Tuntematon sotilas mykisti Ruotsissa – veteraanit liikuttuivat kyyneliin: ”Niin kuvaava, että oikein pelotti” - Viihde - Ilta-Sanomat

Tuntematon sotilas mykisti Ruotsissa – veteraanit liikuttuivat kyyneliin: ”Niin kuvaava, että oikein pelotti”

Aku Louhimiehen ohjaaman Tuntematon sotilas -elokuvan ensi-ilta Tukholmassa tiistaina sai katsojat nieleskelemään kyyneliä.

29.11.2017 12:17

Tykkien jymy on vaiennut. Yksinäinen viulu soittaa raastavasti Sibeliuksen Finlandiaa. Sodan rasittamat miehet kömpivät juoksuhaudasta palaneelle metsäaukealle. Sota Neuvostoliittoa vastaan on ohi. Se hävittiin, mutta itsenäisyys säilyi.

Lopputekstit Aku Louhimiehen ohjaamasta Tuntemattomasta sotilaasta alkavat pyöriä valkokankaalla. Tukholman kutsuvierasensi-illan väki alkaa taputtaa. Sen jälkeen on hiljaista. Hyvin hiljaista.

– Upea, Suomesta kotoisin oleva Asta Johansson saa vaivoin sanottua.

Hän pyyhkii pitkään kyyneleitään ja nojautuu elokuvan hänen kanssaan katsoneeseen Stuve Johanssoniin.

Suomesta kotoisin oleva Asta Johansson piti elokuvaa upeana.­

Elokuvan katsoi myös Virosta kotoisin oleva Evald Wiiburg, 94. Hän on soomepoisid, Suomen puolella jatkosodassa taistellut virolainen vapaaehtoinen, jalkaväkirykmentti 200:n mies.

Evald Wiiburg on soomepoisid, Suomen puolella jatkosodassa taistellut virolainen vapaaehtoinen, jalkaväkirykmentti 200:n mies.­

– Sota on julmaa. Kyllä elokuva oli todenmukainen, Viipurinlahdella ja Vuoksella kesällä 1944 Neuvostojoukkojen suurhyökkäystä torjunut Wiiburg toteaa.

– Olin jääkäri ja polkupyörällä mentiin. Kun sota oli ohi, muutin Ruotsiin, veteraani kertoo.

Virolainen vapaaehtoinen Evald Wiiburg (vas) ja ruotsalainen vapaaehtoinen Jan-Erik Kjellberg juttelivat elokuvan jälkeen.­

Ruotsalainen Jan-Erik Kjellberg, 93, taisteli talvi- ja jatkosodassa vapaaehtoisena naapurimaansa puolesta. Hän oli yksi nuorimmista, lähes 10 000 vapaaehtoisesta, joka lähti Ruotsista Karjalan kannakselle.

– Suomelle luvattiin apuja, mutta lopulta Suomi oli yksin. Suomen oli pakko valita Saksa. Muistan, kun palasin sodan jälkeen Ruotsiin. Minua tuijotettiin ja kutsuttiin natsiksi. Se koski eniten, Kjellberg muistelee.

Peter ja Lina antoivat elokuvalle arvosanaksi 5/5.­

Tuntematon sotilas houkutteli saliin myös nuorempaa polvea. Peter ja Lina pyörittelivät päitään esityksen jälkeen.

– Ylitsevuotava, Peter huokasi.

– Isoisäni oli sodassa. Hän oli vain 17-vuotias kun hän lähti Karjalaan. Itse olen lukenut Linnan teoksen ja nähnyt Laineen version. Ei tässä ole kahta sanaa, Louhimiehen tuntematon on 5/5, Peter hehkuttaa.

Virolainen vapaaehtoinen Evald Wiiburg (vas) kätteli ohjaaja Aku Louhimiestä.­

Suomalaisten sotainvalidien Ruotsin toiminnanjohtaja Juha Joki keskustelee ohjaaja Louhimiehen kanssa elokuvan jälkeen. Hän oli vaikuttunut näkemästään, vaikka Tukholmassa esitettiin elokuvasta kansainvälisille markkinoille leikattu kahden tunnin versio.

– Elokuva tuntui niin todelta. Ensimmäinen ajatus oli, että haluan nähdä myös sen pidemmän version. Hienoa, että kotirintama oli otettu mukaan. Se antoi aivan toisenlaisen kokonaiskuvan. Isäni syntyi vuonna 1944 Kannaksella ja hän nukkui pois kuukausi sitten. Siksi elokuvassa oli monta vaikeaa kohtaa minulle, Joki kertoo liikuttuneena.

Kurt Antskug on vanha rintamaveteraani.­

Elokuvasalin ulkopuolella seisoo vaimonsa kanssa Kurt Antskug. Hän palveli jatkosodan aikana jalkaväessä.

– Se oli mitä se oli. Sotaa. Siinä mielessä elokuva oli erittäin kuvaava. Niin kuvaava, että oikein pelotti, Antskug huokaa.

Uudessa Tuntemattomassa sotilaassa Rokkaa esittää Eero Aho ja Koskelaa Jussi Vatanen.­

Antskug palveli jatkosodassa kolmella lohkolla eri tehtävissä. Hän oli Hangossa, Syvärillä ja Kannaksella kesällä 1944.

– Meidät vietiin Itä-Karjalasta junalla Kannakselle. Olen vielä tänäkin päivänä ihmetellyt, että pataljoona toisensa jälkeen meni sinne, mutta yhtään junaa tai siltaa ei ollut pommitettu. Venäläisillä eivät riittäneet resurssit ja heillä oli kiire Berliiniin. Se oli meidän onnemme. Meillä on ollut monta onnea viime vuosisatojen aikana, veteraani kertoo.

Uusi Tuntematon on Antskugille tärkeä teos.

– Hienoa, että tämä tehtiin. Koko kansan pitäisi nähdä tämä. Nähdä, mitä sota oli. Jos joku kysyy minulta, millaista siellä oli, sanon, että menkää katsomaan tämä elokuva.

elokuvassa näyttelevä Jussi Vatanen ja ohjaaja Aku Louhimies punaisella matolla.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?