Alice Cooperin ja Lou Reedin kanssa levyttänyt suomalaismuusikko kuoli - Viihde - Ilta-Sanomat

Alice Cooperin ja Lou Reedin kanssa levyttänyt suomalaismuusikko kuoli

Suomalaissyntyinen Pentti ”Whitey” Glan soitti 1970-luvun alussa klassikko-levyillä.

Pentti Glan rummuissa Lou Reedin keikalla.­

8.11.2017 21:53

Muusikko Pentti Glanin kuolemasta kertoi ensimmäisenä verkkomedia simcoe.com. Glan kuoli tiistaina keuhkosyöpään pitkäaikaisessa kotimaassaan Kanadassa. Hän oli 71-vuotias.

Glan syntyi Suomessa, muutti Kanadaan – ja innostui siellä rumpujen soitosta. 1960-luvun puolivälissä hän vaikutti kanadalaisbändissä The Rogues, joka myöhemmin muutti nimensä Mandalaksi. Soulia ja bluesia soittaneet yhtyeet eivät saavuttaneet suuren yleisön suosiota, mutta 1970-luvulla sessiomuusikoksi ryhtynyt Glan pääsi mukaan ajankohtaisiin – ja aikaa kestäneisiin – projekteihin.

Vuonna 1974 Glan liittyi Lou Reedin bändiin. Hän soitti Reedin studiolevyllä Sally Can’t Dance sekä kahdessa samassa konsertissa taltioidulla livelevyllä, Rock’n’Roll Animal ja Lou Reed Live. Varsinkin Rock’n’Roll Animalia pidetään Reedin runsaan ja monitasoisen tuotannon ehkäpä onnistuneimpana livelevynä. Muun muassa Rolling Stonen levynosto-opas antaa albumille viisi tähteä ja painavan kuuntelusuosituksen.

– Levyllä soittavat parhaat muusikot, joita rahalla voi hankkia, Rolling Stonen kriitikko Paul Nelson kirjoitti vuonna 1974.

Glanin soittaessa Reedin yhtyeessä musiikillinen linja oli tuolloin muodikasta glamrockia. Syvemmälle samaan maailmaan, mutta kauhumaustein Glan pääsi siirtyessään 1975 Alice Cooperin yhtyeeseen. Hän soitti Welcome To My Nightmare -albumilla. Levy oli ensimmäinen Alice Cooper -sooloalbumi, seitsemällä edellisellä Alice Cooper -äänitteellä Vincent Furnier oli ollut Alice Cooper -yhtyeen solisti.

Pentti Glan esiintyi maailmantähti Alice Cooperin kanssa.­

Glan liittyi Alice Cooperin yhtyeeseen osana muuta Reedin bändiä, joka otti paikkansa showrokkarin taustalta lähes kokonaisuudessaan. Sama bändi oli mukana myös Welcome to My Nightmare -konserttielokuvassa.

Leffahommia Glan jatkoi vielä vuosikymmenen lopulla soittaessaan Bette Midlerin yhtyeessä elokuvassa Rose. Grammy-palkitussa elokuvassa Middler näyttelee rajusti elävää rocktähteä.

Glan ei elänyt rajusti. Simcoe.comin haastattelema ystävä, festivaalijärjestäjä Robin Munro muisteli Glanin soittaneen studiomuusikkona ”sadoissa, ehkä tuhansissa levytyksissä” asuessaan Los Angelesissa, mutta taidoistaan hän ei tehnyt koskaan suurta numeroa:

– Hän ei ollut vain hieno soittaja, vaan myös hieno ihminen. Hän halusi elää hiljaista elämää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?