Muistatko tätä? Anja Pohjola, 86, pesi presidentti Sauli Niinistön selän takavuosien suosikkisarjassa: ”Hän oli ihan pulunen” - Viihde - Ilta-Sanomat

Muistatko tätä? Anja Pohjola, 86, pesi presidentti Sauli Niinistön selän takavuosien suosikkisarjassa: ”Hän oli ihan pulunen”

Näyttelijä Anja Pohjola, 86, pesi lukuisten tunnettujen herrojen selät 90-luvun suosikkisarjassa.

Presidentti Sauli Niinistö vieraili 1990-luvulla Hyvät herrat -menestyssarjassa.­

11.11.2017 19:03

Parhaimmillaan 1,4 miljoonaa suomalaista katsoi Hyvät herrat -ohjelmaa, jossa oltiin päivänpoliittisesti lähes reaaliajassa.

Ohjelman kaava oli herkullinen: poliitikko tai joku muu merkittävässä asemassa oleva saapui Park Hotel Käpylään kauppaneuvos Paukun (Matti Tuominen) ja hänen vävynsä Raimo ”Tollo” Koskivuon (Eero Melasniemi) saunailtaan.

”Teen Elämäni selät -muistelmat”, näyttelijä Anja Pohjola, 86, on vitsaillut, kun häneltä kysytään muistelmia.

– Tänne tultiin usein taksilla suoraan teatterinäytöksestä, Pohjola muistelee vuosia kestänyttä rooliaan kuuluisuuksien selänpesijänä.

Monta selkää Pohjola ehtikin nähdä Tyynenä. Sitä hän ei silloin tiennyt, että pukin päällä oli pestävänä myös tulevan presidentin selkä.

– Hän oli aivan pulunen, oli silloin vielä kovin nuori. Huumorintajuakin oli, Pohjola muistelee Sauli Niinistön kohtaamista.

– Iloiset onnittelut vaan, Pohjola lähettää tervehdyksenä helmikuussa isäksi tulevalle presidentille.

Kun Niinistö isännöi ensimmäisen kerran Linnan itsenäisyyspäiväjuhlaa, Anja Pohjola oli kutsuvieraana.

– Siellä olikin paljon selkiäni, Pohjola naurahtaa.

Presidentti Sauli Niinistö vieraili 1990-luvulla Hyvät herrat -menestyssarjassa.­

”Ei se mene sitten mihinkään, näin meidän kesken vain”, Tyyne sanoi usein pestävälleen. Tuon repliikin Pohjola muistaa sanoneensa muun muassa Ilkka Kanervalle, itse kysymystä hän ei enää muista.

– Tyyne oli hyväntahtoinen, mutta utelias. Hän oli reipas pesijä, otteet olivat kovat, Pohjola kertoo.

Pohjolan mielestä kaikki pestävät osasivat olla rennosti kameran käydessä. Vuorineuvos Martin Saarikankaan hän muistaa erityisen huumorintajuisena.

– Siinä taisi olla isoin ja vahvin selkä, pestävää oli herra laivanvarustajassa.

– Ihan kauhean kiva oli Marimekon toimitusjohtaja Kirsti Paakkanen. Vierailin myöhemmin Ranskassa hänen ihanassa palatsissaan, Pohjola kertoo.

Naisia ei pesty, heitä hoidettiin esimerkiksi kampaamalla. Miehetkään eivät olleet ihan nakuina, sillä heillä oli aina alushousut tai pyyhe ympärillään.

Ylimääräiseen jutusteluun vieraiden kanssa ei ollut yleensä aikaa.

– Jotakin ehdittiin puhua, kun otettiin kahvikupponen odotellessa. Ihmettelen, että poliitikot tiesivät meikäläisestä. Olin luullut, että ovat täynnä vain politiikkaa, Pohjola naurahtaa.

Anja Pohjola oli vanhasta työryhmästä ainoana mukana myös Donna Paukku -sarjassa (2006–2007) emäntänä. Sen suosio jäi laimeaksi.

– Kyllä pesijänä oli hauskempaa, Pohjola toteaa.

Anja Pohjola näytteli vielä 2014–2015 Tampereella Ihmisen osa -näytelmän pääroolin.

Vieläkö lähdet näyttämölle?

– Ei herrankiesu! Mutta mistäpä sen tietää varmasti.

Hyvät herrat nähtiin 1990–1996 sekä 1999 Herrat nauraa -nimellä 15 jakson verran. 2006 esitettiin uusintana kahdeksan jaksoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?