Kansanedustaja Maria Guzeninalta säväyttävä veto – iltapuku Linnan juhliin muovijätteestä

Julkaistu:

iltapuku
Maria Guzenina saapuu Linnan juhliin puvussa, jonka taustalla on tärkeä viesti.
Sosiaalidemokraattien pitkäaikainen kansanedustaja Maria Guzenina, 48, on huolissaan ympäristöasioista.

Se näkyy myös keskiviikkona Linnan juhlien vastaanotolla, jonne hän astelee muotisuunnittelija Anne-Mari Pahkalan suunnittelemassa iltapuvussa. Guzeninan merenneitomainen luomus on tehty valtameriin kertyneestä muovijätteestä. Puvussa on kaunis laahus, taidokas kirjailu ja tehostevärinä leiskuva fuksia.


Guzenina sanoo, että hän haluaa herätellä keskustelua ja valitsi siksi muovijätteen pukunsa materiaaliksi.

– Suomen menneen sadan vuoden haasteet ovat liittyneet kahdesta sodasta selviytymiseen, ja olemme nousseet hyvinvointivaltioiden kärkeen uutteralla työllä. Olemme nykyään maana vahva kansainvälinen vaikuttaja, Guzenina aloittaa.

Seuraavan sadan vuoden suurimmat haasteet liittyvät hänen mukaansa globaaleihin, isoihin kysymyksiin, jotka vaikuttavat jokaiseen: luonnon saastumiseen, ilmastonmuutokseen ja ruokaturvallisuuteen.

– Suomi voisi halutessaan olla johtava kestävien ratkaisujen kehittämö.

Hänen mukaansa yksi suurimpia huolia on juurikin jätemuovi, jota on kaikkialla. Guzeninan mukaan Itämeren jätteestä jopa 75 prosenttia on muovia, lähinnä tuotteiden pakkauksia ja muovipusseja. On arvioitu, että vuonna 2050 merien muovijäte painaa enemmän kuin kaikki maailman kalat. Mikromuoviksi hajotessaan se tulee aikanaan päätymään kalojen mukana myös ihmisten ruokapöytään.

– Me olemme vuoteen 2019 saakka arktisen neuvoston puheenjohtajamaa, ja meillä on juuri nyt eturivin paikka saada muut jäsenmaat mukaan arktisten merialueiden puhdistamiseen, Guzenina jatkaa.


Maria Guzenina on ollut Linnassa kolmen eri presidentin aikakaudella.

– Kyllä se vain aina sykähdyttää yhtä paljon. Suomi on valtavan upea maa, olemme todella vahvatahtoinen kansakunta, ulkomaillakin vuosia asunut Guzenina hehkuttaa.

Mieleenpainuvimmat muistot liittyvät hänen mukaansa ihmisten kohtaamiseen. Yksi niistä oli juttutuokio yritysjohtaja Kirsti Paakkasen kanssa muutama vuosi sitten.

– Istuimme alas ja juttelimme tanssilattian reunalla. Kun aloitimme juttelemisen, se venyikin puolen tunnin keskusteluksi. Hän on viisas ja kannustava nainen.

Guzenina saapuu presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle neljättä kertaa puolisonsa Kari Mokon kanssa. Hän kertoo, että pari aikoo harjoitella tanssimista ennen varsinaisia juhlia. Mokko on kutsunut rakkaansa pukua punaiseksi merenneitopuvuksi.

– Puku on ehkä hieman haastava tanssiin, koska siinä on pitkä laahus. Haastoin mieheni kuitenkin tanssilattialle, ehkä täytyy vähän harjoitella kotona puku päällä vähän etukäteen, Guzenina naurahtaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt