Viihde

Aku Hirviniemi ja Janne Kataja näyttelevät ensimmäistä kertaa samassa elokuvassa: ”Tuli paljon muistoja vanhoista ajoista”

Julkaistu:

Uutuuselokuva Heinähattu, Vilttitossu ja Rubensin veljekset on vanhan kunnon ajan ensemble-elokuva.
Irtoparta, paksusankaiset lasit ja turbaani päähän. Toiselle kaverille pussilakana, johon on saksittu silmäreiät. Vetimien alta löytyy kaksi koomikkoa: Aku Hirviniemi ja Janne Kataja, jotka pääsevät herkuttelemaan Anna Dahlmanin ohjaamassa Heinähattu, Vilttitossu ja Rubensin veljekset -elokuvassa vanhan kunnon farssin tyylilajissa.

Hirviniemen ja Katajan roolien viihdyttävyys perustuu väärinkäsityksiin, yhteensattumiin, absurdeihin tilanteisiin ja verbaaliin huumoriin. Herrat eivät kavahda edes slapstick-tyylilajin käyttöä, jos sille suodaan sauma.

– Älä ylinäyttele, Hirviniemen näyttelemä Rillirousku toteaa Katajan Isonapa-nimiselle hahmolle.

– Eiköhän se ole enempi sinun ongelmasi, Katajan hahmo heittää takaisin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tähän muutaman sekunnin mittaiseen hetkeen tiivistyy Sinikka ja Tiina Nopolan kirjan elokuvaversio: se on tehty rakkaudesta lajiin, tiiviin kaveriporukan kesken, jossa on saanut halutessaan myös improvisoida.

– Meillä todellakin oli kuvauksissa ensemble-meininki. Tykkään tehdä sillä tavalla, koska elokuva on vahvasti yhteistyön taidetta, ensimmäisen pitkän elokuvansa ohjannut Dahlman kertoo Ilta-Sanomille.


Ensikertalaisuudesta huolimatta Dahlmanilla on pitkä karriääri tv-viihteen puolella. Hän on ohjannut kolme kautta suosittua Siskonpeti-komediasarjaa. Sitä kautta leffaan valikoituivat mukaan Niina Lahtinen, Krisse Salminen ja Pirjo Heikkilä.

– Koko reilut 20 päivää kestänyt kuvausjakso oli hyvin kesäleirimäinen, Dahlman naurahtaa.

Ja kun kesäleirillä ollaan, silloin pidetään hauskaa. Varsinkin kun kuvataan komediaa.

– Saako kuvauksissa olla hauskaa? Siellä pitää olla, jos komediaa tehdään. Me suljetaan monia ovia, jos ei anneta tietylle hulluudelle ja improvisaatiolle tilaa. Kuvauksissa ilmapiiri oli sellainen, että jos puomimiehelle tuli vitsi mieleen, hän sai sen sanoa. Jos näyttelijä halusi hullutella, se ei ollut kiellettyä, ohjaaja kuvailee.

Katajalla ja Hirviniemellä on pitkä yhteinen esiintymishistoria. Moni muukin yhdistää miehiä kuin riihimäkeläisyys.

– Olen asunut Niinan kanssa neljävuotiaasta asti samassa taloyhtiössä, Kataja laskee.

– Ollaan tehty Akun kanssa toistatuhatta keikkaa yhdessä, mutta ei mitään tämän kaltaista. Me ei olla näytetty tätä ennen sitä parivaljakkoutta, jota on pidetty yllä nuoruudesta saakka. Kyllä elokuvaa tehdessä tuli paljon muistoja vanhoista ajoista, Kataja kaihoilee.


Hirviniemen kanssa naimissa ollut Niina Lahtinen allekirjoittaa mielellään kollegansa ja ystävänsä näkemyksen.

– Me ollaan oltu Jannen ja Akun kanssa lapsesta saakka yksi ensemble. Loput porukasta tuli sitten elokuvaan ohjaaja-Annan kautta.

– Anna tietää, miten meidän kanssa työskennellään. Myös Nopoloilla on vahva perhehenki, eli ollaan tosi kotoisasti, Lahtinen hymyilee.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt