Kalle Päätalon isyydestä repesi sukuriita – tytär kieltäytyy DNA-testistä

Kalle Päätalolla oli avioliiton ulkopuolella syntynyt poika, jonka jälkeläisiä harmittaa se, että sukulaisuutta ei ole saatu vahvistettua dna-testillä.

26.10.2017 6:00

Kirjailija Kalle Päätalo (1919–2000) oli sodan aikaan ja sen jälkeen viriili mies. Kalle lensi kukasta kukkaan, ja testosteronia riitti vaikka muille jakaa. Avioliiton kahleet eivät Kallea paljoa pidätelleet. Ukkomiehenäkin hän oli useamman naisen loukussa.

Vesilahden kansakoulutyömaalla Kalle kohtasi 17-vuotiaan Kaarinan ja päätyi harjakaisten jälkeen tytön kanssa samaan sänkyyn.

Kalle ja Kaarina elivät Vesilahdessa kuin aviopari. Suhteen seurauksena syntyi 5. 11. 1954 poika, joka sai kasteessa nimen Seppo Juhani Tamminen. Kalle maksoi Kaarinan sairaalamaksut ja äidin ja vauvan taksikyydin Tampereelta Valkeakoskelle. Myöhemmin tehtiin viralliset paperit elatusmaksuista.

Kaarina – nykyiseltä nimeltään Helin – kertoi hänen ja Kalle Päätalon tarinan Ilta-Sanomille marraskuussa 2012.

– Kalle maksoi elatusmaksut säntillisesti ja tapasi poikaa aika usein. Seppo kävi Kallen luona Kirvestiellä, Kaarina kertoi tuolloin IS:lle.

Rakennusmestari ja kirjailija Kalle Päätalo työmaallaan 1958.

Seppo Tamminen kuoli 21. syyskuuta 2009 vain 55-vuotiaana syöpään, joka on yleinen kuolinsyy Kalle Päätalon äidinpuoleisessa suvussa. Sepolla on viisi poikaa, ja he ovat pitkään halunneet sataprosenttisen varmistuksen sille, että Kalle Päätalo on heidän isoisänsä. Asia varmistuisi dna-testillä.

– Kun isäni kuoli, hän viime hetkinä sanoi, että jos joskus saatte asian selvitettyä, niin selvittäkää se. Hän ei itse viitsinyt eikä uskaltanut lähteä siihen rumbaan, sanoo Mikko Tamminen, vanhin Sepon viidestä pojasta.

Tammisen pojat ovat toivoneet dna-testiä. Näytteet on Seppo Tammisesta ja hänen äidistään Kaarinasta. Enää tarvittaisiin sylkinäyte Kallen tyttäreltä Riitta Päätalolta.

– Kaikki oli järjestetty valmiiksi, jos hän olisi testiin suostunut. Hän antoi kieltävän vastauksen. Häntä ei voida siihen pakottaa. Se perustuu täysin vapaaehtoisuuteen, sanoo Mikko Tamminen.

– Hän perusteli asiaa sillä, että ”eikös sen jo kaikki tiedä, miksi se pitää saada viralliseksi?”

Kalle Päätalo eli osan lapsuuttaan kunnanelättinä. Välillä perhe joutui kerjäämään ruokansa. Myöhemmin Kallesta tuli Tampereen veroäyrikuningas.

– Vääjäämättä kaikkien mieleen tulee se, että kyse on raha- ja perintöasioista. Olemme kaikki pojat täysin tietoisia siitä, että meillä ei ole oikeuksia minkäänlaisiin perintöihin; mistään sellaisesta ei ole kyse, vaan se on täysin identiteettiasia, sanoo Mikko Tamminen.

– Jokainen haluaa omat sukujuurensa viralliseksi. Se olisi hieno asia minulle ja neljälle veljelleni ja isämme äidille Kaarinalle.

Yksi, joka tietää täysin varmasti, että Kalle Päätalo on Seppo Tammisen isä, on Sepon äiti Kaarina. Hän on vakuuttanut, että muita isäkandidaatteja ei ole siihen aikaan ollut kuvioissa.

Ei Kalle Päätalokaan isyyttään mitenkään peitellyt.

– Päätalo oli Kaarinan kanssa tekemisissä säännöllisesti ihan kuolemaansa asti, samoin isäni (Sepon) kanssa. He saattoivat sopia tapaamisen ravintolaan ja kävivät siellä syömässä. Välillä olivat isäni Seppo ja Päätalo kaksin, välillä olivat kolmistaan Seppo, Kaarina ja Päätalo. Yhteydenpito oli säännöllistä, ja aina tuli uusin kirja, Mikko Tamminen kertoo.

Jotain voi päätellä siitä, kun Kalle Päätalo lahjoitti Seppo Tammiselle ja hänen äidilleen Kaarinalle 50 000 markkaa kummallekin, kun kolmikko syksyllä 1994 tapasi Tampereella ravintola Pinjassa.

Kalle Päätalo vuonna 1994.

Kalle Päätalon toisessa liitossa syntyi kaksi tytärtä, Riitta (s. 1956) ja Elina (1959–2008). Riitta Päätalo on avainasemassa, jos pitäisi varmistaa Seppo Tammisen ja hänen poikiensa sukujuuret. Riitta Päätalo ei ole kuitenkaan suostunut dna-testiin.

– Tämä asia ei minulle hirveästi kuulu. Minulla ei ole siihen mitään sanottavaa, Riitta Päätalo sanoo.

– Tämä on minun päätökseni. Olen tästä keskustellut lähi-ihmisten kanssa, koska olen aika yksin tässä asiassa. On nyt päädytty tälle kannalle, Riitta Päätalo sanoo.

Kalle Päätalo vuonna 1973.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?