Kevin Spaceyn tarina: näin nerosta tuli hirviö – rajut ahdistelusyytökset romuttivat koko uran hetkessä - Viihde - Ilta-Sanomat

Kevin Spaceyn tarina: näin nerosta tuli hirviö – rajut ahdistelusyytökset romuttivat koko uran hetkessä

Kevin Spacey oli maailman arvostetuimpia näyttelijöitä, kunnes hän putosi suohon, josta tuskin on paluuta. Samalla Hollywood on vihdoin valpastunut puuttumaan seksuaaliseen häirintään.

Näyttelijä Kevin Spaceyn alamäki on ollut äkillinen ja jyrkkä.

25.11.2017 10:00

Tänään on loppuelämäsi ensimmäinen päivä. Se pätee kaikkiin päiviin paitsi yhteen: päivään jona kuolet.

Tämä kyyninen perustotuus oli Kevin Spaceyn roolihahmon mantra elokuvassa American Beauty (1999). Oscarilla palkittu rooli oli tunnusomaista Spaceyta – hän esitti elämän lohduttomaksi murjomaa keski-ikäistä miestä, joka huomaa unelmiensa olevan haaksirikossa.

American Beauty -elokuvassa Kevin Spacey esitti elämän lohduttomaksi murjomaa keski-ikäistä miestä, joka huomaa unelmiensa olevan haaksirikossa.

Hahmo on teinityttöjen perään kuolaava luuseri. Spaceyn tulkinta on kuitenkin niin inhimillinen, että katsoja huomaa tuntevansa hyypiötä kohtaan sympatiaa.

Se on aina ollut Spaceyn erityistaito. Hän on pakottanut katsojan näkemään vastenmielisimpienkin hahmojensa inhimillisyyden.

Rooli American Beautyssa toi Kevin Spaceylle Oscarin parhaasta miespääosasta vuonna 2000.

Spacey, 58, on usein esittänyt niljakkeita, mutta vielä tämän vuoden lokakuussa hänellä itsellään oli nuhteeton imago. Koko maailma arvosti näyttelijää, joka tarjosi yleisölle monipuolisia elämyksiä Lontoon näyttämöiltä Hollywoodin viihde-elokuviin. Hän vaikutti paitsi taiteelleen omistautuneelta monilahjakkuudelta, myös hyvältä tyypiltä.

Sitten paljastui, että Spaceyn bravuurihahmot ja ihminen niiden takana ovat pelottavan samankaltaisia.

Näyttelijä Anthony Rapp on syyttänyt Kevin Spaceyta seksuaalisesta ahdistelusta, joka tapahtui 1980-luvulla, kun Spacey oli 26- ja Rapp 14-vuotias.

Näyttelijä Anthony Rapp syytti lokakuun lopussa Kevin Spaceyta seksuaalisesta ahdistelusta, joka tapahtui 1980-luvulla, kun Spacey oli 26- ja Rapp 14-vuotias.

Spacey julkaisi Twitterissä vastauksen, jossa hän väitti, ettei muista tapahtunutta. Hän kirjoitti vähättelevästi, että väitetty ahdistelu tapahtui yli 30 vuotta sitten humalassa, jos tapahtui.

Yhä synkemmäksi sopan teki, että Spacey tuli samaan hengenvetoon ulos kaapista. Hänen homoutensa oli ollut julkinen salaisuus pitkään, mutta asian tuominen päivänvaloon tällaisessa yhteydessä näytti raukkamaiselta säälipisteiden kerjäämiseltä.

 Vielä puoli vuotta sitten Spaceyn tie olisi ollut paljon helpompi, mutta nyt ihmisten on hyvin vaikea päästä yli tämän mittakaavan syytöksistä.

Ulostulo myös ruokki ennakkoluuloja, joiden mukaan homoseksuaalisuudella ja alaikäisiin sekaantumisella olisi yhteys. Sateenkaariaktivistit raivostuivat lausunnosta oikeutetusti.

Seuraavaksi ilmeni, ettei kysymys ollut yksittäisestä hairahduksesta. Yhä uusien syytösten mukaan Spacey on systemaattisesti ahdistellut nuoria miehiä televisiosarjojensa ja elokuviensa kuvauksissa, näytelmien harjoituksissa ja Old Vic -teatterin taiteellisena johtajana. Ahdistellut ovat usein olleet teini-ikäisiä.

Kevin Spaceyn rooli House of Cards -sarjan Frank Underwoodina on ollut kiitetty ja palkittu. Spacey on palkittu roolista Golden Globella (2015) ja Screen Actor’s Guild Awardsissa kahdesti (2014 ja 2015)

Ihailtu tähti putosi korkealta ja kovaa. Spaceyn tiedottaja ja manageri irtisanoivat sopimuksensa. Hänet potkittiin ulos House of Cards -televisiosarjasta ja korvattiin Christopher Plummerilla tulevassa elokuvassa All the Money in the World. Jo purkitetun uutuuselokuvan Goren ensi-ilta peruttiin.

All the Money in the World -elokuvassa Kevin Spaceyn korvaa Christopher Plummer (kuvassa vas.).

Spacey julkaisi lyhyen lausunnon, jossa hän kertoi hakeutuvansa hoitoon. Sen jälkeen hän ei ole pukahtanut julkisuudessa sanaakaan.

Toistakymmentä naista on syyttänyt tuottaja Harvey Weinsteinia seksuaalisesta ahdistelusta – osa myös raiskauksesta.

Spacey on Bill Cosbyn ja Dustin Hoffmanin jälkeen tunnetuin ahdistelusta syytetty Hollywood-tähti. Hänen nimensä esiintulo tällaisessa yhteydessä lienee monelle isompi yllätys kuin esimerkiksi tuottajamoguli Harvey Weinsteinin, johon kohdistuva kasvava ahdistelusyytösten tulva käynnisti Hollywoodin häirintäkohun ja johti myös Anthony Rappin esiintuloon.

Näyttelijä-koomikko Bill Cosby on ollut oikeudessa syytettynä seksuaalisesta ahdistelusta.

Spacey on aina vaiennut yksityiselämästään. Hän varttui New Jerseyssa ja Kaliforniassa ilmeisesti traumatisoivissa oloissa. Spaceyn veljen mukaan perheen isä kohteli lapsia väkivaltaisesti ja käytti näitä seksuaalisesti hyväkseen. Spacey myös kätki seksuaalisuutensa perheeltään ja myöhemmin maailmalta. Veljen mukaan hän patosi tunteensa sisälleen ja kanavoi ne näyttelemiseen.

Dustin Hoffmannia syytetään vuonna 1985 tapahtuneesta seksuaalisesta ahdistelusta.

Hän vakiinnutti paikkansa valkokankaalla 1980-luvulla ja nousi seuraavalla vuosikymmenellä yhdeksi sukupolvensa arvostetuimmista näyttelijöistä etenkin elokuvien Seitsemän (1995) ja Epäillyt (1995) pahisroolien ansiosta.

Uran huippu sijoittui 2000-luvun taitteeseen, mutta vielä äsken hänellä meni hyvin: televisiosarja House of Cards piti tähteä näkyvästi esillä ja tuotantoyhtiö puuhasi hänelle Oscar-kampanjaa All the Money in the World -elokuvan sivuroolista.

Elokuvassa Seitsemän Kevin Spacey (kesk.) esittää John Doeta. Elokuvan päärooleissa nähdään Brad Pitt (vas.) ja Morgan Freeman (oik.).

Voiko taiteilijan erottaa taiteestaan? Tuottajan – kuten Weinsteinin – kohdalla se on helppoa, Woody Allenin kaltaisen ohjaajan kohdalla haasteellisempaa ja Spaceyn tapaisen tähtinäyttelijän kohdalla jo lähes mahdotonta. Spaceyn tärkeimpiä suorituksia ei enää voi katsoa samalla silmällä kuin ennen, vaan ne saavat puistattavasti henkilökohtaisen ulottuvuuden.

Epäillyt-elokuva toi Spaceylle (oik.) Oscarin parhaasta miessivuosasta vuonna 1996. Elokuvassa epäiltyinä nähdään myös Kevin Pollak (vas.), Stephen Baldwin, Benicio Del Toro ja Gabriel Byrne.

American Beautyssa Spaceyn tulkinta kattaa ihmisen piinallisimpien omantunnontuskien paletin, johon kuuluu aikuisen teiniä kohtaan tuntema vetovoima.

Uusien tietojen valossa on suuri houkutus tehdä päätelmiä siitä, miksi rooli on Spaceylle niin osuva.

Elokuvien ystävä on Spaceyn kohdalla saman dilemman äärellä kuin Allenin ohjausten: onko taiteilijan töistä lupa nauttia, jos hän on osoittautunut yksityishenkilönä hirviöksi?

Rajanveto on vaikeaa ja jokainen joutuu tekemään sen kohdallaan. Viimein alkaa joka tapauksessa näyttää siltä, ettei yhteistyö häiritsijöiden kanssa enää tule Hollywoodissa kyseeseen. Se on iso muutos aiempaan ja selvä viesti ahdistelijoille: ei vetele enää.

Viisi naista on syyttänyt koomikko Louis C.K.:tä seksuaalisesta ahdistelusta.

Syytettyjen penkillä on nyt ruuhkaa: Weinstein, Spacey, koomikko Louis C. K. ja kasvava joukko muita viihdeteollisuuden merkkihenkilöitä. Hollywoodin on ollut pakko avata silmänsä sille, kuinka tiukasti häirintä on juurtunut vallan rakenteisiin – unelmatehtaan ahdistelijat ovat lähes poikkeuksetta asemaansa hyväksikäyttäviä vaikutusvaltaisia miehiä.

Spaceyn käytös saattoi olla hänen työtovereidensa tiedossa laajemmin kuin he ovat myöntäneet. Weinsteinin tapauksessa on selvää, että viihdeteollisuuden voimahahmot katsoivat kollegansa sikailua sormiensa läpi vuosikymmeniä.

Onko langenneella tähdellä enää väylää nousta suosta, jos hän osoittaa aitoa katumusta ja parannusta?

– Vielä puoli vuotta sitten Spaceyn tie olisi ollut paljon helpompi, mutta nyt ihmisten on hyvin vaikea päästä yli tämän mittakaavan syytöksistä, pr-asiantuntija Elizabeth Toledo sanoi Los Angeles Times -lehdelle.

Tänään on Spaceyn loppuelämän ensimmäinen päivä – tai ehkä se meni jo. Kevin Spacey, sellaisena kuin maailma häntä rakasti, saattaa olla kuollut.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?