Selostajalegenda Anssi Kukkonen selätti neljä syöpää – ”Lekuri sanoi, että pidä edes hattua päässä” - Viihde - Ilta-Sanomat

Selostajalegenda Anssi Kukkonen selätti neljä syöpää – ”Lekuri sanoi, että pidä edes hattua päässä”

– Enhän minä niitä syöpiä selättänyt, vaan kirurgit. (...) Melanooma on ihan oma vikani. Otin hullun lailla aurinkoa hölmöyksissäni. Leikkauspöydällä kerroin lääkärille, kuinka hieno laji golf on. Lekuri sanoi, että pidä edes hattua päässä kun pelaat.

Julkaistu: 28.10.2017 6:00

Selostajalegenda Anssi Kukkonen, 83, pelaa yli 150 kierrosta golfia vuodessa. Terveysongelmista huolimatta mies on elämänsä iskussa.

On vuosi 1972. Juostaan Münchenin olympialaisten 5000 metrin kilpailua. Puoli Suomea jännittää televisioiden ääressä voittaako Lasse Virén toisen kultamitalinsa. Virén oli saanut vain muutamaa päivää aiemmin kaulaansa ensimmäisen olympiakultansa legendaarisessa 10 000 metrin kilpailussa, vaikka kaatui juoksun puolivälissä.

Televisiota tuijotetaan yhä tiiviimmin. Virén vetää joukkoa, Mohammed Gammoudi ja Steve Prefontaine tulevat perässä. Anssi Kukkonen selostaa.

– Nyt alkaa hirmu taistelu. Kuka vie kullan ja kunnian? Meksikon vitosen voittaja Gammoudi nousee Virénin niskaan hengittämään. Virén ei hevillä antaudu. Nyt alkaa Virénin kiri! Hän ampaisee hirvittävään kiriin! Virén on sittenkin voimakkain. Lasse Virén tuo Suomelle kultaa, Kukkosen ääni kaikuu eetterissä.

45 vuotta myöhemmin Anssi Kukkonen, 83, istuu Sanomatalon kahvilassa.

– Minulla oli onni elää suomalaisen urheilun huippuhetket. Münchenin viimeinen yleisurheilupäivä oli se ikimuistoisin. Lasse Virén voitti 5000 metrin kilpailun ja Pekka Vasala 1500 metriä. Oli onni ja autuus välittää tämä Suomen kansalle. Kuten huomaat, kyynel tulee silmään edelleen, Kukkonen näyttää ja huokaa.

Anssi Kukkonen kuvattuna toukokuussa 1984.

Kukkosella on ollut urheilun hehku rinnassaan aina. Itsekin urheilumiehenä hän tunsi usein saman ilon ja tuskan, jonka kilpailijat kokivat kentällä.

Nyt Kukkonen viettää ansaittuja eläkepäiviä golfia pelaillen. Ei kuitenkaan niin paljon hyvää, ettei jotain pahaakin. Mies on kamppaillut neljää syöpää vastaan. Kaikki kamppailut hän on voittanut.

– Enhän minä niitä syöpiä selättänyt, vaan kirurgit. Minulla on ollut kaksi kertaa melanooma, virtsarakon sisäseinämän kudossyöpä ja tyvisolusyöpä eli basaliooma. Olen edelleen vuoden tarkkailussa melanooman takia. Viime kokovartalokuvauksessa sain vihreää valoa. Melanooma on ihan oma vikani. Otin hullun lailla aurinkoa hölmöyksissäni. Leikkauspöydällä kerroin lääkärille, kuinka hieno laji golf on. Lekuri sanoi, että pidä edes hattua päässä kun pelaat.

Niin, se golf. Siinä Kukkonen on jopa ikämiessarjansa Suomen mestari.

– Tässä istuu 80-vuotiaiden mestari vellihousujen sarjassa. Tänä vuonna on tullut pelattua 151 kierrosta. Se on aika huima määrä keskivertopelaajalle, tasoituksella 23,5 pelaava Kukkonen kehaisee ja nauraa taas hersyvästi päälle.

Kuinka Jääskin kunnassa Etelä-Karjalassa vuonna 1934 syntynyt Kukkonen nousi sinivalkoiseksi ääneksi? Entä millaisen viestin hän lähetti pääministeri Juha Sipilälle? Lue koko haastattelu lauantain painetusta lehdestä tai digilehdestä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?