Palkittu valokuvaaja Massimo Sestini aloitti uransa paparazzina – salakuvasi prinsessa Dianan bikineissä ja Kim Kardashianin häät - Viihde - Ilta-Sanomat

Palkittu valokuvaaja Massimo Sestini aloitti uransa paparazzina – salakuvasi prinsessa Dianan bikineissä ja Kim Kardashianin häät

Nykyisin yhtenä maailman arvostetuimpana kuvajournalistina tunnettu Massimo Sestini aloitti uransa paparazzina.

Massimo Sestini on ottanut kuvia muun muassa prinsessa Dianasta ja Kim Kardashianista.­

3.12.2017 7:30

Italialainen Massimo Sestini, 54, voitti 2015 maailman arvostetuimman kuvajournalismin World Press Photo -palkinnon kuvallaan Välimerellä ajelehtivasta, pakolaisia täpötäynnä olevasta veneestä. Kaikki veneen matkustajat katsovat ylös. Sinänsä yksinkertaiselta vaikuttavan kuvan oton valmisteluun meni kaksi vuotta.

Nykyisin arvostettuna kuvajournalistina tunnettu Sestini aloitti uransa paparazzina, jonka kuvia lukuisat ulkomaiset lehdet ovat julkaisseet. Jo 15-vuotiaana hän otti salaa kuvia rockkonserteissa ja kauppasi otoksia faneille. Seurasi paikallisten julkkisten kuvia, urheilutapahtumia, uutiskuvia. Kokemusta ja materiaalia alkoi kerääntyä, kontaktit laajentuivat ja kunnianhimo kasvoi.

Vuonna 1991 Sestinistä tuli maailmankuulu yhdessä yössä. Elettiin Diana-huumaa. Englannin kuninkaallisessa perheessä kaikki oli vielä hyvin, ja Dianan perheineen tiedettiin suunnittelevan lomamatkaa ”jonnekin”. Hovilta herui vähäisiä tietoja päämäärästä, Kreikkaa pidettiin vahvimpana ehdokkaana ja sinne säntäsi iso joukko kuvaajia kärkkymään kuvia perheestä.

Massimo Sestini on tottunut kiikkumaan helikopterin astinlaudalla, ja helikopterista onkin tullut hänen tavaramerkkinsä.­

Sestini sen sijaan suuntasi Sardiniaan. Hän oli saanut hajanaisia vihjeitä paikallisilta kontakteiltaan ja päätti riskeerata: hän lähti kiertämään veneellä saaren rannikkoa. Yhtäkkiä erään lahden poukamassa Sestini törmäsi siihen, mitä etsi: Charles ja Diana pikkuprinssien kera merielämästä nauttimassa. Parissa minuutissa filmirulla toisensa jälkeen täyttyi, englantilaisia kuninkaallisia kuvattiin ensimmäistä kertaa uimapuvussa.

Kuvaa bikinipukuisesta Dianasta Sestini tarjosi brittiläisille iltapäivälehdille niin kovaan hintaan, että nämä joutuivat luopumaan yksinoikeudesta ja päätyivät maksamaan kuvista yhdessä. Huhutaan, että kuvasta olisi maksettu puoli miljoona puntaa. Sestini ei summaa myönnä eikä kiellä.

Sestini oli paikalla Pariisissa myös sinä traagisena yönä, jolloin lady Diana menehtyi auto-onnettomuudessa.

– Otin kuvia onnettomuuden uhreista, mutta en myynyt niitä eteenpäin, ainoastaan romuttuneesta autosta. Paparazzillakin on omatunto, hän kertoo IS:lle.

Kuvasi Monacon prinsessan hyvästelemässä puolisonsa

Muutkin siniveriset ovat päätyneet Sestinin kuviin. Vuonna 1990 kuoli moottoriveneturmassa Monacon prinsessa Carolinen mies, Stefano Casiraghi. Hautajaiset olivat tarkkaan vartioidut, mutta Sestini oli päättänyt mennä tilaisuuteen mukaan.

Maailmalla valokuvaajat saattavat turvautua keinoihin, joita ei Suomessa käytetä. Sestini oli pukeutunut tummaan pukuun ja esitti surun murtamaa ystävää. Kirkon penkille istuttuaan turvamies suuntasi häntä kohti, jolloin Sestini kietoi käsivartensa vieressä istuvan italialaisaatelisen olkapäiden ympärille. Turvamies vakuuttui Sestini kuuluvan edesmenneen tuttavapiiriin ja antoi olla. Massimon kravatissa oli pieni reikä ja sen takana minikamera, ja niin ikuistui liikuttava kuva itkevästä Carolinesta, joka asettaa ruusun miehensä arkulle.

– Jos sanotaan, että joku kuva on mahdoton, minä teen siitä mahdollisen.

Massimo Sestini valmiina kuvaamaan.­

Hänen ansiolistallaan paparazzi-kulttuurin tunnetuimpia otoksia: Tom Cruisen hääkuvat, jotka oli myyty yksinoikeudella amerikkalaiselle lehdelle, ja sen takia tilaisuutta vartioitiin kuin korkeiden valtiomiesten huippusalaista tapaamista. Sestini sai kuin saikin kuvat otettua, ja ne levisivät koko maailman lehtiin.

Maradona kuvattuna sveitsiläisellä huumevieroitusklinikalla. Kim Kardashianin häät Firenzessä: kuvauskopterin avulla Sestini sai paikannettua linnoituksen sisällä vietettävien hääjuhlien pääpaikat ja hankkiutui lähellä sijaitsevan museon siivouskomeroon, jonka ikkunasta hän nappasi loistavan kuvasarjan. Silvio Berlusconi hölkkäämässä turvamiesten ympäröimänä. Paavi kesälomalla. Kaikki ”mahdottomia kuvia”.

Kohteiden perässä helikopterilla ja surffilaudalla

Päästäkseen kohteidensa lähelle hän on naamioitunut muun muassa palomieheksi, vuorikiipeilijäksi, bordellin asiakkaaksi ja rantaturistiksi. Useasti on tullut turpiin: muun muassa kahakassa Madonnan turvamiesten kanssa Sestiniltä meni pari kylkiluuta poikki. Tuomarin edessä on seisty melkein yhtä usein. Hän on kuitenkin voittanut kaikki oikeusjutut.

Sestini kuvasi yläilmoista myös Giglion saaren edustalla haaksirikkoutuneen Concordia-risteilyaluksen vuonna 2012.­

Sestini liikkuu tarpeen mukaan kohteidensa perässä moottoriveneellä, surffilaudalla, purjeliitokoneella tai helikopterilla. Helikopterista onkin tullut hänen tavaramerkkinsä. Ylhäältä hän ottaa lintuperspektiivi- eli zenit-kuvia. Paparazzikuvat ovat nykyään itse asiassa vain osa hänen ammattiaan, jonka pääpaino on kuvajournalismilla ja -reportaaseilla.

– Nykyään melkein kuka tahansa saa julkkiksesta kännykällään kuvan ja myy sen suhteellisen helposti eteenpäin. Siksi erikoistuminen on tarpeen, Sestini sanoo.

Helikopterista hän on ikuistanut mafia-attentaatteja, maanjäristysten ja tulvien tuhoja. Vuonna 2012 haaksirikkoutui Giglion saaren edustalla Concordia-risteilyalus: Sestinin kuva kyljellään makaavasta loistolaivasta on yhtä aikaa dramaattinen ja kiehtova. Pari päivää tapahtuman jälkeen Sestini pääsi poliisisukeltajien kanssa tutkimaan aluksen vedenalaisia sisätiloja: kuvat ovat aavemaisia.

Nykyään Sestinin firmassa työskentelee parikymmentä kuvaajaa, jotka tekevät kenttähommat. Sestini itse voi keskittyä reportaaseihin ja muotokuviin.

– Silti veri välillä vetää pusikkoon, sinne jonnekin. Se tunne, joka seuraa kielletyn kuvan nappaamisesta, on sanoinkuvaamaton!

Massimo Sestini voitti 2015 maailman arvostetuimman kuvajournalismin World Press Photo -palkinnon kuvallaan Välimerellä ajelehtivasta, pakolaisia täpötäynnä olevasta veneestä.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?