Suomalaisen luoma sotasarja Irakista saa ensi-iltansa tänään ympäri maailman – Tästä jättisarjassa on kyse - Viihde - Ilta-Sanomat

Suomalaisen luoma sotasarja Irakista saa ensi-iltansa tänään ympäri maailman – Tästä jättisarjassa on kyse

Suomalaisen Mikko Alanteen luoma, tositapahtumiin perustuva sarja kertoo Irakin sodan synkästä päivästä, mustasta sunnuntaista. Sarja saa tänään ensi-iltansa peräti 171 maassa.

8.11.2017 16:57

On vuosi 2004, ja eletään yhtä rankinta Irakin sodan ajanjaksoa.

Tapahtuu jotain, mikä nimetään myöhemmin ”mustaksi sunnuntaiksi”.

Yhdysvaltalainen 1. ratsudivisioona ajautuu väijytykseen Bagdadissa, Sadr Cityn kaupunginosassa, ja tavalliseksi partiokierrokseksi suunniteltu iltapäivä muuttuu hetkessä pelastusoperaatioksi, jossa kuolee useita sotilaita.

Nyt tämä tositarina, The Long Road Home, saa maailmanlaajuisen ensi-iltansa kahdeksanosaisena tv-sarjana National Geographic -kanavilla peräti 171 maassa ympäri maailman.

Yhdysvaltalainen 1. ratsudivisioona ajautuu väijytykseen Bagdadissa.­

Tv-sarjan takana on suomalainen käsikirjoittaja ja tuottaja Mikko Alanne, joka työskentelee Los Angelesissa.

The Long Road Home -sarjassa seurataan Irakissa toteutetun vaikean pelastustehtävän tapahtumia hetki hetkeltä yhden päivän ajalta.

– Tarinassa ollaan samaan aikaan reaaliajassa sekä sotarintamalla että läheisten luona kotirintamalla. Tarina on haastava, koska kaikki tapahtuu kahdeksan tunnin aikana, Mikko Alanne kertoo IS Tv-lehdelle puhelimitse Los Angelesista.

Katso Mikko Alanteen haastattelu ja ennakkotunnelmia sarjasta yllä olevalta videolta.

E.J. Bonilla ja The Long Road Homen käsikirjoittaja ja tuottaja Mikko Alanko sarjan kulisseissa.­

– Lisäksi sarjassa on peräti 22 merkittävää puheroolia. Yleensä 12–14 on maksimi, mitä ihmiset pystyvät seuraamaan.

Alanne on luonut ja käsikirjoittanut sarjan amerikkalaisen kirjeenvaihtajan Martha Raddatzin samannimisen bestsellerin pohjalta.

– Tutustuin tarinaan jo yhdeksän vuotta sitten, kun Mike Medavoy (yksi sarjan muista tuottajista) lähetti minulle Raddatzin kirjan. Rakastuin heti niin kirjaan, perheisiin kuin sotilaisiinkin, Alanne kertoo.

– Tämän tarinan kautta oppii tuntemaan intiimisti niin sotilaat kuin heidän perheensä.

Amerikkalaissotilaita näyttelevät E.J. Bonilla, Darius Homayoun ja Dvyn Placide.­

Sarjassa tärkeitä ovat sotilaiden kohtaloiden lisäksi heidän puolisoidensa sekä muiden läheisten tuntemukset dramaattisina hetkinä.

Tällaisia sotatarinoita Alanne ei ole juuri lukenut, vaikka on ollut aina kiinnostunut sodasta, historiasta ja ylipäätään tositarinoista.

– Olen tuntenut vetoa unohdettuihin tarinoihin, joissa ihmiset ovat taistelleet oikeuden puolesta. Sellaisella on valitettavan usein iso hinta.

Kurkistus sotilasunivormun taakse

Esimerkiksi sotilaita harvemmin esitellään Alanteen mielestä kovinkaan syvällisesti.

– Sotilaita tulkitaan tarinoissa ja elokuvissa kauhean väärin. Heidät esitetään usein aggressiivisissa rooleissa, eivätkä katsojat opi tuntemaan ihmistä univormun takana. Mutta miten kiehtovia ne ihmiskohtalot ovatkaan, Alanne pohtii.

Michael Kelly (House of Cards, Taboo) nähdään everstiluutnantti Gary Voleskyn roolissa.­

– Ja kuinka tärkeää olisi tietää kertomus, joka löytyy jokaisen nimen ja muistomerkin takaa. Traagista on se, että ihmiset eivät usein halua nähdä sitä.

Alanne haluaa näyttää katsojille kotisohvilla, millaista kriisin keskellä eläminen todella on.

– Se hirveä hinta, mikä sodassa on... USA:ssa tätä ei ymmärretä, ellei joku tuttu ole ollut sodassa, Alanne pohtii.

Aviopari Gary Volesky ja LeAnn Volesky.­

– Haluan kertoa amerikkalaisesta yksiköstä ja Irakin sodasta niiden silmin, jotka ovat sodassa ensimmäistä kertaa.

Sotarintamalla kuolemanpelkoon ja hengissä selviämisen tahtoon sekoittuvat vanhat kaunat, tulevaisuudentoiveet, uskollisuuden velvoitteet ja lupaus, ettei ketään saa jättää yksin taistelussa tai kotona.

Kun sotilaat yrittävät sinnikkäästi taistella hyökkääjiä vastaan, heidän tuhansien kilometrien päässä asuvat läheisensä hakevat turvaa toisistaan ja yrittävät epätoivoisesti saada tietoa tapahtumien kulusta.

Sarjassa seurataan myös sotilaiden kotona pelossa odottavien perheiden elämää. LeAnn Volesky (Sarah Wayne Callies) johtaa perhetukiryhmää.­

Sarjaan satsattiin isosti

National Geographic -kanava piti sarjaa tärkeänä ja päätti satsata siihen kunnolla.

– Kanava välitti tarinasta yhtä paljon kuin minäkin. Sarjaa varten tehtiin Pohjois-Amerikan suurimmat kulissit: rakennutimme 80 rakennusta kadun varteen, jossa hyökkäys tapahtuu, Alanne kertoo.

– Se oli massiivinen operaatio. Teimme sarjaa yhdellä armeijan koulutuspaikoista, ja meillä oli vain lyhyt aika tehdä kuvauksia.

– Alueella oli myös käärmeitä, tarantelloja, punaisia ampiaisia ja erittäin huonot sääolot.

Bagdadiin sijoittuvan sarjan lavasteiksi rakennettiin 80 rakennusta.­

Tosielämän tapahtumat vuonna 2004 sattuivat Sadr Citynin kapeilla kujilla, kun pataljoonan leveät ajoneuvot ajoivat sotilaat mottiin.

Verisessä tulitaistelussa menetettiin lopulta kahdeksan miestä, ja 65 loukkaantui vakavasti.

Myös sarjan yhtenä tuottajana toiminut Alanne sai merkittävästi enemmän tehtävää vielä juuri ennen kuvauksia, kun kuvausaikatauluja jouduttiin kiirehtimään: 90 kuvauspäivää muuttuikin 67 kuvauspäiväksi.

– Sain käsikirjoittajilta yhdet valmiit versiot. Lopulta otin käsikirjoituksen omalle vastuulleni, kun tarinaa piti muuttaa, Alanne kertoo.

– Se oli hyvin antoisa kokemus – sain vastata koko käsikirjoituksesta täysin itse.

The Long Road Home keskiviikkoisin 8.11. alkaen National Geographic klo 21.00 & 1.00.

Michael Kelly (House of Cards, Taboo) nähdään everstiluutnantti Gary Voleskyn roolissa.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?