Popsensaatio Alman piti tehdä biisejä muille artisteille – ”Alettiin kysellä, kuka tyyppi siellä oikein laulaa” - Viihde - Ilta-Sanomat

Popsensaatio Alman piti tehdä biisejä muille artisteille – ”Alettiin kysellä, kuka tyyppi siellä oikein laulaa”

Uransa alussa Alma ei osannut pitää aikatauluja, biisintekokumppani muistelee.

Alma keikalla Tukholmassa 24. elokuuta.­

11.12.2017 2:34

Hurjassa kansainvälisessä nosteessa olevan Alman eli Alma-Sofia Miettisen artistiuran alussa oli monia käänteitä, joihin kuului niin paikoillaan junnausta kuin kappaleiden tekoa suomeksi. Alman kanssa vuodesta 2013 työskennellyt Andrei Kipahti PME Recordsilta kertoo myös, että Alman ovi kansainväliseen musiikkimaailmaan avautui alkuun biisintekijänä.

– Saksalaiset kustantajat löysivät Alman biisileiriltä Suomenlinnasta vuonna 2015, missä hän demosi vielä suomeksi. Mutta kun he tekivät sopimuksen Alman kanssa, musakieli muuttui jälleen englanniksi, Kipahti kertoo STT:lle.

Alman Saksan Sony ATV:n kanssa tekemän sopimuksen mukaan hänen oli siis alkujaan tarkoitus tehdä biisejä muille artisteille, mutta toisin kävi.

– Alma teki Saksassa ensiksi Karman ja Bonfiren, jotka hän lauloi demolle. Kun kustantajat alkoivat kaupata niitä levy-yhtiöön, siellä alettiin kysellä, kuka tyyppi demoilla oikein laulaa.

Alman ääni hurmasi ja niin hän alkoikin neuvotella artistisopimuksista levy-yhtiöiden kanssa. Vientiä olisi ollut moneenkin yhtiöön, joten ehdoista alkoi olla neuvotteluvaraa.

– Pystyimme neuvottelemaan, että haluamme tapaamiset myös Britanniaan ja Yhdysvaltoihin, Kipahti sanoo.

Alma on tällä hetkellä suomalaisen pienlevy-yhtiö PME:n artisti. Yhtiön muita artisteja ovat muun muassa JVG ja Reino Nordin. Pohjoismaissa ja Baltiassa PME:llä on Almasta lisenssisopimus Warner Musicin kanssa, muualla maailmassa Almaa siivittää Universal Music.

Persoona valloittaa

Kipahti kertoo, että Alma neonkeltaisessa tukassaan on alusta alkaen ihastuttanut kansainvälisissä piireissä.

– Ihmiset ihastuvat Alman auraan. Hän on johtohahmo, jolla on luontaista valovoimaa, Kipahti kehuu räväkkää ja sanavalmista artistia.

Linnan juhliin itsenäisyyspäivänä Anna-siskonsa kanssa osallistunut Alma oli suosittu selfie-kaveri illan aikana.­

Kipahti ja Alma tekivät alussa paljon töitä kaksistaan. Aina yhteistyö ei aivan pelannut, sillä Alma ei esimerkiksi osannut pitää aikatauluista kiinni.

– Mutta olin itsekin kaamea tapaus. En osannut kommunikoida oikein ja palautteeni oli välillä tosi kohtuutonta. Kummatkin olemme oppineet – kumpikin osaa mennä itseensä ja pääsemme eteenpäin, Kipahti kuvaa nykytilannetta.

Viime päivinä julkisuudessa on pohdittu, onko Alma kaikkien aikojen kansainvälisesti menestynein suomalaisartisti. Esimerkiksi Helsingin Sanomat muistutti torstaina, että Alma on julkaissut omaa musiikkia yhteensä vasta 17 minuutin verran.

Ei Alma välttämättä perinteisillä mittareilla aivan vielä olekaan se kaikkein menestynein vientinimi, mutta matka megatähteyteen on vauhdikasta. Omia julkaisuja on 1,5 vuoden aikana kertynyt vasta muutama, mutta niitä on kuunneltu Spotifyssa jo noin 150 miljoonaa kertaa.

Kipahti luottaa siihen, että Almasta voi tulla yksi maailman isoimmista artisteista.

– Parhaassa tapauksessa hän ei ole vain Suomen menestynein, vaan yksi maailman menestyneimmistä. Portit ovat jo katseen päässä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?