Viihde

Näyttelijä Miika Laakso kaipaa isäksi – todellisuus iski 30-vuotisjuhlissa: ”Luulin, että olisin tullut isäksi aiemmin”

Julkaistu:

lapsettomuus
Näyttelijä Miika Laakso on halunnut isäksi koko aikuisikänsä. Oman lapsen kaipuu konkretisoitui 30-vuotisjuhlissa, kun todellisuus ja toiveet eivät kohdanneet.
Miika Laakso, 31, ikuistettiin reilu vuosi sitten syntymäpäiväjuhlissaan alakuloiseen valokuvaan. Päivänsankaria ei hymyilyttänyt, sillä todellisuus iski kesken juhlien: Laakso oli 30-vuotias eikä hän ollut vielä isä.

– Kun katsoin pöytää, jonka päässä istuin, iski epäusko ja epätoivo. Muilla oli parisuhde ja lapsiakin. En ollut kovin tyytyväinen tilanteeseeni siinä hetkessä, näyttelijänä työskentelevä Laakso kertoo.

Laakso on näytellyt teatterissa ja musikaaleissa sekä Kimmo-, Downshiftaajat- ja keväällä ensi-iltansa saavassa Sipoon herttua -sarjoissa. Tällä hetkellä hänet nähdään Avoimet Ovet -teatterin Suomen sisällissotaa käsittelevässä Erottaja 1917–18 -näytelmässä.

Kun Laakso kertoi isyyshaaveistaan OP:n jäsenlehdessä, kuvaili hän lapsenkaipuutaan ”väkeväksi ja perustavanlaatuiseksi jomotukseksi”. Laaksolle tuli yllätyksenä, kuinka moni kokee samoin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Olen saanut paljon kannustusta ja kiittelyä rohkeudesta puhua aiheesta ääneen. Moni on myös jakanut minulle rankkojakin kokemuksiaan. Vertaistuki on lämmittänyt paljon, Laakso sanoo.

”Luulin, että olisin tullut isäksi aiemmin”

Näyttelijä uskoo, että hänen kaipuunsa isäksi juontaa juurensa lapsuuteen.

– Olen kasvanut ympäristössä, jossa kaksi ihmistä on päättänyt pysyä yhdessä kaikesta huolimatta. Olen seurannut läheltä niiden kahden ihmisen välittämistä ja rakkautta, ja haluaisin jakaa sitä omalta osaltani eteenpäin, omille lapsilleni.

– Luulin, että olisin tullut isäksi jo paljon aiemmin, mutta se ei mennytkään ihan niin. Toisaalta olen tyytyväinen siihen, miten elämä on mennyt, mutta en kiellä sitä, ettenkö haluaisi jo olla isä.


Laakso kokee, että nyky-yhteiskunta ajaa nuoret aikuiset tilanteeseen, jossa perheen perustamista ei ehdi edes ajatella koulutusputken ja urapaineiden vuoksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Mietin asiaa sen kautta, minkä ikäinen olen, kun lapsi on tietyn ikäinen, ja kuinka vanha olen missäkin lapsen elämänvaiheessa. Olisi kiva jaksaa touhuta lapsen kanssa mahdollisimman pitkään. Asia ei kuitenkaan ole tämän viikon tai ehkä edes vuoden listalla.

Laaksolla on takana pari pitkää parisuhdetta. Hänen toiveensa perheestä vaikutti suhteisiin, vaikkei ollutkaan erojen syy. Laakso toivoi lasta, mutta kumppani halusi keskittyä uraan.

– Tuntui, etten halua enää jäädä katselemaan paikallaan junnaavaa tilannetta. Kun mikään ei muuttunut vuodessa tai kahdessa, niin miksi olisin roikkunut siinä väkisin?

Adoptiosta puhuttiin avoimesti

Laakson oma lapsuus on kuin elokuvasta. Hänet sijoitettiin huostaanottojen jälkeen lastenkotiin 1-vuotiaana, ja puoli vuotta myöhemmin hänet adoptoitiin Helsinkiin.

– Se oli hirveän traagista niille, jotka olivat jättämässä minua sinne ja sulkemassa ovea perässään, mutta se oli paras mahdollinen ratkaisu. Olen saanut uuden elämän, ympäristön ja ihanan perheen.


Laakso kuvailee lapsuuttaan onnelliseksi ja adoptiovanhempiaan loistaviksi. Biologista äitiään hän ei tavannut enää koskaan, sillä tämä menehtyi Yhdysvalloissa Laakson ollessa nuori. Biologinen äiti oli laulaja ja isoäiti oopperalaulaja, ja Laakson side juuriinsa näkyi jo lapsena musikaalisuutena.

– 7-vuotiaana kävi selväksi, että laulan koko ajan helvetin kovaa ja korkealta. Se vei mennessään, ja ensimmäinen duunipaikkani oli Kansallisoopperan solistina, pienenä pyöreänä poikasopraanona, Laakso nauraa.

Adoptio ei ollut Laakson perheessä koskaan salaisuus, vaan siitä puhuttiin avoimesti. Hänellä on myös adoptoitu pikkusisko. Kun Laakso oli 11-vuotias, otti yhteyttä yllättäen biologinen sisko.

– Vanhin siskoni oli 15-vuotias, kun hän lähetti pitkän kirjeen ja valokuvia itsestään. Tuntui käsittämättömän upealta, että jossain oli sisko, joka eli omaa, erilaista elämäänsä.

Sisaruksista tuli läheisiä

Myöhemmin Laaksolle selvisi, että sisaruksia on enemmänkin. 20-vuotiaana hän tapasi vuosia sitten kirjeen lähettäneen isosiskonsa, kun yhteinen ystävä ilmoitti olevansa sattumalta samassa baarissa tämän kanssa.

– Pölähdin paikalle leveä hymy naamallani kuin mikäkin idiootti, ja sanoin, että terve, olen Miika. Hän ei reagoinut mitenkään, joten jouduin kertomaan, että olen veljesi. Sen jälkeen tilanne suorastaan räjähti.

Seuraavana päivänä Laakso tapasi myös kaksi muuta sisarustaan: veljen ja näyttelijäisosisko Malla Malmivaaran. Hieman reilu vuosi sitten löytyi vielä yksi sisarus, Yhdysvalloissa kasvanut pikkusisko.


Aikuisiällä toisensa löytäneistä sisaruksista tuli läheisiä. Laakso on näytellyt Mallan kanssa Kimmo-sarjassa ja viettää paljon aikaa kaikkien sisarustensa ja heidän lasten kanssa.

Vanhempien sisarustensa avulla hän on myös löytänyt kosketuspinnan biologiseen äitiinsä.

– He pystyvät kertomaan minulle asioita hänestä ja näen hänet heissä.

Laakson viimeisin roolityö oli Lauri Tilkasen esittämän Markuksen poikaystävänä komediasarjassa Kolmistaan. Sarja saa ensi-iltansa Elisa Viihteellä 14. joulukuuta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt