Heikki Kinnusen ja Satu Silvon poika Paavo valmistautuu haasteelliseen rooliin – ”Olen ihan ruhjeilla”

Julkaistu:

7 veljestä
Näyttelijä Paavo Kinnunen esiintyy samalla lavalla ja samassa näytelmässä kuin isänsä Heikki Kinnunen 45 vuotta sitten.
Aleksis Kiven Seitsemän veljestä valtaa 45 vuoden tauon jälkeen Turun kaupunginteatterin lavan. Nuorten näyttelijöiden esiintyminen on energistä, anteeksi pyytelemätöntä.

Veljeksistä nuorinta, Eeroa, esittää Paavo Kinnunen, jonka isä Heikki oli samalla estradilla lähes puoli vuosisataa sitten. Ei tosin Eerona vaan Aapona, mutta yhtä kaikki, tietynlaista teatterihistoriaa nyt tehdään.

Menneet ovat kuitenkin menneitä. Lauri Maijalan uusi sovitus Kiven klassikkoromaanista on tehty puhuttelemaan tämän päivän katsojia.

Paavo Kinnunen tutustui syvemmin Kiven tekstiin nyt ensimmäistä kertaa.

– Olen nähnyt joitakin esityksiä. Koulussa romaani luettiin pakkopullana, mutta siitäkin onnistuin keplottelemaan, kun minulla on niin paha lukihäiriö, Kinnunen kertoo.

Hän lisää, että pystyy lukihäiriön takia hyvin samaistumaan veljesten lukemaan opetteluun.

Esityksen energisyyden tähden Kinnunen on rooliin valmistautuessaan tehnyt jalkatreenejä. Näytelmän harjoitukset ovat olleet rankkoja eikä kolhuiltakaan ole vältytty.

– Raskasta on. Olen ihan ruhjeilla, mutta se on sen arvoista. En ole koskaan ollut rapakunnossa, joten jaksan kyllä.

Kinnusen peukalon jänne on tulehtunut ja käsi siteessä.

– Jänne on jo tosi paljon parempi, mutta pitää vähän varoa koko ajan.


Myös Paavon äiti, Satu Silvo, on näyttelijä. Vaikka näyttelijäperheestä onkin, ei Kinnunen suoraan koulusta suunnannut näyttämötaiteen pariin.

– Olin nähnyt paljon teatteria, mutta katselin vähän, mitä elämä antaa. Ei kannata väkisin alkaa tehdä, varsinkaan teatteria. Löytyy helpompiakin ammatteja.

Kinnunen opiskeli viittä vaille maalariksi ennen kuin teatterikärpänen puraisi. Sen jälkeen se oli menoa. Tämän vuoden keväällä hän valmistui teatterikoulusta näyttelijäksi, joten nyt koulutuskin on hankittuna.

– Tämä on ammattina mulle sopiva. En ole katunut.

Turun kaupunginteatterin puolen vuosisadan takainen versio Seitsemästä veljeksestä on legendaarinen.

Esityksen ohjasi Kalle Holmberg. Rooleissa nähtiin Heikki Kinnusen lisäksi muun muassa Esko Salminen, Vesa-Matti Loiri ja Eeroa esittänyt Juha Muje.


Paavo Kinnunen on katsonut esityksestä tehdyn tallenteen.

– Siitä on kyllä jo aikaa. Nyt en ole uskaltanut katsoa, etten ala tehdä samaa ja ottaa sitä stailia. Haluan lähteä puhtaalta pöydältä.

Kotoakaan hän ei ole neuvoja kysellyt, eikä niitä ole tuputettu.

– Ihan vähän aikaa sitten juttelimme, mutta ei faija muuta sanonut kuin toivotteli tsemppiä. Ei näissä hommissa voi oikein neuvoa mitään konkreettista, jotain filosofiaa ennemminkin.

Kinnunen kokee, että Eeron rooli sopii hänelle hyvin.

– En pysty edes ajattelemaan tässä porukassa itseäni kenenkään muun kenkiin.

Henki työryhmän sisällä on hyvä. Esitykseen pistetään kaikki liikenevät paukut.

– Kaikki ovat tosi hyviä näyttelijöitä, ei ole epävarmaa lenkkiä. Meitä ei tarvitse piiskata. Aikataulu on ollut tiukka emmekä ole jääneet liikaa problematisoimaan. Tekemällä näkee, mikä toimii.

Esityksen ohjaaja Lauri Maijala saa Kinnuselta kiitosta. Treeneissä on ollut tekemisen meininki.

– Olen aina rakastanut sitä, millä tavalla Lauri tekee näytelmiä, miten rikkoo tuttuja kaavoja. Olen nähnyt niin paljon teatteria, että tykkään tulla yllätetyksi. Pidän sekä roolityössä että ohjauksessa hyvällä tavalla kummallisesta.

Perjantaina ensi-iltaan tuleva esitys on ennakkoon herättänyt paljon kiinnostusta ja se näkyy myös lipunmyynnissä. Työryhmä tarjoaa parastaan, nuorten miesten tinkimättömyyttä ja vahvaa fyysistä läsnäoloa.

– Tämä on aikamoinen paukku. Täysillä vedetään ja seistään jutun takana sataprosenttisesti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt