Kulttuuriväen puuttumista Linnan juhlista kritisoitiin, Haukio puolusti valintoja – ilman kutsua jääneeltä Jörn Donnerilta suorat sanat - Viihde - Ilta-Sanomat

Kulttuuriväen puuttumista Linnan juhlista kritisoitiin, Haukio puolusti valintoja – ilman kutsua jääneeltä Jörn Donnerilta suorat sanat

Jenni Haukio otti tiukasti kantaa Facebookissa esitettyyn arvosteluun kulttuuriväen puuttumisesta Linnan juhlista.

12.12.2017 12:54

Runoilija ja toimittaja Karri Kokko otti Facebook-päivityksessään kantaa itsenäisyyspäivänä Presidentinlinnassa järjestettyjen Linnan juhlien vieraslistaan.

– Kulttuuriväen poissaolo eilisillan juhlista vie sanat, hän ihmetteli julkisessa päivityksessään.

– Presidentillä ei ole velvollisuutta kutsua ketään. Sen sijaan hänellä olisi ollut täysi vapaus tehdä kertakaikkinen valinta juhlavuoden kunniaksi: 1900 kulttuurin edustajaa. Piste.

Muun muassa Kansalliskirjaston ylikirjastonhoitaja Kai Ekholm kommentoi aihetta omalla henkilökohtaisella tilillään. Hänen mukaansa Linnan juhlista tuli osa presidentti Sauli Niinistön presidentinvaalikampanjaa.

Niinistön puoliso Jenni Haukio kommentoi Ekholmin kirjoitusta tiukasti. Hän muun muassa pyysi avaamaan tarkemmin, mitä Ekholm viestillään tarkoitti.

– Kun pyysit perusteluja, niin juhlat, joihin ei kutsuttu esimerkiksi Matti Klingeä tai Jörn Donneria ovat jotakin muuta kuin itsenäisyyden satavuotisjuhlat. Tarkistin: kumpikaan ei saanut kutsua. Molemmat ovat rakentaneet Suomi-kuvaa ja varmaan olleet useastikin Linnassa, mutta olisivat ansioistaan ansainneet kutsun, Ekholm selvensi kantaansa.

Jörn Donner kertoo Ilta-Sanomille kuulleensa keskustelusta.

– En ole someharrastaja, mutta huomasin tämän keskustelun ja uutisen, Donner toteaa.

– Vastasin jo eilen toisaalle, että karavaani kulkee, mutta minä en ole koira. En rupea haukkumaan.

– Minun itsetuntoni ei ole kiinni siitä, olenko kutsuttu Linnan bileisiin, mies täräyttää.

Donnerin mukaan riittää, että hän ollut paikalla Linnassa yhtenä Suomen suurista juhlavuosista.

– Vuonna 1967 olin kutsuttu. Suomi täytti silloin 50 vuotta. Se saa riittää.

Linnaan kutsutun kulttuuriväen määrään tai laatuun Donner ei osaa ottaa kantaa.

– En seurannut koko tilaisuutta, en tiedä oliko kulttuuriväkeä kutsuttu tarpeeksi.

Donner korostaa, että itsenäisyyspäiväjuhlien kutsulista on täysin presidentin asia. Yksi toive hänellä kuitenkin olisi.

– Hän voisi kyllä kutsua enemmän nuoria. Se on heille tärkeää. Itse olin 35-vuotias, kun olin Linnassa. Nyt olen kohta 85-vuotias. Mitä tällainen eläkeläinen siellä edes tekisi? Donner ihmettelee.

Donner on nähty Linnan juhlissa viimeksi viime vuonna, jolloin hän saapui paikalle yhdessä Bitte-puolisonsa kanssa. Pari juhlisti Suomen itsenäisyyttä tasavallan presidentin vastaanotolla myös esimerkiksi vuosina 2014, 2012 ja 2008.

Jörn Donner ja Bitte Westerlund saapuivat Linnaan itsenäisyyspäivänä 2016.­

Juttua korjattu klo 16.16: Donner on ollut Linnan juhlissa useita kertoja, ei vain kerran, kuten artikkelissa kerrottiin aiemmin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?