Vesa-Matti Loiri paljastaa legendaaristen komediahahmojensa taustat – Spede yritti omia Uuno Turhapuron roolin: ”Hän oli kateellinen” - Viihde - Ilta-Sanomat

Vesa-Matti Loiri paljastaa legendaaristen komediahahmojensa taustat – Spede yritti omia Uuno Turhapuron roolin: ”Hän oli kateellinen”

Legendaarinen Vesa-Matti Loiri kertoo, miten hänen rakastetuimmat komedia-hahmonsa syntyivät.

Tutut hahmot ovat Vesa-Matti Loirille hyvin rakkaita. –Hahmot ovat lähtemättömästi osa minua, taiteilijalegenda sanoo.­

26.11.2017 7:10

Komiikka on tunnetusti yksi vaikeimmista taiteenlajeista, ja varsinkin kansaan uppoavien sketsihahmojen luominen vaatii usein ihmeitä. Vesa-Matti Loiri on siitä harvinainen taiteilija, että hän on pystynyt myös koomikkona monipuoliseen uraan.

Useat Loirin sketsihahmoista ovat muuttaneet unohtumattomasti suomalaisten tajuntaan. Uuno Turhapuron tuntevat kaikki, mutta myös Nasse-setä, Tyyne ja Jean-Pierre Kusela ovat kutittaneet kansalaisten nauruhermoja, miksei Auvokin jossain vaiheessa. Vesku Loiri, 72, kertoo rakastavansa hahmojaan, joista jokainen on jättänyt muistijälkensä satavuotiaaseen Suomeen.

– Hahmot ovat lähtemättömästi osa minua, Loiri näkee.

– En silti enää varsinaisesti mieti näitä hahmoja ja niiden aikaansaannoksia, mutta suojelen niitä yhä suurella ylpeydellä. En halua, että kukaan muu koskee hahmoihini, jokaisen on oltava omat juttunsa. Tässä mielessä hahmot ovat pyhiä mulle.

–Hahmot ovat lähtemättömästi osa minua, Vesa-Matti Loiri sanoo rakastetuista komediahahmoistaan.­

Millaisia ovat tarinat näiden hahmojen takana? Annetaan taiteilijan itsensä kertoa.

Legendaarinen Uuno

Kansansuosikiksi Loiri nousi tunnetusti Uuno Turhapuron myötä. Sen suosio yllätti ensin televisiossa, sitten valkokankaalla. Ensimmäinen elokuva Uuno Turhapuro ilmestyi vuonna 1973, ja lopulta siitä kehkeytyi 19-osainen leffasarja. Kaikkien aikojen katsotuin Uuno on ollut Uuno armeijan leivissä, jonka näki elokuvateatterissa huimat 750 000 katsojaa.

Uunon hahmon takana oli pitkälti taiteilijalegenda Pertti ”Spede” Pasanen, jonka yhteistyö Loirin kanssa alkoi jo 1960-luvulla.

– En uskonut alkuunkaan, että Uunosta voisi tulla hitti. Spede oli ainoa, joka siihen uskoi. Olin väärässä, onneksi, Loiri sanoo.

– Spede halusi mun näyttelevän Uunoa, mutta kun siitä tuli niin pirun suosittu, hän olisikin yhtäkkiä halunnut itse sen rooliin. Spede oli mulle kateellinen Uunosta.

Elokuvassa Lottovoittaja UKK Turhapuro (1976) Uunoa syöttämässä Elisabeth-vaimo (Marjatta Raita) ja Härski Hartikainen (Pertti ”Spede” Pasanen)­

Uunon hahmon pohjana ovat laiskuus ja epäsiisteys, naisten naurattamista ja tilannekomiikkaa unohtamatta.

– Uunossa on jokaiselle jotakin. Uskomatonta on ollut huomata, että Uunon vitsit purevat sukupolvelta toiselle, ja jopa nykyajan älyteknologiasukupolvi on löytänyt hahmon. Ei tällaista olisi kukaan odottanut, Loiri tietää.

– Naiset tykkäävät Turhapurosta varmaan siksi, että sitä katsellessaan he voivat huokaista helpotuksesta ja todeta, että onneksi Uuno on sentään vielä rähjäisempi kuin oma ukko. Miehistä monet taas haluavat löytää jotain samaa kuin Uunossa on. Jollain selittämättömällä tavalla Uuno-rinnastukset ovat jopa ylpeydenaiheita.

Nasse-setä, toivoton tapaus

Elettiin 1980-luvun puoliväliä. Loiri oli palaamassa keikkamatkalta Kuopiosta, kun hän kesken matkan vaipui uneen. Siitä herättyään hän hihkaisi oitis autoa kuljettaneelle muusikkoystävälleen Olli Ahvenlahdelle:

– Nyt tiedän, millainen on seuraava hahmoni!

Loiri muistaa automatkan tapahtumat yhä yksityiskohtaisesti.

– Olli sanoi saman tien, että helvetin hyvä idea. Samaa mieltä oli Spede seuraavana päivänä, Loiri kertoo nyt.

Nasse-setä oli ristiriitainen hahmo, joka oli tuhdissa humalassa ja karttoi lapsia.­

Hahmon lähtökohtana oli alkoholisti, jonka ura menee koko ajan alaspäin ja alaspäin.

– Yle oli siihen aikaan ”hieman” poliittinen media, ja ajattelin, että Nasse-setä olisi palkattu sen kulttuuritoimitukseen töihin, jäsenkirjan kera tietysti. Alkoholismin takia Nasse-setä siirretään kuitenkin ensin Lappiin luontotoimittajaksi ja sitten urheilutoimitukseen, kunnes vaihtoehdoksi jäävät vain lastenohjelmat, Loiri ruotii.

– Ja juuri lapsiahan Nasse-setä eniten vihaa ja pelkää.

Idea puri, eikä sitä edes juurikaan moralisoitu, vaikka esimerkiksi Uuno Epsanjassa -elokuvassa Nasse-setä työskentelee lastenvahtina tuhdissa humalassa.

– Nasse-setä on tavallaan toivoton tapaus. Mutta kai siitäkin hahmosta on ollut löydettävissä jotain perin suomalaista, Loiri arvelee.

Pyrkyri Tyyne

Televisiossa 1980-luvulla ja 1990-luvun alussa esitettyjen Spede show’n ja Vesku show’n yksi suosituimmista hahmoista oli eittämättä Tyyne Syväskökkö-Lipasti, jota Loiri esitti omalla miehisellä äänellään. Tyyne pukeutui säihkyvästi ja piti erityisesti minihameista. Hän esitti televisiokuuluttajaa, jonka lempisutkautuksista oli ”pimpelipom, pimpelipom”.

– En halunnut puhua naisen äänellä Tyyneä esittäessäni. Okei, ei Tyyne mikään transseksuaalikaan ole, vaan pyrkyri, joka yrittää uida reittä pitkin tähteyteen. Tyyne on aina flirttailemassa, Loiri sanoo.

– Tyynen suosio perustui varmaan siihen, että hahmo oli ristiriitaisuuksia ja epämääräisyyksiä täynnä.

Tyyne Syväskökkö-Lipasti oli pyrkyrimäinen tv-kuuluttaja.­

Tyyne oli lopulta jopa niin suosittu, että sillä levytettiin musiikkia.

– Tyynellä oli mukava hullutella.

Raskas Kusela

Laulava artisti Jean-Pierre Kusela piirtyi suomalaisten verkkokalvoille suuren nenänsä sekä parhaimmillaan jopa minuutteja kestäneen nauruvyörynsä voimalla. Kuselaa esittäessään Loiri joutui pistämään joka ikisen solunsa peliin, muuten niin antaumuksellista ja persoonallista naurutaidetta ei olisi voinut synnyttää.

Kuselasta puhuttaessa Loiri intoutuu antamaan jopa pienen ääninäytteen hahmon naurutaidoista. Se on yhä vahvasti hänen selkäytimessään.

– Hahmon kohdalla historia juontaa Naurava kulkuri -biisiin, jota pidin jo nuorena hyvin kornina. Sittemmin Spede show’ssa esitin Kuselan tyylistä hahmoa, joka varastaa toisten tekemiä biisejä ja valehtelee niiden olevan omiaan. Siinä vaiheessa päässäni ykskaks välähti ja päätin yhdistää nämä kaksi teemaa, Loiri kertoo.

– Syntyi hahmo, joka upposi suosiollisesti kuin veitsi voihin. Mietitään nyt vaikka Naurava kulkuri -levyä, jonka äänitimme nimenomaan bändin voimin. Se tuli kauppoihin muistaakseni yhtenä torstaina, ja jo maanantaina Vexi Salmi soitti ja kertoi kultarajan rikkoutuneen.

Jean-Pierre Kuselan esittäminen oli Loirille raskasta.­

Naurukohtausten esittäminen vaati Loirin mukaan vahvaa palleatekniikkaa, hengityksen oli toimittava optimaalisesti ja täsmällisesti. Kroppa joutui koville.

– Suosion myötä mun oli tietysti alettava esittää hahmoa keikoilla. Mutta voi jumalauta, miten raskasta se oli! Varsinkin, kun vielä röökasin siihen aikaan reippaasti. Yksi kesä sai riittää, koska oksennus oli joka esityksen jälkeen aina lähellä, Loiri ruotii.

– Hahmon voima on siinä, että nauru tarttuu. Kun Kusela saapuu paikalle, silloin kaikki tietävät, että nyt nauretaan!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?