisena Yle. Ylen henkilökunta tekee siellä Ylen kalustolla muidenkin kanavien ohjelmia kuten Napakymppiä ja Onnenpyörää.

Mediapoliksessa sijaitsee myös alan oppilaitoksia. Tuominen visioi, että jonain päivänä siellä sijaitsee oppimisrypäs Polis Akatemia, alaosastoinaan Hellapolis, Huoltopolis, Koirapolis, Liikennepolis, Rikospolis sekä Salapolis.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?