Suosikkikirjailija Dan Brown liikuttui Suomen 100-vuotispäivästä – rakastui maahamme: ”Ajattelin rakennuttaa kotiini saunan” - Viihde - Ilta-Sanomat

”Ajattelin rakennuttaa kotiini saunan” – suosikkikirjailija Dan Brown rakastui Suomeen: liikuttui maamme 100-vuotisesta itsenäisyydestä

– Kuullessani, että Suomi juhlii satavuotista itsenäisyyttään, liikutuin. Te olette löytäneet tienne suuren naapurin ikeestä, kirjailija Dan Brown sanoo.

5.12.2017 21:05

Maailmankuulu kirjailija Dan Brown vieraili lokakuussa Suomessa kertomassa uudesta, maailmalla sekä Suomessa huimasti myyneestä Alku-teoksestaan.

Da Vinci -koodistaan maailmankuuluksi ja monimiljonääriksi nousseen Brownin uusimmassa kirjassa seikkaillaan Espanjassa ja siinä otetaan voimakkaasti kantaa uskontoon ja siihen, miten tekniikan avulla voitaisiin muokata uskontoja.

Mies muisteli kotoaan Amerikan itärannikolta puhelimitse Ilta-Sanomille Suomen-matkaansa ja kertoi ihastuneensa maahamme ikihyviksi.

– Haluan ehdottomasti tulla takaisin. Toivon pääseväni Lappiin näkemään revontulet, Brown sanoi.

Miehen hehkutuksesta kuulee, että Suomi teki Browniin syvän vaikutuksen. Saatuaan kuulla jo aiemmin, että maamme viettää satavuotista itsenäisyysjuhlaansa Brown innostui kehumaan maatamme.

– Historianne on mielenkiintoinen. Ensin olitte osa Ruotsia, sitten Venäjää, mutta te saitte itsenäisyytenne ja olette löytäneet oman tienne, Brown hehkutti.

– Suomalaiset ovat vapaita ja riippumattomia. Teillä on kaunis maa ja vaikka ilmastonne on viileä, en ole missään kohdannut niin lämpimiä ja rehellisen avoimia ihmisiä kuin Suomessa, Brown tuuletti.

Suosikkikirjailija painottaa vielä, että suomalaiset ottivat hänet avosylin vastaan ja Helsinki on hänen mielestään hieno kaupunki.

– Olin kirjakiertueellani noin 20 eri kaupungissa, ja Helsinki nousi suosikikseni. En sano tätä kohteliaisuuttani, vaan se on totta, hän sanoi.

Helsingissä Brown ehti saunoa Löylyssä ja pulahtaa hyiseen meriveteen.

– Ajattelin rakennuttaa kotiini saunan. Minulla ei ole Suomenlahtea, mutta voin pulahtaa saunan jälkeen Atlanttiin uimaan, hän paljasti.

Lyhyen vierailunsa aikana kirjailija ehti illallistaa Saslikissa ja oppi snapsinjuonnin taidon, hän ihastui Napue-giniin, lohikeittoon, poronlihaan ja korvapuusteihin.

– Temppeliaukion kirkko teki suuren vaikutuksen, hän ihasteli.

Brown sanoi myös, että Suomi on maanakin täysin erilainen kuin hänen muut näkemänsä maat – ja niitä on paljon.

– Suomella on yksi hyvä valtti; hiljaisuus, jota tämän päivän maailmassa tarvitaan entistä enemmän. Olen kuullut sellaisesta paikasta Lapissa kuin Kakslauttanen ja haluan matkata sinne ensi vuonna. Toivottavasti siellä on rauhaa ja näen revontulet, hän toivoi.

Dan Brown naurahti, että ehkä hän saa Lapista joitakin virikkeitä tuleviin teksteihinsä. Hänen aiemmista kirjoistaan on tehty elokuvia, mutta vaikka Alku kiinnostaa filmistudioita, siitä ei ehkä elokuvaa loihdita.

Brown kertoikin, että Alku-teoksesta ei todellakaan näillä näkymin tehdä elokuvaa.

– Siitä tehdään minisarja, hän paljasti.

Aina kirjoittamisesta pitänyt Brown huomautti vielä, ettei hänellä ole ideaa seuraavaan kirjaan. Brown sanoi, että vastahan Alku julkaistiin.

– Jos perheeseen syntyy lapsi, niin ei heti syntymän jälkeen ryhdytä miettimään seuraavaa lasta, hän perusteli.

Brown painotti ihastuneensa maahamme niin, että aikoo muistella matkaansa, kun ryhtyy työstämään seuraavaa kirjaansa.

– Suomen lipun värit, sininen ja valkoinen tekivät suuren vaikutuksen, hän muisteli ja toivotti maallemme hyvää itsenäisyyspäivää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?