Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas iski tiskiin kaikkien aikojen ennätyslukemat – tuotto jo nyt yli 3 miljoonaa - Viihde - Ilta-Sanomat

Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas iski tiskiin kaikkien aikojen ennätyslukemat – tuotto jo nyt yli 3 miljoonaa

Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas aloitti avausviikonlopun yleisöennätyksellä. Edvin Laineen Tuntemattoman 2,8 miljoonaan katsojaan on silti vielä matkaa.

Hietanen (Aku Hirviniemi) ja Rokka (Eero Aho) ovat elokuvan keskeisiä hahmoja.

31.10.2017 12:13

Aku Louhimiehen ohjaama Tuntematon sotilas -elokuva sai ensi-iltansa perjantai-iltana ja elokuvan oli nähnyt sunnuntai-iltaan mennessä ennakkonäytökset mukaan lukien 170 265 katsojaa.

Edellistä ennätystä piti hallussaan Taneli Mustosen ohjaama Luokkakokous-elokuva vuodelta 2015. Mustosen elokuva keräsi tuolloin ennakkonäytökset mukaan lukien avajaisviikonloppunaan 121 902 katsojaa.

Tuntematon sotilas keräsi pelkästään avajaisviikonloppuna ilman ennakkonäytöksiä 121 827 katsojaa koko Suomessa.

 

Pelkän avajaisviikonlopun mukaan katsotuin elokuva on ollut sunnuntai-iltaan saakka mäkikotka Matti Nykäsestä kertova Matti-elokuva vuodelta 2006. Elokuvan näki tuolloin avajaisviikonloppuna 91 931 katsojaa.

– Eihän tämmöiseen ihan voinut varautua. Se on niin monen tekijän summa, lähtevätkö ihmiset liikkeelle tuossa mittakaavassa, yksi elokuvan tuottaja Miia Haavisto kommentoi Ilta-Sanomille tuotantoyhtiön tunnelmia avajaisviikonlopusta.

Elokuvasäätiön tiedottaja Reetta Hautamäki kertoo, että elokuva tuotti viikonlopun aikana lipputuloja 1 652 017 euroa.

Kun ennakkonäytökset lasketaan mukaan, tuotot ovat yli kolme miljoonaa euroa, tarkalleen sanottuna 3 080 125 euroa.

Lipputulot eivät toki kilahda suoraan tuotantoyhtiön kassaan, vaan lipputuloja ovat jakamassa elokuvateatterit, verottaja ja elokuvan levittäjä. Elokuvan tuotantoyhtiöllä on sopimus elokuvan levittäjän kanssa, jolla puolestaan on sopimus jakelijoiden kanssa. Lipputuloilla rahoitetaan elokuvan tuotantoa.

– Elokuvan tuotantobudjetti oli seitsemän miljoonaa euroa, ja myös markkinointibudjetti on ollut merkittävä. Kyllä tässä menee pitkän aikaa ennen kuin elokuvaan liittyvät velvoitteet on hoidettu, Miia Haavisto muistuttaa.

Joonas Saartamo näyttelee Lahtista.

Louhimiehen Tuntematon on Suomen elokuvahistorian kallein elokuva. Haaviston mukaan budjetista 4,5 miljoonaa on yksityistä rahoitusta.

– Haluamme tietenkin, että elokuvan mahdollistaneille sijoittajille voidaan maksaa heidän sijoituksena takaisin elokuvan tuotoista.

Haaviston mukaan alku on ollut hieno.

– Mutta ei voi vielä millään tavalla sanoa, että olisimme plussan puolella, Haavisto jatkaa.

Edvin Laineen vuonna 1955 ensi-iltansa saanut Tuntematon sotilas on yhä Suomen kaikkien aikojen katsotuin elokuva 2,8 miljoonalla katsojallaan. Louhimiehen elokuvalla on siis vielä matkaa edeltäjänsä huimiin lukuihin.

 

Erikoistutkija ja ohjelmistosuunnittelija Antti Alasen mukaan Louhimiehen Tuntemattoman sotilaan huikeat avajaisviikon katsojaluvut saattavat selittyä sillä, että elokuva on ollut puheenaiheena jo pitkään.

– Edeltävinä viikkoina oli paljon ennakkonäytöksiä. Viesti on kiertänyt, ja se on herättänyt kiinnostusta, Alanen sanoo.

Alanen sanoo, että elokuva on saanut myös positiivista palautetta. Huonon palautteen riski on aina olemassa, kun elokuvalle järjestetään paljon ennakkonäytöksiä.

– Tekijät luottivat elokuvaansa. Mitä enemmän tulee ennakkoon tietoa, sitä parempi heille.

Alasella on tunne, että kiinnostus elokuvaa kohtaan on vain lisääntynyt. Edvin Laineen Tuntematon sotilas heilutti suomalaisen elokuvamaailman venettä Alasen mukaan rajusti. Nyt on mielenkiintoista nähdä, miten seuraajan käy.

Kansainvälisillä markkinoilla suomalaisen sotaelokuvan on Alasen mukaan melko vaikea pärjätä.

– Kenenkään muun on vaikeaa ymmärtää meidän sotaamme. Siihen pitäisi tehdä jonkinlainen pohjustus alkuun, muuten ulkomaalaisen on vaikea tietää, mistä on kysymys.

Vuoden 1954 Tuntematon on kaikkien aikojen katsotuin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?