Linda Lampenius tienasi nimikkosiiderillä 1,2 miljoonaa markkaa – sitten iski Tuotevalvontakeskus ja lopetti lystin

Viulisti Linda Lampeniuksen nimeä kantanut Linda-siideri valmistettiin omenamehusta ja spriistä. Verottaja rokotti panimoa kovilla veroseuraamuksilla.

Linda-siideriä myytiin miljoonia litroja. Panimolle tuli kuitenkin kovat veroseuraamukset kun ilmeni, että siideri on omenamehua, johon on sekoitettu pirtua.

11.11.2017 18:28

Linda Lampenius löi rahoiksi, kun Pirkanmaan Uusi Panimo, nykyinen Nokian Panimo, ryhtyi valmistamaan Linda-siideriä. On arvioitu, että Linda tienasi siiderillä noin 1,2 miljoonaa markkaa. Nykyrahassa se olisi noin 260 000 euroa.

Linda-siiderin menestyksestä kertoi ensimmäisenä aamun Helsingin Sanomat.

Pirkanmaan Uusi Panimo PUP valmisti Linda-siideriä vuosina 1997–2000. Juomaa myytiin miljoonia litroja, ja Linda sai 35 penniä litralta. 20 prosenttia rahoista päätyi manageri Wille Wileniuksen tilille.

Viime vuonna ilmestyneessä Nokian Panimon historiikissa kerrotaan, että Linda Lampenius olisi tienannut siiderillään noin 1,2 miljoonaa markkaa.

Linda Lampenius saapui siiderin lanseeraustilaisuuteen kultatuolissa huhtikuussa 1997.

Linda-siiderin loppu oli vähemmän kunniakas. Ilmeni, että se ei oikeasti olekaan siideriä, vaan omenamehua, johon oli sekoitettu spriitä. Suomen lain mukaan siideri on valmistettava käymisteitse. Huijauksesta tuli panimolle kovat veroseuraamukset.

– Tuotevalvontakeskus keksi jostain tutkia meidän siiderin. Ja se olikin tehty pirtuun. Suomessa se on laitonta, alkoholi pitää saada juomaan viiniä käyttämällä, kertoo panimon entinen toimitusjohtaja Dag Bjurström Nokian Panimon historiikissa.

– Oma arvaukseni on, että isoja panimoita alkoi ottaa pannuun meidän menestys. Ja sitä kautta virasto keksi tarttua asiaan, Bjurström sanoi.

– Pirtukohu päätti minun mielestäni Linda-siiderin menetyksen.

Viulisti Linda Lampenius sai nimikkosiiderin huhtikuussa 1997. Pirkanmaan uuden panimon hallituksen puheenjohtaja Dag Bjuströn avusti juoman kaatamisessa.

Paljastui vielä sekin, että Linda-siideri valmistettiin Ruotsissa. Nokialla se vain pantiin Linda-etiketillä varustettuun pulloon.

– Olisi luullut, että ruotsalaiset olisivat joutuneet maksamaan meille korvauksia. Mylly kääntyi kuitenkin toisin päin, meidän piti ruveta maksamaan lisäveroja. Se oli paska juttu PUP:lle, Bjurström sanoi.

Linda-siiderin jälkeen PUP ryhtyi valmistamaan Matti-siideriä. Pullon kyljessä komeili Matti Nykäsen kuva. Matti sai palkkionsa siiderin muodossa, ja se ei ainakaan edistänyt Nykäsen raittiina pysymistä.

Tuotevalvontakeskus määräsi Matti-siiderin valmistuksen lopetettavaksi sen jälkeen, kun Nykänen oli humalapäissään syyllistynyt väkivallantekoihin.

Matti-siideri oli vaaleanpunaista ja kuplivaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?