Juice Leskisen kuolemasta 11 vuotta: Tampereella käynnistyi keskustelu hautakiven kunnosta – Sari-leski kertoo nyt IS:lle mielipiteensä

Julkaistu:

-Jussin muistomerkki saa sammaloitua, sanoo Juice Leskisen leski Sari Leskinen IS:lle.
Tampereella on käynnistynyt keskustelu siitä, saako sammal peittää Juice Leskisen (1950 – 2006) hautakiven. Mielipiteensä on sanonut myös Juicen leski Sari Leskinen.

– Jussin hautamuistomerkki saa sammaloitua, Sari Leskinen sanoo.

On kulunut 11 vuotta Juicen kuolemasta. 24. marraskuuta 2006 Sari tilasi miehelleen ambulanssin, joka vei mestarin sairaalaan. Sieltä hän ei enää palannut.

– Joka kerta kun muistopäivä on, palaa mieleen se päivä kun kaikki tapahtui. Hiljaiseksi vetää edelleen. Se oli rankka päivä, Sari Leskinen muistelee.´


Perjantaina Sari vei kynttilän Juicen muistomerkille, jonka pintaan on alkanut kertyä sammalta. Joidenkin mielestä sammal pitäisi pestä pois, mutta Sari ei ottaisi pesuvehkeitä käyttöön.

– Sammalta saa tulla. Siinä pitää näkyä eletty elämä. Muistomerkki on ollut siinä kymmenen vuotta. Tuulet ja sateet ja rännät ja polttavat auringonpaisteet on sitä käsitelleet, ja siinä se uljaana seisoo ja kertoo meille omaa tarinaansa, että tässä lepää mestari.

– Siinä täytyy näkyä ajan patina. Se kertoo siitä, että aika kuluu ja sammalta kasvaa. Mun mielestä se on kaunista. Nimi täytyy näkyä ehdottomasti, se on hautamuistomerkin kasvot.


Jos Juice voisi sanoa oman mielipiteensä, niin hän ehkä antaisi sammaleen kasvaa.

– Jussi ei koskaan ollut kiillotettu persoona. Hän aina puhui, että täytyy olla se roso. Eiköhän tämä kuvaa sitä.


Juicen ystävät kokoontuivat muistelemaan mestaria hänen kantapaikkansa Aulabaarin paikkeilla nykyisin sijaitsevaan ravintolaan. Juicen soittokaveri Mikko Alatalo esitti ensimmäistä kertaa livenä biisinsä Ikävä Jussia. Laulu kertoo muun muassa Tampereen Otavalankadulla sijainneesta sanoittaja Harri Rinteen opiskelijakämpästä, jossa nuoret miehet aloittelivat bänditouhujaan.


– Se oli melkoinen paikka. Se oli välillä kuin linja-autoasema. Porukkaa tuli ja meni, tyttöjä tuli ja meni. Viiniä juotiin ja biisejä tehtiin ja yökaudet väiteltiin Suomen tulevaisuudesta

– Siellä kävi kylässä Sauli Niinistökin. Ei ollut ihan hukkareissu. Hän tapasi siellä Juicenkin. Niinistö oli nuori kolli siihen aikaan. Hän oli ollut koulussa Harri Rinteen kanssa samalla luokalla.

– Soitimme Niinistölle kappaleen Panomies. Hän on noudattanut sitä käskyä. Perheeseen on tulossa lisäystä, Alatalo kertoo.

– Kun Niinistö oli eduskunnan puhemiehenä, muistelimme joskus noita aikoja. Hän oli kiinnittänyt huomiota siihen, että aika erikoisia poikia nämä Leskinen, Alatalo, Rinne.

Alatalon laulussa mainitaan Niinistökin, tosin vain etunimellään. Joko olet lähettänyt levyn presidentille?

– En ole vielä. Taidan lähettää sen hänelle joululahjaksi, Mikko Alatalo sanoo.


Alatalon kipale Ikävä Jussia on lauantaina ruodittavana Ylen levylautakunnassa.

Pian tuota Otavalankadun sinistä taloa ei enää ole. Sädesieni on vallannut talon rakenteet, ja talo on saanut purkutuomion.

– Yksi seikka mistä laulu lähti syntymään oli talon purkaminen. Haikeudella suhtaudumme siihen, että sekin talo häipyy. Häivytetäänkö kohta meidät kaikki?


Mikolla on ikävä Jussia, vaikka kyseinen henkilö ei ollut helppo ihminen.

– Hän saattoi olla kulmikas ja pottumainen (sana muutettu). Mutta joskus kun olen ajellut Helsingistä kotiin tai tullut junalla, tulee mieleen että menenpä moikkaamaan Jussia. Sitten huomaan, että eihän hän ole ollut kehissä 11 vuoteen. Hän on siellä pilven päällä, Alatalo sanoo.

Mikko Alatalon kappaleen Ikävä Jussia sanoitus:

Välillä on ikävä nuoruutta

sitä kun maailma oli mahdollisuus

sitä kun joka päivä oli laulu uus

Ja vähän on ikävä Jussia

sitä laihaa pitkätukkaista kaveria

Siellä Otavalankadulla

oli napa maailman entisen

oli koti melkein mulla

pesä Coitus Interruptuksen

Harrin kissa oli Image

muilla oli se omasta takaa

kävi Saulikin siellä kylässä

ei aina tiennyt kuka sisko vieressä makaa

Välillä on ikävä…

Se sininen kivinen talo

sai purkutuomion

Kai meille käy samoin

niin erilainen nyt Suomi on

Oi että meissä oli potkua

ja se kaikki oli suunnattu hyvään

ei olis uskonut kukaan silloin

että keikalla nyt vielä sisko hengittää syvään

Välillä on ikävä…

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt