Yllätyspaluu: Neon 2:lta uutta musiikkia – näin miehet ovat muuttuneet 20 vuodessa - Viihde - Ilta-Sanomat

Yllätyspaluu: Neon 2:lta uutta musiikkia – näin miehet ovat muuttuneet 20 vuodessa

1990-luvun suomipopia muovannut Neon 2 julkaisee pitkän tauon jälkeen uutta musiikkia.

Neon 2 -miehet Jussi Rainio ja Rami Alanko ovat innoissaan paluusta.­

8.12.2017 8:34

Vuonna 1992 julkaistu ja tuplaplatinaa myynyt esikoisalbumi Polku singautti Neon 2 -popyhtyeen hittilistojen kärkeen. Jussi Rainion, 52, ja Rami Alangon, 49, luotsaama yhtye takoi hittejä, kunnes suosio hiipui ja bändi laittoi pillit pussiin viisi vuotta myöhemmin.

Nyt parikymmentä vuotta hiljaiseloa viettänyt bändi aikoo tehdä paluun. Satunnaisesti keikkoja tehnyt yhtye on aiemmin varonut puhumasta comebackista. Tilanne on kuitenkin nyt eri, sillä tänään julkaistujen festarikeikkojen lisäksi yhtye julkaisee uutta musiikkia.

– Ei tähdätä vain ensi kesän comebackiin ja laiteta pillejä pussiin. Nyt ollaan takaisin, Alanko sanoo.

Neon 2 muistetaan 90-luvun hiteistä, joita voi yhä kuulla soitettavan radiossa. Uuden musiikin lisäksi myös vanhoja kappaleita kuullaan tulevilla keikoilla.

– Ei me voida jättää niitä pois. Mutta samalla on siistiä, että voimme tehdä jotain uuttakin, ettei ole ihan retromeininkiä. En usko, että kumpikaan meistä katsoo hirveästi taaksepäin, ei me olla mitään nostalgiaveikkoja, Alanko toteaa.

Neon 2 julkaisee tänään uuden singlen, Itseni kaltainen.­

Bändin uutta tulemista ja sitä, mihin suuntaan bändiä ja sen musiikkia halutaan viedä, on suunniteltu pitkällä tähtäimellä. Musiikkia tehdään kuitenkin omilla ehdoilla, omalla aikataululla. Poissa ovat äkkimenestyksen tuoma paine ja kiire, jotka leimasivat ensimmäisen levyn jälkeistä aikaa.

– Muistan sen ajan nimenomaan järkyttävänä prässinä, oli kauheat paineet. Ensimmäisen levyn jälkeen rupesi saman tien miettimään, miten ihmeessä saadaan toinen levy vuoden tai kahden sisällä valmiiksi? Rainio kertoo.

Rainio ja Alanko muistelevat, kuinka kaiken maailman edustustehtävissä ja lehtihaastatteluissa piti ravata.

– Mentiin kaikkialle, minne pyydettiin, kiltisti vaan. Se ei ollut kokonaisuuden kannalta ehkä paras juttu, Alanko toteaa.

”Ollaan oltu tosi onnekkaita”

Myös kaikenlaisia kommelluksia sattui. Hauskojen muistojen kysyminen saa Rainion ja Alangon nauramaan ja pohtimaan, mitä julkisuudessa uskaltaa kertoa.

– Tässä on kysymys siitä, millainen kuva halutaan antaa itsestämme. Hotellihuoneissa tapahtuu, keikkabusseissa tapahtuu... Välillä oli hyvä fiilis kilpailla siitä, kuka roikkuu pisimpään viidennen kerroksen parvekkeen kaiteesta, välillä juostiin katolla ilman vaatteita. Ei siihen mitään syytä ollut, vain rock’n’ roll ja mahtava nousu–..., Rainio sanoo.

Viikkotolkulla keikkailu ja ympäri Suomea kiertäminen tuotti välillä erikoisia päähänpistoja. Alanko muistaa, kuinka kerran hotellihuoneen baarikaapin avaaminen vaati kekseliäisyyttä.

– Oltiin Lapissa keikalla ja hotellihuoneen baarikaappi olikin kiinni. Meidän roudari irrotti baarikaapin takaa irti, tyhjennettiin se ihan täysin ja laitettiin takaisin paikoilleen. Nautittiin siitä, että se oli täydellinen rikos. Tosin taidettiin kyllä kärähtää seuraavana päivänä ja korvattiin se sitten.

Vuonna 1995 Neon 2 levytti uutta albumiaan Naantalissa merenrantastudiossa.­

Sekä Alangon että Rainion mukaan hauskat tilanteet syntyivät yleensä, kun ei liikoja mietitty. Muistot ovat pääosin kuitenkin positiivisia.

– Edelleen on sellainen olo, että ollaan oltu tosi onnekkaita, kun päästiin kokemaan sellainen juttu. Täytyy olla nöyrä sen asian edessä. Että perkele, enpä olisi uskonut, Alanko sanoo.

– Me olemme ihan etuoikeutettuja, Rainio komppaa.

Tauko venähti pariksi vuosikymmeneksi

Paineita ei oteta vanhojen kappaleiden suosiosta.

– Me olemme jo ajat sitten tehneet päätöksen, ettemme kilpaile nuorten meidän kanssa, meidän biisien kanssa. Meiltä kysyttiin, kenelle olemme suunnanneet musiikkimme. Totesin, että itsellemme, Alanko sanoo.

Neon 2:n viimeinen kokonaan uusia kappaleita sisältänyt albumi julkaistiin 1997. Albumin julkaisun jälkeen yhtyettä nähtiin vain harvoin yhdessä.

Mitään varsinaista päätöstä lopettamisesta ei kuitenkaan koskaan tehty. Tauko vain venähti pitkäksi.

– Rami oli silloin ja on vieläkin se moottori, joka puhaltaa hiiliin eloa. Olen sellainen, että välillä täytyy vähän potkia liikkeelle. Kyllä minä tonttini hoidan, kun minut sinne työnnetään, mutta ehkä Ramilla hiipui fiilikset siihen touhuun, Rainio sanoo.

– Jotenkin innostuin niin paljon muista asioista eikä riittänyt kipinää enää siihen bändihommaan, Alanko pohtii.

Kipinä syttyi tv-ohjelmassa

Neon 2 -bändin jälkeen Alanko vaihtoi muusikon työn uraan it-alalla ja asui viisi vuotta Madridissa.

Rainio jatkoi keikkailua Rainio Bros -yhtyeensä ja Ressu Redfordin kanssa. Jo Neon 2:n aikaan suositulla laulajalla oli mennyt välillä lujaa, mutta tahti kiihtyi yhtyeen tauon aikana. Lopulta vakava haimatulehdus pakotti laittamaan korkin kiinni lähes 15 vuotta sitten.

Vaikka pitkät tukat ovat aika päivää sitten lyhentyneet, perheet kasvaneet ja elämä kuljettanut eri suuntiin, yhteys entisten bändikavereiden välillä säilyi.

Neon 2 kuvattuna promokuvassaan suosion huippuvuosina vuonna 1992.­

Bändin kasaaminen Ylen We Want More -ohjelmaa varten kolme vuotta sitten sytytti kipinän, mutta tuolloin ei aika paluulle ollut oikea.

– Tämä homma jotenkin konkretisoitui reilu vuosi sitten, kun muutin takaisin Suomeen ja meillä oli aikaa taas nähdä toisiamme enemmän. Aina, kun näemme toisiamme... Alanko sanoo.

– ...otetaan kahvia ja joku luuttu kainaloon, Rainio täydentää.

Viime kesänä ja syksynä tehdyt muutamat keikat hitsasivat bändin lopulta takaisin yhteen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?