Ex-tangokuningas Aki Samulin lapsuuden jouluihin liittyi alkoholi – joutui todistamaan väkivaltaa: ”Juominen vei voiton kaikesta muusta” - Viihde - Ilta-Sanomat

Ex-tangokuningas Aki Samulin lapsuuden jouluihin liittyi alkoholi – joutui todistamaan väkivaltaa: ”Juominen vei voiton kaikesta muusta”

Ex-tangokuninkaan Aki Samulin lapsuuden joulunviettoihin kuului vahvasti aikuisten juominen.

Tangokuningas vuodelta 2015 muistaa lapsuuden jouluista aikuisten alkoholinkäytön.­

17.12.2017 19:08

Parin vuoden takainen tangokuningas Aki Samuli, 35, kuuluu niihin, joille joulunaika tuo mieleen muitakin kuin mukavia muistoja.

– En ole koskaan kokenut oikeaa perhejoulua, Aki Samuli paljastaa.

Lapsuuden joulut kuluivat aikuisten juomiseen.

– En muista yhtään selvää joulua. Emme pikkusiskojen kanssa odottaneet joulua, koska tiesimme aina, mihin joulunvietto kärjistyisi. Juominen vei voiton kaikesta muusta. Jouduimme näkemään myös perheväkivaltaa, laulaja kertoo.

– Joulu yhdistyy mielessäni vieläkin juomiseen. Ei voi olla miettimättä, kuinka monessa kodissa lapsilla on samanlainen joulu kuin meilläkin oli, Aki Samuli sanoo vakavana.

Hänen perhepiirinsä on laaja ja monisäikeinen. Laulaja on vanhempiensa ainoa yhteinen lapsi, mutta äidin liitoista kahden eri isäpuolen kanssa on kolme sisarta. Myös isän puolelta sisaruksia on kolme.

Äitinsä luona asunut laulaja eli erossa isästään. Isän kotipaikka oli pidemmän matkan päässä pikkukaupungissa. Aki Samuli kävi kesätöissä isän luona.

– Minusta on kuva, jossa kuusivuotiaana olen kassalla ottamassa asiakkaalta rahaa. Tein kaupalla töitä jo silloin. Isän kanssa emme tehneet muuta kuin töitä, aamulla mentiin kaupalle ja illalla pois tultuamme käytiin nukkumaan. Sama seuraavana päivänä.

Levottomista kotioloista selvinnyt Aki Samuli muutti kotoa 16-vuotiaana.

– En ole elänyt nuoruutta, sillä tein aina töitä.

Aki Samulilla on lapsuuden jouluista ikäviä muistoja.­

Myöhemmin yksi pikkusisarista muutti isoveljen luo.

– Elätin hänet 14-vuotiaasta aikuiseksi, ja hankin sen jälkeen vielä työpaikan.

Laulaja käyttää itse alkoholia harvoin.

– Parikymppisenä koetin opetella juomaan ymmärtääkseni mikä siinä niin kiehtoo. Olen vetänyt muutamat kännit, mutta en löytänyt siinä mitään ideaa. Nykyään saatan lipittää joskus yhden saunasiiderin tai maistaa jotain juomaa, joten ihan absolutisti en ole, mutta melkein.

Aki Samuli oppi jo pienenä, että pärjätäkseen on oltava omatoiminen. Hän paiski töitä ravintola-alalla Lahdessa niin paljon, että pystyi jo vähän yli parikymppisenä hankkimaan oman paritalon.

Elämä oli muutenkin mallillaan, vaikka takaraivossa kutkutteli kaikista suurin haave. Halu laulaa kyti pitkään, mutta kynnys toiveen toteuttamiseen tuntui lähes ylittämättömältä. Taustalla vaani rankan lapsuusajan haurastama itsetunto.

– Vai oliko minulla itsetuntoa ollenkaan. Vaadin itseltäni valtavasti, riittämättömyyden tunne oli niin vahva, laulaja miettii nyt.

Aki Samuli tangomarkkinoilla 2015. Hänet kruunattiin tuolloin tangokuninkaaksi.­

Lopulta vuonna 2015 hän päätti kokeilla Tangokisaan osallistumista. Aki Samuli tuli täydestä tuntemattomuudesta ja voitti.

Hän on niitä harvoja, jotka viime vuosina ovat päätyneet tangokuninkaalliseksi heti ensimmäisellä osallistumiskerralla.

Esiintyjän uran viivästymistä laulaja ei kuitenkaan harmittele.

– En yhtään, koska en ollut aiemmin valmis tähän kaikkeen. Vasta nyt olin tarpeeksi aikuinen, aiemmin olin hukassa itseni kanssa. En uskonut itseeni ja vähättelin osaamistani.

Ei ollut myöskään itsestään selvää lähteä uuteen, kun elämänpuitteet olivat kunnossa.

– Ravintolatoimenjohtajana pyöritin ison yrityksen toimintaa. Otin suuren riskin jättämällä vakituisen työn laulamisen takia. Sydän sanoi silti, että oli aika kokeilla jotain muuta.

Aki Samuli kruunattiin tangokuninkaaksi Seinäjoen tangomarkkinoilla 2015. Tangokuningattareksi valittiin tuolloin Susanna Heikki.­

Riskinotto kannatti, voiton seurauksena alkoi uusi elämä. Laulaminen on suuri nautinto, mutta liikkuvan työn muu todellisuus onkin sitten asia erikseen.

– Oli jäätävä shokki huomata, kuinka yksin tien päällä on. Minulla oli aiemmin läheisriippuvuutta, en halunnut enkä oikein osannutkaan olla yksin. Nyt olen joutunut kohtaamaan itseni, koska olen niin paljon itseni kanssa.

Aki Samuli on myös huomannut, kuinka helposti esiintyjästä luodaan mielikuvia pelkän julkisen esiintymisen perusteella.

– Minutkin on leimattu ylimieliseksi, kun olen ollut jännityksestä ihan lukossa tv:ssä.

Aki Samuli laulaa mielellään tangoja, mutta ei halua sen rajoittavan itseään.

– Tangokuninkuus on oman alansa suurin tunnustus. Olen saanut sen, mutta haluan olla esiintyjänä myös muuta.

Aki Samuli laulaa mielellään tangoja, mutta ei halua sen rajoittavan itseään.­

Kunnianhimoinen mies myöntää haaveilevansa uusista merkkipaaluista.

– Tanssii tähtien kanssa -ohjelmaan haluaisin osallistua. Ja ääntäni on kehuttu radiovierailuilla niin paljon, että ääniroolit kiinnostaisivat.

Tänä jouluna Aki Samuli järjestää puurojuhlan ystävilleen. Eiköhän tilaisuudessa soiteta myös laulajan juuri digitaalisesti julkaistua joulusingleä Toive.

– Keikalle lähdetään vasta tapaninpäivänä. Kaikilla bändiläisillä on perheet, joten päätimme pitää joulupäivän vapaana, vaikka silloinkin olisi ollut esiintyminen, Aki Samuli sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?