Heidi Selin suunnitteli supertähdille vaatteita – sitten elämä Yhdysvalloissa romahti hetkessä - Viihde - Ilta-Sanomat

Heidi Selin suunnitteli supertähdille vaatteita – sitten elämä Yhdysvalloissa romahti hetkessä

– Pyyntöjä korusuunnittelijaksi on tullut, mutta olen joutunut kieltäytymään. Suomessa ansaitsisin murto-osan palkkioista, joita sain Los Angelesissa, Heidi Selin sanoo.

Julkaistu: 23.10.2017 16:05

Heidi Selin riensi 1990-luvulla suoraan Maija Vilkkumaan musiikkivideon kuvauksista Los Angelesiin ja nousi supertähtien vaatesuunnittelijaksi. Sitten hän teki kohtalokkaan paluun Suomeen.

Ne kuvat nähtiin noin kymmenen vuotta sitten Suomessakin: maailmantähti toisensa jälkeen pukeutui kolmekymppisen suomalaissuunnittelijan Heidi Selinin asuihin.

Selinin luomuksia kantoivat niin popmusiikin supertähdet Mariah Carey, Lil’ Kim ja Fergie kuin näyttelijät Jessica Alba ja Carmen Electra sekä American Idol -tuomari Randy Jackson. Suomalaisen ura Los Angelesissä oli kovassa nousukiidossa.

– Paris Hiltonille tein hattuja. Snoop Doggille jouduin tekemään ensimmäiset vaatteet puoli-ilmaiseksi osoittaakseni kykyni. Korn-yhtyeen jäsenet käyttivät asujani ja heidän kanssaan hengailin muutenkin, Selin muistelee.

Hän suunnitteli paljon erityisesti huppareita, takkeja ja hattuja, joita myytiin Los Angelesin muotimaailman ykköskadulla Melrose Avenuella. Tähtien stylistit tarkistivat säännöllisesti suomalaissuunnittelijan uudet luomukset, jotta löytäisivät asiakkailleen näyttävää päällepantavaa.

Nyt Selin, 41, asuu pääkaupunkiseudulla pienen tyttärensä kanssa ja pyörittää Helsingin Katajanokalla ystäviensä omistamaa, terveystuotteisiin keskittynyttä Goodio-kahvilaa.

Tänne hänet toivat valinnat, joiden vuoksi elämä Yhdysvalloissa romahti hetkessä.

Nummelasta lähtöisin oleva Selin teki 2009 Suomeen vierailun, josta tuli kohtalokas koko hänen elämänsä kannalta.

Selin oli ehtinyt rakentaa uraa Los Angelesissa yli kymmenen vuotta. Hän palasi kotimaahansa yhteistyötarjouksen vuoksi, ja kohta hänen asujaan myyvä liike avattiinkin Kampin kauppakeskuksessa. Toiminta ei kuitenkaan vastannut Selinin ja hänen amerikkalaisen yhteistyötahonsa odottamaa tasoa.

– Luotin liikaa ihmisiin. Olin katsellut suomalaisia vaaleanpunaisten lasien läpi, pidin kaikkia täällä rehellisinä ja ahkerina, Selin kertoo.

– Luuloni lensivät ikkunasta, kun suuret lupaukset olivatkin tyhjää täynnä. Homma oli pelkkää pintaliitoa. Oli pakko puhaltaa peli poikki jo muutaman kuukauden jälkeen.

Liike suljettiin, mutta Selinille tarjottiin vielä uutta tilaisuutta tuoda tuotteitaan Suomeen. Toinenkin putiikki pistettiin pystyyn Kampin kauppakeskuksessa, mutta tässäkin yhteistyössä ilmeni ongelmia.

– Molemmissa tapauksissa nuoret ja varakkaat henkilöt tuntuivat olevan innostuneita lähinnä siitä, että suunnittelemiani asuja käyttivät kansainväliset kuuluisuudet. Oltiin valmiita investoimaan liikkeisiin, mutta todellista bisnestaitoa tai tahtoa tehdä töitä menestyksen eteen ei ollut, Selin arvioi.

– Luotin liikaa ihmisiin. Olin katsellut suomalaisia vaaleanpunaisten lasien läpi, pidin kaikkia täällä rehellisinä ja ahkerina.

–  Taloudellista tappiota tuli reippaasti ja epäonnistumiset olivat muutenkin kova isku.

Suomen-käynneillä oli myös taloudellisia menetyksiä suurempi merkitys. Selin aloitti suhteen suomalaismieheen, ja puolen vuoden kuluttua hän odotti vauvaa. Seurasi lisää valintoja, joita hän nyt katuu raskaasti.

– Tein hätiköityjä ratkaisuja. Sanon aina kaikille, että odotusaikana ei pitäisi tehdä mitään tärkeitä päätöksiä. Kehon hormonit ovat niin sekaisin.

Rakkaus ja raskaus johtivat spontaaneihin ratkaisuihin, joihin kuului muutto Suomeen.

– Palasin Los Angelesiin pakkaamaan elämäni. Otin koirani ja tulimme Suomeen.

Nyt Selin oudoksuu toimintaansa. Tuntuu kuin joku toinen olisi tehnyt päätökset.

– Olin raskauden aikana kuukausikaupalla tosi kipeä, ehkä sekin vaikutti tekemisiin. Mihin todellisuuteen oikein katosin?

Hän on asunut Suomessa nyt seitsemän vuotta ja sanoo suoraan, että sopeutuminen on ollut vaikeaa. Suomi ei tunnu kodilta, vaan kaipuu Kaliforniaan on kova. Todellisuus iski rajuimmin vuosi lapsen syntymän jälkeen.

 Luuloni lensivät ikkunasta, kun suuret lupaukset olivatkin tyhjää täynnä. Homma oli pelkkää pintaliitoa.”

– Hormonihuuma alkoi varmaankin väistyä. Ihmettelin, mitä olen mennyt tekemään. Miten voin heittää pois elämän, jonka eteen olin tehnyt niin valtavasti töitä? Los Angelesissa sain tehdä rakastamaani työtä ja tienasin mielettömän hyvin. Ovet olivat auki moneen suuntaan, sillä rikkaat ja kuuluisat asiakkaat olivat löytäneet luomani tyylin.

Jälkeenpäin Selin ymmärsi, että olisi voinut oleskella välillä Suomessa, vaikka olisikin pitänyt elämän myös Los Angelesissa.

– Olin kai sokeutunut kaikelle enkä osannut enää arvostaa saamiani asioita. Olen miettinyt monta kertaa, mitä niin pahaa olen tehnyt, että joudun käymään läpi tällaista. Mikä ihmeen tarkoitus tällä kaikella voi olla?

Toimeliaan ja reipasotteisen Selinin ääni lähes murtuu, kun hän kertoo ratkaisuista, joita on vaikea tunnistaa omiksi teoiksi.

– Minusta on sanottu, että nykyään liekkini on täysin sammunut. Olen kuin kynttilä, joka ei enää syty eikä pala roihuten kuten ennen.

Selin haaveilee paluusta Kaliforniaan, mutta lähteminen ei enää ole helppoa. Vaikka parisuhde tyttären isän kanssa päättyi pikaisesti, isä on vahvasti mukana lapsen elämässä. Samoin täällä ovat isovanhemmat, joita tuntuisi vaikealta erottaa ainoasta lapsenlapsestaan.

– Vanhemmillani on ikää ja sairautta, joten ajatus erossa elämisestä ei ole hyvä. Näen kaikessa edes jonkinlaista tarkoitusta, kun katson heidän suhdettaan tyttäreeni. Sitä läheisyyttä en voi riistää heiltä.

Selinin suunnittelemia koruja on ollut myynnissä nettikaupassa hänen paluunsa jälkeen, mutta muulle suunnittelulle ei ole aikaa.

– Pyyntöjä suunnittelijaksi on tullut, mutta olen joutunut kieltäytymään. Suomessa ansaitsisin murto-osan palkkioista, joita sain Los Angelesissa.

Aika on kortilla, koska työn ohessa Selin opettaa tytärtään kotikoulussa. Uuteen parisuhteeseenkan ei ole ollut aikaa.

– Kävin muutamilla deiteillä pari vuotta sitten. Olin Tinder-deittipalvelussa kuukauden, mutta mielestäni se on ihan kamalaa. Joukossa on mukaviakin ihmisiä, mutta muuten siellä on ihan lihamarkkinat.

Ennen kuin Selin muutti 90-luvulla Los Angelesiin, hän työskenteli suomalaisissa televisio- ja videotuotannoissa meikkaajana ja stylistinä. Hän teki yhteistyötä nimekkäiden esiintyjien, kuten Apocalyptican ja Bomfunk MC’s -yhtyeen, kanssa.

Selin oli myös muokkaamassa Maija Vilkkumaan tyyliä tämän ensimmäisiin levykansiin ja videoihin.

– Tein Maijalle asuja, koska en löytänyt kuvauksiin haluamani tyylisiä vaatteita. Lähdin Maijan videokuvauksista suoraan lentokentälle, kun muutin Los Angelesiin, Selin muistaa.

Vaikka Selinin on tässä elämänvaiheessa tyydyttävä vuosittaisiin vierailuihin entisillä kotikulmillaan, hän haluaa vielä palata Los Angelesiin pysyvästi.

Hän on menettänyt asemansa sikäläisissä työkuvioissa, mutta ystäviä kaupungissa on, heidän joukossaan entinen aviomies Syrus Yarbrough, joka nousi 90-luvulla tosi-tv-tähdeksi ja juontajaksi Music Televisionin sarjasta Real World.

– Olemme hyvissä väleissä. Uskon palaavani Los Angelesiin vielä joskus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?