Ura muusikkona katkesi vakavaan sairauteen – ystävät auttoivat suosikkibändistä tuttua Eero Hyyppää tekemään levyn: ”Itselläni eivät kädet pelaa” - Viihde - Ilta-Sanomat

Ura muusikkona katkesi vakavaan sairauteen – ystävät auttoivat suosikkibändistä tuttua Eero Hyyppää tekemään levyn: ”Itselläni eivät kädet pelaa”

Ystävät auttoivat Parkinsonin tautia sairastavaa Juliet Jonesin Sydän -bändistä tuttua Eero Hyyppää tekemään levyn.

Kotistudion itselleen hankkinut Eero Hyyppä ei anna sairaudelle periksi.­

12.11.2017 14:02

Sähkökitara, hyvää tahtoa ja kavereita. Siinä Kolmas nainen -yhtyeen mukaan kuolematon kolminaisuus.

Ja näinhän se on. Yksi todiste lisää tulee tässä: Juliet Jonesin Sydänystävät ja marraskuun 10. päivä ilmestyvä albumi Kadonneet laulut.

Levy tehtiin, koska Juliet Jonesin Sydämen Eero Hyypälle oli kertynyt käyttämättömiä tekstejä pöytälaatikkoon.

Tähän asti tavallinen tarina. Turussa asuva Hyyppä kuitenkin sairastaa Parkinsonin tautia. Sairaus on edennyt niin pitkälle, että musiikin tekeminen ei omatoimisesti suju.

Hyyppä levyntekoon osallistuneiden sydänystäviänsä ympäröimänä.­

Apuun tulivat oululainen muusikkokaveri Timo Rautio sekä Juliet Jonesin tribuuttibändi Juliet Jänes.

– En olisi uskonut enää olevani musiikin kanssa tekemisissä. Kiitos Rautsille ja Raution Marille ja Jäneksille, Hyyppä kertoo sähköpostitse IS:lle.

Sairauden takia Hyypän puhuminen on käynyt hankalaksi ja kirjoittaminenkin vaatii ponnisteluja. Siksi tämä haastattelu pohjustettiin sähköpostilla ja saatettiin loppuun kasvotusten.

Vaikka sairaus on hankaloittanut tekemistä, Hyyppä oli aktiivisesti mukana levynteossa.

– Kaikki sujui loistavasti kuntoni ja välimatkan huomioon ottaen. Puhelimen käyttökin on minulle mahdotonta, joten sähköpostilla toimittiin.

– Rautsilta tuli tarkentavia kysymyksiä ja demoja. Rautsi on kuitenkin säveltänyt suurimman osan biiseistä itse ja Mari Rautio on säveltänyt pari.

Hyyppä myös piipahti pariksi päiväksi studiolle Ouluun. Albumin päättävällä kappaleella hän laulaa yhdessä Raution kanssa. Kappaleella on hyyppämäisen ilkikurinen nimi: Elän, sillä sipuli.

Ennen kuin oltiin näin pitkällä, tarvittiin hiukan perheen sisäistä kannustusta.

– Levynteko tuli minulle yllätyksenä, vähän niin kuin vahingossa. Homma sai alkunsa, kun vaimo valitti Facebookissa biisilappujen pyörivän nurkissa, että niille pitäisi tehdä jotain. Rautsi innostui asiasta ja kirjoitutin ne tietokoneella ”puhtaaksi”. Kului muutama viikko ja Rautsi soitti, että inspiraatio on päällä.

Nurkissa pyörivät tekstit olivat vuosilta 1995–2008.

– Sanoista osa oli tehty Juliet Jonesille ja loput muuten vaan pöytälaatikkoon jemmaan. Muistiinmerkintöjä, joista Rautsi sai sävellettyä kelpo lauluja.

Hyyppä sanoo, ettei ehtinyt hioa sanoituksia, koska kaikki tapahtui lopulta niin ripeästi. Lopputuloksena on kuitenkin mainio levy, joka henkii Juliet Jones -fiilistä. Myös Hyyppä on tyytyväinen lopputulokseen.

– Tyylillisesti sopiva sekamelska eli kyllä sävellyksissä on vanhaa Jones-meininkiä. Kaiken kaikkiaan olen erittäin tyytyväinen!

Perusbändinä levyllä on Juliet Jänes. Mukana on lukuisia vierailijoita, muun muassa Pauli Hanhiniemi, Mira Luoti ja Jukka Takalo sekä kaikki Juliet Jonesin Sydämen perustajajäsenet edesmennyttä rumpali Jussi Lotvosta lukuunottamatta. Lotvosen tontin hoitaa tämän poika Nikolas.

– Juliet Jänes soittaa riemastuttavan elävästi ja laulajat tulkitsevat, kukin tyylillään, vakuuttavasti, Hyyppä kehuu.

– Teksteistä omia suosikkejani ovat Laumaeläin ja Kuusi vanhusta. On siellä muitakin ihan onnistuneita. Kaikkia tekstejä en tosin ymmärrä itsekään. En muista ajatuksenjuoksuani niin tarkasti.

Levyn julkaisee Epe Heleniuksen Poko Records. Sama levyfirma vastasi myös kaikista Juliet Jonesin Sydämen levyistä.

Jokainen projektiin osallistunut saa Hyypältä kiitosta.

– Hienoja kavereita! Sydämelliset kiitokset myös Epelle, ja Lahtisen Karille kansikuvasta.

Vaikka elämä ei ole käsitellyt Hyyppää silkkihansikkain, jaksaa hän sairaudestaan huolimatta katsoa positiivisena tulevaisuuteen. Ajatuksena on, että biisien tekeminen jatkuu muodossa tai toisessa. Sitä varten Hyyppä on hankkinut kotistudion.

– Tarvitsen vähän apuvoimia laitteiden käytössä, kun itselläni eivät kädet pelaa eikä laulaminenkaan oikein suju. Tekeminen on hidasta.

Yritystä ja suunnitelmia on: Ehkä EP Joneksen ”salaperäinen teos” tai Juliet Jones-bändin viimeiseksi jäänyt demo.

Salaperäisellä teoksella Hyyppä viittaa hänen ja Pentti Joneksen säveltämään instrumentaalimusiikkiin, jota on valmiina 40 minuuttia.

Kotistudion itselleen hankkinut Eero Hyyppä ei anna sairaudelle periksi.­

Juliet Jonesin viimeisellä, Turussa äänitetyllä demolla on puolestaan tallennettuna viitisen biisiä.

– Niistä voisi tehdä jotain vaikka Tuulikki Joneksen kanssa otsikolla Tuulikki ja Eero Jones. Tosin Tuulikki ei tiedä tästä vielä mitään.

Uusia biisiaihioita syntyy kotistudiossa avustajan tukemana. Sanoitusten tekemisessä Hyyppää auttaa iPadilla oleva ohjelma, joka muuntaa puheen tekstiksi. Tosin se ei aina suju ongelmitta.

– Ääntämisen pitäisi olla tarkkaa. Nyt tulee välillä liiankin koomista tekstiä, Hyyppä virnistää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?