Pianisti Paavali Jumppasella on kaksi rituaalia ennen estradia: ”Muuten en pysyisi alerttina” - Viihde - Ilta-Sanomat

Pianisti Paavali Jumppasella on kaksi rituaalia ennen estradia: ”Muuten en pysyisi alerttina”

Konserttipianisti Paavali Jumppanen tekee uraa maailmalla, mutta rakastaa kotimaataan.


16.12.2017 8:04

Paavali Jumppanen on maailmalla hehkutettu pianisti ja maailma on vienyt häntä kahdenkymmenen vuoden ajan.

–Kun aikoinani aloitin pianistina, luulin uran olevan tasaista puurtamista. Ei onneksi ole ollut vaan käyn usein muun muassa Yhdysvalloissa ja Australiassa esiintymässä, Suomessakin paljon konsertoiva Paavali Jumppanen sanoo ISTV:n Tainola Show’ssa.

Miestä on kaikki vuodet vienyt intohimo klassiseen musiikkiin. Syksyllä New Yorkissa loistavat arvostelut konsertistaan saanut Jumppanen piti jopa vapaavuoden soittamisesta ja opiskeli Harvardissa.

–Istuin kirjastossa, tutkin musiikkia ja kävin luennoilla, mutta toki soitinkin paljon. Tuo vuosi oli kuitenkin omanlaistaan akkujen lataamista, hän kertoo.

Jumppanen sanoo suomalaisten intohimon klassiseen musiikkiin kasvaneen viime aikoina.

–Eivät intohimot iän myötä mihinkään häviä ja onneksi maassamme on nyt paljon musiikillista tarjontaa, Espoon pianofestivaalien taiteellisena johtajanakin toimiva pianisti naurahtaa.

Vaikka Jumppanen rakastaa sitä, mitä tekee, on hän ymmärtänyt ottaa vuosien varrella myös vapaata. Hän naurahtaa, ettei ole vakuuttanut sormiaan ja nikkaroi kotona kaikenlaista.

–Haen voimaa talvisin hiihdosta ja vaellan paljon. Vietämme perheemme kanssa aikaa Lapissa, sillä irtiotot ovat tärkeitä, hän sanoo.

Monilla esiintyvillä taiteilijoilla on omanlaisiaan rituaaleja ennen estradille menoa. Niin on Jumppasellakin. Hän kertoo pyrkivänsä ottamaan päiväunet ja juomaan kahvia.

–Jos en juo kahvia, alan pelätä sitä, etten ole tarpeeksi alerttina konsertissani, hän.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?