Viihde

Suomalainen yllätysnimi maailmanlaajuisen jättisarjan takana – ensi-ilta ensi viikolla 171 maassa!

rac

Julkaistu:

Suurprojekti
Suomalainen Mikko Alanne on tehnyt sen, mistä moni vain haaveilee: hän on käsikirjoittanut ja luonut jättisarjan, jonka maailmanlaajuinen ensi-ilta on 8. marraskuuta.
Irakin sodasta kertova, tositapahtumiin perustuva tv-sarja The Long Road Home saa maailmanlaajuisen ensi-iltansa 8. marraskuuta peräti 171 maassa ympäri maailman National Geographic -kanavilla.

Kahdeksanosaisen tv-sarjan takana on suomalainen käsikirjoittaja ja dokumenttielokuvantekijä Mikko Alanne, 44, joka työskentelee Los Angelesissa.

Hän on luonut ja käsikirjoittanut tv-sarjan, jonka tarina perustuu amerikkalaisen kirjeenvaihtajan Martha Raddatzin samannimiseen bestselleriin.


– Tutustuin tarinaan jo yhdeksän vuotta sitten, kun Mike Medavoy (yksi sarjan muista tuottajista) lähetti minulle Raddatzin kirjan. Rakastuin heti niin kirjaan, perheisiin kuin sotilaisiinkin, Mikko Alanne kertoo IS Tv-lehdelle puhelimitse.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Tämän tarinan kautta oppii tuntemaan intiimisti niin sotilaat kuin heidän perheensä.

Sarjassa tärkeitä ovat sotilaiden kohtaloiden lisäksi heidän puolisoidensa sekä muiden läheisten tuntemukset dramaattisina hetkinä.


Tällaisia sotatarinoita Alanne ei ole juuri lukenut, vaikka on ollut aina kiinnostunut sodasta, historiasta ja ylipäätään tositarinoista.

– Olen tuntenut vetoa unohdettuihin tarinoihin, joissa ihmiset ovat taistelleet oikeuden puolesta. Sellaisella on valitettavan usein iso hinta.


Ura alkoi Oliver Stonen opissa

Nykyisestä käsikirjoittajan ammatistaan ja kiinnostuksestaan tosielämän tarinoihin Mikko Alanne saa osittain kiittää arvostettua ohjaajaa Oliver Stonea.

Alanne työskenteli Stonen kanssa peräti viiden vuoden ajan valmistuttuaan Ithaca Collegen elokuvakoulusta New Yorkista.

– Stonen tutkijana ja story editorina huomasin, etteivät hänelle työskennelleet käsikirjoittajat ottaneet tarinoihin mukaan parasta materiaalia. Niinpä Stone sanoi, että kirjoita sinä sitten, Alanne paljastaa.


Ensimmäisen tv-sarjan käsikirjoituksensa Alanne myi HBO:lle 2004 monen vuoden yrittämisen jälkeen.

– Sitä sarjaa ei tosin koskaan tehty, mutta myös tv-piloteista maksetaan hyvin, Alanne sanoo.

Parikymmentä vuotta Yhdysvalloissa asunut Alanne haluaa jatkaa tv-sarjojen käsikirjoitusten parissa, sillä elokuvissa tositarinoita ei juuri pääse toteuttamaan.

Elokuvat kertovat edelleen usein fiktiivisiä tarinoita.

– Tarinoiden kertomisen kulta-aika on nyt tv:ssä. Tv-käsikirjoituksiin annetaan vähemmän aikaa kuin elokuvien käsikirjoittamiseen, yleensä kolme kuukautta, mutta tv:ssä käsikirjoittajalla on enemmän luovaa valtaa.

Hän on käsikirjoittanut myös elokuvia, kuten Renny Harlinin ohjaaman Viiden päivän sota (2011) ja Antonio Banderasin ja Juliette Binochin tähdittämän elokuvan The 33 (2015), joka kertoo Chilessä loukkuun jääneistä kaivosmiehistä.

Parhaillaan hän työskentelee West with the Night -elokuvan sekä The United States v. SHAC USA -dokumentin parissa.

Pohjois-Amerikan suurimmat kulissit

The Long Road Home -sarjassa Alanne sai merkittävästi enemmän tehtävää vielä juuri ennen kuvauksia, kun kuvausaikatauluja jouduttiin kiirehtimään: 90 kuvauspäivää muuttuikin 67 kuvauspäiväksi.


– Sain käsikirjoittajilta yhdet valmiit versiot. Lopulta otin käsikirjoituksen omalle vastuulleni, kun tarinaa piti muuttaa. Se oli hyvin antoisa kokemus – sain vastata koko käsikirjoituksesta täysin itse! sarjan yhtenä tuottajana niin ikään työskennellyt Alanne kertoo.

National Geographic -kanava piti sarjaa tärkeänä ja päätti satsata siihen kunnolla.

– Kanava välitti tarinasta yhtä paljon kuin minäkin. Sarjaa varten tehtiin Pohjois-Amerikan suurimmat kulissit: rakennutimme 80 rakennusta kadun varteen, jossa hyökkäys tapahtuu, Alanne kuvailee.


– Se oli massiivinen operaatio. Teimme sarjaa yhdellä armeijan koulutuspaikoista, ja meillä oli vain lyhyt aika tehdä kuvauksia. Alueella oli myös käärmeitä, tarantelloja, punaisia ampiaisia ja erittäin huonot sääolot.

Tosielämän tapahtumat vuonna 2004 sattuivat Sadr Citynin kaupunginosassa Bagdadin kapeilla kujilla, kun yhdysvaltalainen 1. ratsudivisioona ajautui väijytykseen. Verisessä tulitaistelussa menetettiin lopulta kahdeksan miestä, ja kymmeniä loukkaantui vakavasti.

Kyseinen päivä nimettiin myöhemmin ”mustaksi sunnuntaiksi”, ja tv-sarja kertoo tämän yhden päivän tapahtumat niin sota- kuin kotirintamilla.

The Long Road Home, keskiviikkoisin 8.11. alkaen National Geographic klo 21.00 & 1.00.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt