Missikaunotar Piritta Hagman kertoo kohtaamastaan seksuaalisesta häirinnästä – käyty kiinni rintoihin, kourittu takapuolesta... - Viihde - Ilta-Sanomat

Missikaunotar Piritta Hagman kertoo kohtaamastaan seksuaalisesta häirinnästä – käyty kiinni rintoihin, kourittu takapuolesta...

Piritta Hagman kertoo joutuneensa seksuaalisen häirinnän kohteeksi jo hyvin nuoresta lähtien.

21.10.2017 10:30

Viime päivinä on puhuttu paljon naisten kohtaamasta seksuaalisesta häirinnästä. Kaikki sai alkunsa, kun New York Times julkaisi kaksi viikkoa sitten paljastusjutun Hollywoodin menestyksekkäimpiin tuottajiin lukeutuvasta Harvey Weinsteinista. Jutun mukaan useat naiset kertovat Weinsteinin ahdistelleen heitä kolmella eri vuosikymmenellä.

Pian sosiaalisessa mediassa alkoi levitä kampanja, jossa kannustettiin kaikkia seksuaalista häirintää kohdanneita naisia kirjoittamaan somepäivityksekseen #MeToo, jotta seksuaalisen häirinnän yleisyys saataisiin näkyväksi.

Tällä viikolla Suomessa puolestaan on kohistu kotimaista elokuva-alaa ravistelevasta skandaalista, jossa jo yli 60 naista on kertonut kokeneensa vakavaa seksuaalista häirintää. Skandaalin keskiössä on toistaiseksi vielä nimeämätön kuuden tunnetun elokuva-alan miehen joukko.

Perjantaina Tampereella Gaala Lasten Hyväksi -hyväntekeväisyystapahtuman muotinäytökseen osallistunut Miss Suomen 1. perintöprinsessa vuodelta 2003, Piritta Hagman, 38, kertoi olevansa erittäin tyytyväinen, että seksuaalinen häirintä on nyt nostettu kunnolla tapetille.

– Olen todellakin itsekin törmännyt seksuaaliseen häirintään, mutta luojan kiitos mitään rikosta ei ole tapahtunut. Olenkin ottanut osaa somekampanjaan ja istuttanut miehenikin kuuntelemaan saarnaani asian tärkeydestä. Olen sanonut Nikelle, että mieti, millaiseen maailmaan ja kulttuuriin kaksi tyttöämme ovat kasvamassa, Piritta kertoo selvästi tuohtuneena.

–Luulen, että minua on suojannut sekin, että tosi moni tunsi Niken ja tiesi, että olemme yhdessä, Piritta Hagman sanoo.­

Hän kertoo joutuneensa seksuaalisen häirinnän kohteeksi jo hyvin nuoresta lähtien.

– Tosi nuorena Kaivohuoneella käytiin rintoihini kiinni, konserttijonossa on kourittu takapuolta, minua on suudeltu väkisin… Seksuaalista häirintää on niin paljon, olemme sokaistuneet sille, että naisen kehoa saa arvioida ja koskea tuosta noin vaan.

– Niissä tilanteissa olen aina niin tyrmistynyt, että suorastaan lamaannun, en osaa edes reagoida kunnolla.

Hän muistaa, kuinka nuoruuden ikävässä Kaivohuone-tapauksessa hänen ystävänsä tuli nopeasti avuksi.

– Siellä oli silloin selvästi vedonlyönti käynnissä eräällä isommalla miesporukalla, ja lopulta heistä yksi tuli luokseni ja kävi rintoihini kiinni. Tyttökaverini reagoi heti, haki portsarin ja mies heitettiin ulos, Piritta kiittelee.

Outo kuvaustilanne

Malli- ja muotimaailmassa hän ei yhtä epämääräistä kuvauskeikkaa lukuunottamatta ole törmännyt seksuaaliseen häirintään.

– Silloin ihan untuvikkona oli yksi hämmentävä kuvaustilanne. Kuvausajaksi ei muka sopinut muu kuin illalla kahdeksalta, olin yksinään mieskuvaajan kanssa ja asunnolla oli varsin pimeää ja mies kommentoi ikävästi. Silloin oli koko ajan tosi epämiellyttävä olo, enkä edes ollut kertonut kellekään keikasta… Mutta onneksi ei tapahtunut mitään.

– Luulen, että minua on suojannut sekin, että tosi moni tunsi Niken ja tiesi, että olemme yhdessä, Pirittaa miettii ja viittaa jääkiekkoilijamieheensä Niklas Hagmaniin.

Perjantaisessa hyväntekeväisyysmuotinäytöksessä niin ikään mukana olleet hallitseva Miss Suomi Michaela Söderholm, 25, että vuoden 1975 Miss Suomi ja Miss Universum Anne Pohtamo, 62, eivät hekään ole törmänneet mallimaailmassa seksuaaliseen häirintään.

– En Suomen enkä New Yorkin mallipiireissä enkä edes elokuva-alalla, mutta olinkin mukana vain kahdessa elokuvassa, Pohtamo kertoo.

Anne Pohtamo.­

– Elämässä olen kyllä kohdannut, mutta niin varmaan kaikki naiset, hän jatkaa.

– Mitään vakavaa ei ole käynyt enkä ole saanut traumoja. Olen selvinnyt tilanteista huumorilla tai sanomalla tiukasti mutta asiallisesti.

Marraskuun alussa Miss Universum -kisoihin matkaava Söderholm kiittelee #MeToo-kampanjaa sen herättelyvoimasta.

– On minullakin ollut elämässäni tilanteita, joita en ole kokenut asiallisiksi, mutta pahemmalta olen välttynyt.

Michaela Söderholm.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?