Kirjapaljastus: Hector halusi ryhtyä runoilijaksi – Tommy Tabermannin murskapalaute romutti haaveet: ”Punakynä viuhui” - Viihde - Ilta-Sanomat

Kirjapaljastus: Hector halusi ryhtyä runoilijaksi – Tommy Tabermannin murskapalaute romutti haaveet: ”Punakynä viuhui”

Heikki Harman eli Hectorin avomieliset muistelmat sisältävät myös ammatillista itsekritiikkiä.

Yhtenä iltana vuonna 1979 Hector ymmärsi, ettei runous ollut häntä varten.­

2.11.2017 10:42

Heikki Harma eli Hector, 70, julkaisee vihdoin pitkään odotetun muistelmateoksensa. Asfalttihippi (Otava) käsittelee hänen uraansa artistina ja musiikkitoimittajana vuoteen 1979. Kirjaan mahtuu värikkäitä kuvauksia lapsuudesta ja nuoruudesta Helsingin Töölössä 1950- ja 1960-luvulla.

Hector oli lahjakas ja kysytty sanoittaja jo 1960- ja 1970-luvuilla. Hänen omien soololevyjensa kappaleisiin ja muiden artistien käyttöön kirjoittamansa laulutekstit olivat kysyttyjä ja arvostettuja – ja monet niistä ovat jääneet elämään ikivihreinä.

Tästä innostuneena Hector valmisteli 1970-luvulla myös runokokoelmaa. Asfalttihippi -kirjassa hän kuitenkin kuvailee kirjan rehelliseen tyyliin hetken, jolloin mieli muuttui.

Hector oli aikanaan kysytty sanoittaja.­

Hän kertoo yhteistyöstä ystävänsä, runoilija Tommy Tabermannin kanssa – ja siitä, kuinka rohkaistui pyytämään tätä runojensa oikolukijaksi:

– Hän myös suostui erään alkoholinhuuruisen illan aikana antamaan ateljeekritiikkiä joistakin kirjoittamistani runoista. Punakynä viuhui, ja niistä jäi lopulta jäljelle vain muutama lause, jokunen rivi sieltä, toinen täältä, Hector kertoo uutuuskirjassa.

– Hän hymyili lempeään ja ymmärtäväiseen tapaansa: ”Heikki, tässä on aineksia... mutta runoutta tästä on hakattava kirveellä esiin!” Noihin aikoihin lakkasin kuvittelemasta, että minusta tulisi runoilija tai kirjailija.

– Minun osaamisalueeni oli silloin ja on edelleen laululyriikka omana runouden lajinaan. Yhtenä iltana vuonna 1979 ymmärsin oman juttuni, kiitos Tommyn vilpittömyyden.

Alla olevalta videolta voit kuunnella, kuinka Hector mokasi Tavastian-keikkansa alkoholin vuoksi:

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?