Rita Tainola Show – Marika Krook edusti euroviisuissa Suomea: ”Siitä alkoi 20 vuoden helvetti” - Viihde - Ilta-Sanomat

Marika Krook edusti euroviisuissa Suomea: ”Siitä alkoi 20 vuoden helvetti”

Laulaja Marika Krook edusti pian 20 vuotta sitten maatamme euroviisuissa. – Siitä alkoi helvetti, joka on kestänyt 20 vuotta, hän sanoo ISTV:n Tainola Show’ssa.

Julkaistu: 4.11.2017 7:55

Laulaja, artisti Marika Krook on laulanut pikkutytöstä asti. Suomalaisille hän tuli tutuksi voittaessaan Edea-yhtyeen kanssa euroviisuista 1998 Aava-kappaleellaan.

Kun Sibelius Akatemiassakin opiskellut Marika muistelee tuota aikaa ISTV:n Tainola Show’ssa, hän pudistaa päätään.

– Yleensä on kunnia saada edustaa maataan. Minulle kokemus oli traumaattinen. Pelkäsin, että saatan pilata Suomen maineen, musikaaleissa ja elokuvissakin esiintynyt Marika juttelee.

Marika kertoo olleensa kisaviikon niin paniikissa, ettei muista ajasta yhtään mitään. Hän tiesi kärsivänsä esiintymispelosta, mutta vasta tuolloin valkeni pelkotilan vakavuus.

– Suurin osa urastani on mennyt siihen, etten ole pystynyt nauttimaan yhdestäkään keikastani, Marika tunnustaa kiitellen sitä, että ihminen on ohjelmoitu selviämään.

Marika sanoo olleensa täysin tietämätön, että kärsi jokaisessa esiintymisessään paniikkikohtauksista. Nuorena alkaneet paniikkikohtaukset olivat jatkuneet, mutta Marika ei ollut ymmärtänyt niiden vakavuutta.

Asiat menivät niin pahaksi, että Marikan keho teki stopin. Hän kertoo selkäydinnesteen tulehtuneen. Lääkärit olivat ihmeissään, mutta ulkomailta haettu diagnoosi selvitti sairauden syyn ja ruokavaliomuutoksen avulla Krook parani.

– Stressi aiheutti sairauteni ja silloin ymmärsin olevani itse vastuussa tilanteestani. Minun oli pystyttävä selvittämään pelko-ongelmani. Olin aiemmin vain ajatellut, että kyllä se pelko siitä lähtee jos vain teen ja teen, hän kertoo.

– Euroviisut olisi aikoinaan pitänyt olla se paikka, jolloin olisin voinut nauttia julkisuudesta ja esiintymisestä. Se oli kuitenkin se paikka, josta alkoi 20 vuotta kestänyt helvetti, jatkuvasti esiintyvä laulaja muistelee.

Vaikka oli aikoja, jolloin Marika ei edes nukkunut ennen tai jälkeen keikan, hän ei mennyt terapiaan tai syönyt lääkkeitä. Laulaja päätti haastaa itsensä ja muuttaa elämäntapojaan.

– Parantumiseni on kestänyt vuosia. Vaikka olen ollut hukassa, en ole antanut periksi vaan mennyt rohkeasti eteenpäin. Olen nyt siinä vaiheessa, että voin katsoa taas peiliin ja sanoa rakastavani itseäni, hän hymyilee.

Marika on kahden lapsen, Nicolen, 9, ja Tobiaksen, 4, äiti. Hän sanoo äitiyden tehneen hyvää. Oman kokemuksensa kautta hän on opettanut tyttärelleen, ettei tarvitse olla aina paras. Vähempikin riittää.

Italialaistaustaisesta puolisostaan Petri Viglionesta suomenruotsalainen Marika puhuu kauniisti. Hän kuvailee heidän liittoaan mielenkiintoiseksi.

– Välillä on kotona aikamoinen soppa, ja se on haastavan hauskaa. Ehkä olisi ollut helpompaa, jos mieheni olisi ollut suomenruotsalainen. Näin kulttuurierot eivät olisi kohdanneet, hän naurahtaa.

Marika Krook on pelkonsa selättänyt ja voi paremmin kuin koskaan. Hän sanoo olevansa nyt siinä pisteessä, että tietää kuka on.

– Enää en pyydä anteeksi olemassaoloani. Matkani on ollut pitkä. Olen oppinut tanssimaan pelkojeni kanssa. Se olen nyt minä, joka ohjaan, ja pelko istuu vieressäni, hän päättää.

  • Katso Marika Krookin koko haastattelu oheiselta ISTV:n Tainola Show’n videolta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?