IS paljastaa: Näyttelijä Pihla Viitala tapasi Harvey Weinsteinin illallisella – kollega kuiskasi pahaenteisen varoituksen - Viihde - Ilta-Sanomat

IS paljastaa: Näyttelijä Pihla Viitala tapasi Harvey Weinsteinin illallisella – kollega kuiskasi pahaenteisen varoituksen

Näyttelijä Pihla Viitala tapasi seksuaalisesta ahdistelusta syytetyn Harvey Weinsteinin elokuvafestivaaleilla vuonna 2010.

25.10.2017 6:21

Maailmanlaajuinen seksuaalista häirintää käsittelevä vyyhti alkoi aueta, kun arvostettu New York Times -lehti julkaisi 5. lokakuuta paljastusjutun Hollywoodin supermogulin Harvey Weinsteinin, 65, toimista. Artikkeli sisälsi haastattelumateriaalia Weinsteinin uhreilta useiden vuosikymmenien ajalta.

Weinstein on ollut vuosia yksi elokuva-alan huipun merkittävimmistä vaikuttajista. Jättimäisen Miramax-elokuvayhtiön perustaja palkittiin Oscar-palkinnolla elokuvasta Rakastunut Shakespeare (1998), ja hän on toiminut mukana muun muassa Taru Sormusten Herrasta -elokuvatrilogian (2001–2003) levittämisessä.

Voidaan mainiosti sanoa, että Weinsteinin lonkerot ulottuvat Hollywoodissa lähes kaikkialle. Mies on ollut 80-luvulta lähtien vuosittain mukana useissa kymmenissä menestystuotannoissa. Imdb-elokuvasivustolta selviää, että esimerkiksi vuonna 2001 hän on toiminut yhteensä peräti neljäntoista Hollywood-produktion vastaavana tuottajana.

–Elokuva-ala on helppo leikkikenttä seksisteille, koska miehiä on alalla paljon enemmän, Viitala sanoo IS:lle.­

Näyttelijä Pihla Viitala, 35, tapasi Weinsteinin Hamptonin kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla New Yorkissa vuonna 2010. He istuivat samassa illallispöydässä nouseville elokuvatähdille suunnatussa tapahtumassa.

– Vietimme iltaa illallisen merkeissä. Samassa pöydässä istuivat ranskalainen Anais Demoustier, kroatialainen Zrinka Cvitesic, Freida Pinto, Jessica Chastain, ja sitten minä, Viitala muistelee.

Tapahtumassa oli Viitalan mukaan tarkoituksena tavata myös Hollywoodissa merkittävässä asemassa olevia tuottajia, ohjaajia ja muita elokuvantekijöitä.

– Tapasimme Weinsteinin kanssa vain nopeasti. Hän kävi esittäytymässä meille. Anais ei suostunut katsomaan häntä edes silmiin. Hän kuiskasi, että tuo mies on kamala. Ehkä hän aisti siitä (Weinsteinista) jotain, Viitala naurahtaa.

Pihla Viitala näytteli vuonna 2013 ilmestyneessä Hannu ja Kerttu: Noitajahti -suurtuotannossa kilttiä ja viehättävää punatukkaista noitaa, Minaa.­

NY Timesissa lukuisat naisnäyttelijät kertoivat, miten Weinstein oli muun muassa pakottanut heidät antamaan hierontoja ja katselemaan hänen alastonta vartaloaan. Lehdessä haastateltujen naisten mukaan Weinstein lupasi auttaa elokuva-alalla työskenteleviä naisia urallaan vastalahjaksi seksuaalisista palveluksista.

The New Yorker -lehti julkaisi nauhan yhdestä tapaamisesta Weinsteinin ja uhrin välillä, jonka se oli saanut haltuunsa omilta lähteiltään. Kuuntele nauha alla olevalta videolta.

Viimeisimpien tietojen mukaan supermoguli on pahoitellut julkisuudessa aiheuttamaansa mielipahaa, mutta ei kuitenkaan myönnä syytöksiä todeksi ja aikoo haastaa lehden oikeuteen.

Vaikka seksuaalinen häirintä on naisille Hollywoodissa arkea, avoin puhuminen siitä on yhä iso kynnyskysymys.

– Näistä puhuminen on hyväksikäytetyille hankalaa, koska usein räikeimmät tapaukset ovat tapahtuneet suljettujen ovien takana, ja siinä ollaan sana sanaa vastaan. Seksuaaliseen häirintään liittyy usein myös uhrin osalta häpeä, joka saattaa estää viemästä asiaa pidemmälle. Seksuaalisen häirinnän uhrien olisi tärkeää, mutta ymmärrettävästi vaikeaa puhua tapahtumista. Valta-asemien väärinkäyttöä esiintyy muuallakin kuin ainoastaan elokuva-alalla, mutta toki miesvaltaisella alalla se on tavanomaisempaa. Jopa niin tavanomaista, ettei siihen ole aiemmin kauheasti puututtu, Viitala toteaa.

Harvey Weinsteinini ahdistelu jatkui NY Timesin tietojen mukaan vuosikymmeniä. Mies itse kiistää kaikki syytökset ja uhkaa lehteä oikeustoimilla.­

Weinsteinin tapaus onkin vain jäävuoren huippu. Tapauksen julkitulon jälkeen Los Angeles Times julkaisi toisen paljastusartikkelin, jossa kerrottiin, että 38 naista syyttää elokuvantekijä James Tobackia, 72, seksuaalisesta häirinnästä. Artikkelin julkaisun jälkeen yli 200 naista lisää ilmoittautui lehdelle olleensa myös häirinnän kohteena.

Toback on maineikas elokuvakäsikirjoittaja ja ohjaaja, jonka elokuva Bugsy vuodelta 1991 oli Oscar-ehdokkaana vuoden parhaan elokuvan kategoriassa. Tobackin tuorein elokuva, Sienna Millerin tähdittämä A Private Life of a Modern Woman, ilmestyi teattereihin syyskuussa.

Los Angeles Timesin mukaan elokuvantekijä James Toback on myös ahdistellut kymmeniä naisia urallaan.­

Viitala myöntää avoimesti kokeneensa oman uransa varrella seksuaalista häirintää sekä myös todistaneensa, miten muut naisnäyttelijät ovat kärsineet siitä. Ongelma on pesiytynyt miesvaltaisella alalla syvälle.

– En usko, että kukaan elokuva-alalla työskennellyt voi sanoa, että ei ole ikinä todistanut mitään sellaista.

Esimerkkinä tästä näyttelijä kuvailee käyneensä Yhdysvalloissa eräässäkin tapaamisessa ajatuksenaan verkostoituminen ja uusiin työmahdollisuuksiin tutustuminen. Sovittu tapaaminen osoittautuikin täysin toisenlaiseksi.

– Olen ollut sovitussa tapaamisessa, jossa ohjaaja tahtoi yhtäkkiä suudella ja kun kieltäydyin, hän heitti minut todella törkeästi ulos, Viitala kertoo.

Kuvassa Pihla Viitala näyttelijäkollegoidensa Zrinka Cvitesicin (Viitalan vieressä), Brittany Robertsonin ja Anais Demoustierin (oikealla) kanssa elokuvafestivaaleilla Hamptonissa vuonna 2010. Demoustier kuiskasi Viitalalle varoituksen Weinsteinista.­

Suomi on tasa-arvon edelläkävijämaa monessa mittasuhteessa, mutta esittävää taidetta tuottava teollisuus on myös kotimaassamme tarkkailevan silmän alla. Ohjaaja ja näyttelijä Heidi Lindén keräsi aineistoa naisten elokuva-alalla kohtaamasta syrjinnästä ja häirinnästä. Hän kertoi löydöksistään hiljattain HS:n haastattelussa ja sen jälkeen IS:ssa ja EVS-tv-ohjelmassa.

Lindén haastatteli tutkimustaan varten noin neljääkymmentä suomalaista näyttelijänaista. Aineistosta tuli toistuvasti esiin, että miespuoliset ohjaajat ja tuottajat ahdistelisivat naispuolisia työntekijöitä esimerkiksi kuvausprojektien aikana, työhaastattelutilanteissa ja ensi-illoissa.

Viitala ei kiistä, ettei Suomen elokuva-alalla olisi samalla tavalla seksuaalista häirintää kuin missä tahansa muuallakin. Hänen mielestään se on elokuva-alan yleinen ongelma maasta riippumatta.

– Elokuva-ala on helppo leikkikenttä seksuaaliselle häirinnälle, koska miehiä on alalla huomattavasti enemmän. Uskaltaisin veikata, että elokuva-alalta löytyy hitusen enemmän isoegoisia tyyppejä, jotka käyttäytyvät miten haluavat välittämättä siitä, miltä se voi toisesta tuntua.

– Suomen elokuva-ala on niin pieni, että ei ole reilua heittää epäilyksen viittaa asiallisesti käyttäytyvien valta-asemassa olevien niskaan. Heitä kuitenkin onneksi myös on, hän lisää.

 

Yhdysvaltoihin Viitala ei enää lähde ja syy on helppo ymmärtää. Viitalan mielestä maan elokuvateollisuus on ”lihatiski”, jossa roolien edustama naiskuva on hyvin suppea.

– Suomessa 99 prosenttia naisnäyttelijöistä on koulutettuja näyttelijöitä, eikä heille ole ihan sama, mitä rooleja he tekevät.

Weinsteinin nousemisesta tällaisen kohun kohteeksi Viitala ei ole yllättynyt.

– Mutta siitä järkytyin, että noin valtavassa ja arvostetussa asemassa Weinstein on saanut noinkin kauan tehdä tekosiaan. Monet sanoivat, että ovat tienneet Weinsteinin toiminnasta jo pitkään. Siinä on jotain mätää, että kaveeraaminen lopetetaan vasta sitten, kun asiat nousevat julkisiksi.

Tarkennettu Weinsteinin osuutta TSH-trilogian tekemiseen liittyen klo 10.40.

Lähteet: NY Times, BBC, Los Angeles Times

Viitala Hannu ja Kerttu -elokuvan ensi-illassa itsevarmana.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?