Turun kautta brittilistojen kärkeen – JP Cooper teki biisin Teemu Brunilan kanssa, nyt sitä on kuunneltu yli 230 miljoonaa kertaa - Viihde - Ilta-Sanomat

Turun kautta brittilistojen kärkeen – JP Cooper teki biisin Teemu Brunilan kanssa, nyt sitä on kuunneltu yli 230 miljoonaa kertaa

Manchesterilainen JP Cooper on nousemassa musiikkimaailman huipulle. Kaikki sai alkunsa Manchesterissa – ja Suomessa.

JP Cooperin debyyttialbumin avausraita We Were Raised Under Grey Skies on miehen henkilökohtaisin laulu. Se kertoo artistin kotipaikasta Manchesteristä, hänen lapsuudestaan, isästään ja äitinsä kuolemasta JP:n ollessa vasta 11 kuukauden ikäinen.­

27.10.2017 10:20

JP Cooper on nuori artisti, joka tulee Manchesterista. Hänen ensimmäinen albuminsa Raised Under Grey Skies julkaistiin 6.10. ja se on äänitetty Helsingin Punavuoressa.

Hetkinen. JP Cooper? Kuka? Otetaanpa muutama askel taaksepäin.

Miehen ura on ollut kovassa nousukiidossa vasta viimeiset puolitoista vuotta.

Cooper tuli suuren yleisön tietoisuuteen viime vuoden kesällä, kun radio- ja Spotify-listoille nousi Jonas Bluen Perfect Strangers -biisi, jolla Cooper hoiti laulut. Hän oli myös säveltämässä biisiä.

Viime syksynä Cooper julkaisi ensimmäisen oman singlensä September Songin. Biisi nousi hitaasti mutta varmasti kansainväliseksi hitiksi. Nyt sitä kuunneltu Spotifyssä yli 230 miljoonaa kertaa.

Kaikki tämä tapahtui vuosien työn tuloksena. Cooper kiersi pienillä klubeilla, jakoi omat flaijerinsa ja uskoi tekemisiinsä. Annetaanpa miehen itsensä kertoa.

– Tein paljon keikkaa ympäri maata. Ihan pienissä baareissa. Soitin bändissäkin, mutta halusin lopulta tehdä omaa juttuani. Se oli erittäin hidas prosessi, vaikka ulkopuolisen silmin nousuni näyttääkin nopealta. Olen rakentanut hommaa hiljalleen vuodesta 2014 saakka. En ole toisaalta halunnut kiirehtiäkään, JP kertoo Ilta-Sanomille.

Sitten Cooperilla kävi tuuri. Hän tapasi Teemu Brunilan, suomalaisen muusikon, tuottajan ja säveltäjä-sanoittajan, joka tuli tunnetuksi The Crash -yhtyeen solistina.

– Se oli ihan tavallinen iltapäivä Lontoossa. Teemulla ja minulla on sama julkaisija (Island Records) ja tapasimme sitä kautta. En ollut koskaan ollut Suomessa, eikä minulla ollut mitään kontaktia maahanne. En tiennyt yhtään suomalaista biisiä. Teemun tapaamisesta lähtien olen kyllä tutustunut aiheeseen, muusikko nauraa.

Cooper tuli Suomen Turkuun ja kävi töihin Brunilan kanssa. September Song valmisteltiin Brunilan luona Aurajoen varressa ja äänitettiin Helsingin Punavuoressa.

– Meillä oli hienoa. Tehtiin töitä, tapasin paljon ihmisiä, kiertelimme kaupungilla ja joimme olutta. Meidän suhteemme Teemun kanssa on upea. Hän on tehnyt jo kaiken, mistä itse haaveilen. Hän on henkilökohtaisella tasolla suuri esikuva minulle, Cooper kehaisee.

Kaksikon yhteistyön tuloksena syntyi myös Birthday -kappale, joka päätyi Fifty Shades Darker -soundtrackille, joka nousi Billboardin listaykköseksi.

Toki Cooper säveltää itsekin. Hänen musiikkinsa on hyvin omakohtaista, aivan kuin lukisi jonkun päiväkirjaa.

– Biisini kertovat aika paljon omasta elämästäni. Niissä on lapsuudenmuistojani. Olen yrittänyt dokumentoida elämääni lauluihini.

Henkilökohtainen ote lauluissa on yksi syy niiden suosioon. Cooper tietää tämän.

– Halusin, että levylläni olisi lauluja, joista jokainen ihminen maailmassa voisi tykätä - ainakin yhdestä. Levyllä on hetkiä, jotka saavat hymyilemään ja hetkiä, jotka saavat itkemään. Lyön vetoa, että muutama lapsikin on tehty levyä kuunnellessa, mies nauraa.

Ensi viikolla Cooper aloittaa Euroopan kiertueensa Tanskasta. Suomessa mies esiintyy 4.11. Helsingin Korjaamolla.

Kiertueella hänellä on yksi tavoite ylitse muiden:

– Haluan rakentaa henkilökohtaisen suhteen ihmisiin, jotka ovat kuulleet levyni. Istun ihan tarpeeksi bussissa kavereiden kanssa. Livesoundini on paljon orgaanisempi kuin levyllä. Haluan, että ihmiset tanssivat, nauravat ja pitävät toisiaan kädestä. Haluan antaa kuulijoille kokemuksen. En halua olla tuote.

Cooper tietää, mistä puhuu, sillä hänen keikoillaan ihmiset todella löytävät toisensa.

– Minulle lähettiin kuva omalta keikaltani, jossa joku oli kumartunut kesken kaiken tyttöystävänsä puoleen ja kosinut tätä, laulaja ihmettelee.

Olet vielä uusi nimi Suomessa. Mitä ihmisten tulisi tietää sinusta, kun he tulevat keikallesi?

– Oho. Tähän en ollut valmistautunut. No, yksi asia, josta aina puhun, että olen itseoppinut muusikko. En ole käynyt kouluja. Olen vain sattunut olemaan oikeassa paikassa. Olen myös laulanut gospel-kuorossa. Olin se laiha valkoinen kundi. Se oli hyvä juttu ja opin paljon.

JP Cooper esiintyy ensimmäistä kertaa omalla klubikeikallaan Suomessa Helsingin Korjaamolla 4. marraskuuta.

JP Cooper tulee Manchesterista.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?