”Harvat halusivat tehdä hänen kanssaan töitä” – Alma nousi Idols-kokelaasta supersensaatioksi: Näin hänet saatiin maailmalle - Viihde - Ilta-Sanomat

”Harvat halusivat tehdä hänen kanssaan töitä” – Alma nousi Idols-kokelaasta supersensaatioksi: Näin hänet saatiin maailmalle

Suomalaisen musiikin kuumin vientituote Alma on yhdistelmä aitoutta ja vaistonvaraista suunnitelmallisuutta.

16.12.2017 10:31

Alma-Sofia Miettisellä, 21, menee lujaa. Hänen julkisesta persoonastaan, pop-tähti Almasta, on viime viikkoina kirjoitettu paljon ulkomaisessa mediassa. Muun muassa BBC on nostanut hänet ensi vuoden suurten lupausten joukkoon – vastaavan lupauksen asemasta kansainvälisen suursuosion on lunastanut viime vuosina muun muassa supertähti Adele.

  • Yllä olevalla videolla Alma kertoo tunnelmiaan Linnan juhlista, missä hän oli yksi koko illan seuratuimpia vieraita.

Kotimaan Linnan juhlissa Alma oli yksi kuvatuimpia vieraita. Muut lupaukset ja asemansa jo ties millä estradeilla vakiinnuttaneet legendat kuvauttivat itsensä itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla poplaulajan kanssa.

Ja Linnan juhlien jälkeen Almaa muistettiin taas, kun Music Finland palkitsi Alman ja hänen taustavoimansa ponnistukset Valtakunnallisella musiikin vientipalkinnolla.

IS selvitti, miten Almaa on viety maailmalle.

Useat vieraat ottivat innoissaan selfieitä Alman kanssa Linnan juhlissa.­

Päästäkseen jyvälle, on mentävä Helsingin Vallilassa sijaitsevaan PME Recordsin toimistoon. Täällä työskentelevät Alman palkitut taustavoimat Antti Kosonen ja Andrei Kipahti.

Muutama vuosi sitten kumpikaan heistä ei edes unelmoinut siitä, että elinkeinoministeri Mika Lintilä luovuttaisi heille Music Finlandin palkintoa musiikkiviennistä. Kosonen opiskeli kauppakorkeakoulussa Vaasassa ja kiersi dj:nä JVG:n keikoilla. Kipahti kiersi samoilla keikoilla ja kuvasi videoita.

JVG alkoi menestyä, ja tuli ajankohtaiseksi perustaa oma levy-yhtiö. Kosonen ja Kipahti jäivät keikkabussin kyydistä pyörittämään yhtiön toimistoa.

– Ei meillä mitään kokemusta ollut, he naurahtavat.

Mutta ahkeruus, uteliaisuus ja omien vaistojen noudattaminen ovat vieneet siihen, missä yhtiö on nyt: JVG:n lisäksi yhtiö julkaisee striimaussuosikki Reino Nordinia ja kovassa nousussa olevia Töölön Ketterää ja Elias Gouldia, muun muassa.

Ja sitten heillä on projekti nimeltä Alma.

Kipahti kertoo suoraan, että osallistuessaan muutama vuosi sitten Idolsiin Alma oli vielä hiomaton timantti.

– Harvat halusivat tehdä hänen kanssaan töitä, Kipahti tokaisee.

Hän ja Idolsin tuomaristoon kuulunut Sini Sabotage halusivat. Alma lähti PME:n artistikaartiin kuuluneen Sabotagen kiertueelle taustalaulajaksi. Samalla hän tutustui Kipahtiin.

Samalla alkoi myös hienovireinen Alman kouluttaminen sellaiseksi artistiksi, joka hän on nyt. Kosonen ja Kipahti sanovat, että osa koulutusta oli ihan luonnollista kasvamista.

– Täytyy muistaa, että Idolsin aikaan Alma oli vain 16-vuotias.

Mutta Alma oppi kuin oppikin tulemaan paikalle ajoissa ja muita perusasioita.

Kaikkia särmiä Helsingin Vuosaaresta tulevasta laulajasta ja hänen kanssaan samassa paketissa kulkevasta siskostaan Annasta ei haluttukaan hioa pois. Kipahti kertoo, että jos Alma on esimerkiksi perunut kohtuullisen tärkeänä pidetyn tv-keikan viime hetkellä, hän on itse tuntenut samaan aikaan iloa ja surua.

– Totta kai minua on harmittanut, että keikka jää tekemättä. Samalla olen kuitenkin iloinnut hiljaa mielessäni: juuri noin Alman pitää toimia, koska hän on Alma.

Hän sanoo ihailevansa räväkästi käyttäytyviä Oasis-yhtyeen veljeksiä Liam ja Noel Gallagheria sekä rosoisena koko uransa ajan säilynyttä Nirvanaa.

– Mietin usein, mitä Oasis tai Nirvana tekisivät.

Entä minkä verran Alma on saanut Kipahtilta musiikillista ohjausta?

– Muutaman kerran olen alkanut selittää hänelle, että tämä tai tuo kuulostaa hyvältä. Sitten olen tajunnut kuulostavani ihan faijalta. Hänen tehtävänsä on sanoa minulle, mikä kuulostaa hyvältä, vastaa Kipahti, 33, kahden lapsen isä.

Antti Kosonen ja Andrei Kipahti.­

Kaksikosta Kososen rooliksi on langennut kansainvälisten yhteistyökumppanien kanssa neuvottelu. Hänen voi sanoa myös onnistuneen: Alma on päässyt asemaan, jossa ensi vuonna julkaistavan esikoisalbumin julkaisusta vastaavat isot levy-yhtiöt, Warner Music Pohjoismaissa ja Universal muualla maailmassa.

– Olemme olleet tietoisia, että neuvottelupöydissä on tyyppejä, joiden intressi on saada Alma itselleen ja meidät pois välistä, Kosonen sanoo.

Tätä ei ole kuitenkaan tapahtunut. Päinvastoin, Alman musiikki on pitkällä tähtäimellä suomalaisissa käsissä: esimerkiksi kappaleiden kustannussopimukset on tehty määräaikaisesti isojen kansainvälisten toimijoiden kanssa. Kun aikanaan Almaa soitetaan osana 2010-luvun nostalgiabuumia kuin Haddawayta nyt 1990-lukua muistellessa, kustannusoikeudet ovat taas Suomessa.

Onko neuvotteluissa ollut hyötyä kaupallisesta koulutuksestasi?

– Siltä osin, että kauppiksessa käytiin läpi sitä, miten eri maiden bisneskulttuurit poikkeavat toisistaan. Niissä on tosiaan eroja, Kosonen vastaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?