Kaunokirjallisuuden Finlandia-voittaja aikoo käyttää 30000 euron palkintorahat ruokaan ja asumiskustannuksiin: ”En tarvitse muuta”

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinto myönnettiin Juha Hurmeelle.

29.11.2017 15:15

Kirjallisuuden Finlandia-palkinnot jaettiin tänään keskiviikkona Helsingin Kansallisteatterissa.

Kaunokirjallisuuden Finlandia-voittajaksi nimettiin Juha Hurme. Voitto ei ollut iso yllätys. Hurmeen Niemi-romaania (Teos) ovat ylistäneet monet tahot. Se vetosi myös Elisabeth Rehniin, joka valitsi tämän vuoden kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajan.

Rehn ylisti Kansallisteatterissa pidetyssä juhlatilaisuudessa teoksen tietomäärää ja Hurmeen taitoa yhdistää maapallon syntyvaiheet nykyaikaan uskomattomalla huumorillaan.

– Sulkiessani kirjan minulla oli hyvä olo, olin oppinut paljon, ihmetellyt, pudistanut päätäni, nauranut usein, Rehn kertoi.

Rehnin piti lukea 19 päivässä kuusi kirjaa, noin 2 600 sivua. Se on iso urakka. Hän kiitteli raadin kriteereitä, jotka painottuivat uudenlaiseen ja kokeilevaan kirjallisuuteen, mistä on kuulunut myös soraääniä.

Vuoden kaunokirjallisuuden Finalandia-palkinnon saajan valinneen Elisabeth Rehnin piti lukea 19 päivässä kuusi kirjaa.

Kun Juha Hurme sai tietää maanantaina Finlandia-palkinnostaan, juhliminen ei alkanut. Hän painui salille.

– Sellainen iloisen arkinen, hän kuvasi tunnelmiaan salitreenin jälkeen.

Voittoaan hän ei pitänyt itsestäänselvänä, ei tosin valtavana yllätyksenäkään.

– Tämä on arpapeliä: jos on ehdokkaana, voi vaikka voittaa.

Hurme on viides Teoksen kirjailija, joka sai Finlandia-palkinnon, vaikka kustantamo on vasta 14-vuotias. Hurme voitti Suomen Kirjasäätiön järjestämän Finlandia-ehdokkaiden lukijaäänestyksenkin.

Mitä teet palkintorahalla (30 000 euroa)?

– Käytän taiteelliseen työskentelyyn eli ruokaan ja asumiskustannuksiin. En tarvitse muuta.

Noin sata yötä vuodesta Hurme nukkuu laavulla tai teltassa. Nyt hän pysyy sisätilassa, sillä perjantaina alkaa Lemminkäinen-näytelmän ohjaaminen.

– Kirja avasi kulman näytelmälle.

Plagiointiväite varjostaa voittajaa

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinto myönnettiin Sanna Manderille kirjasta Avain hukassa (S&S). Voittoteos on kuvittajana ja graafisena suunnittelijana työskentelevän Manderin ensimmäinen lastenkirja, jonka hän on sekä kirjoittanut että kuvittanut. Hän teki kirjan myös ruotsiksi.

– Tämä on yksi hienoimmista asioista, mitä minulle on tapahtunut, melkein epätodellista, Mander iloitsi.

Mander sai vastikään myös Rudolf Koivu -palkinnon. Varjona hänen ilossaan on tekijänoikeusneuvoston käsiteltävänä oleva plagiointiväite. Lausuntopyynnön tekivät lastenkirjantekijät Jenni Erkintalo ja Reka Király, joiden mielestä Avain hukassa -kirjassa on liikaa yhteneväisyyksiä heidän kirjaansa.

– Toivottavasti asia on pian ohitse, en ole plagioinut mitään. Vähän on sellainen olo, että mitähän nyt keksitään, Mander sanoi.

Tietokirjallisuuden Finlandian pokkasi Riitta Kylänpää elämäkertateoksesta Pentti Linkola – ihminen ja legenda (Siltala).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?