Quentin Tarantino tiesi Hollywood-mogulin ahdistelleen naisia seksuaalisesti – ei puuttunut asiaan: ”Sivuutin tapahtumat” - Viihde - Ilta-Sanomat

Quentin Tarantino tiesi Hollywood-mogulin ahdistelleen naisia seksuaalisesti – ei puuttunut asiaan: ”Sivuutin tapahtumat”

Menestysohjaaja Quentin Tarantino myöntää kuulleensa Harvey Weinsteinin ahdistelleen naisia jo vuosia sitten.

Quentin Tarantino myöntää, että hän oli kuullut Harvey Weinsteinin ahdistelleen naisnäyttelijöitä.­

20.10.2017 11:21

Palkittu ja arvostettu elokuvaohjaaja Quentin Tarantino myöntää The New York Times -lehdelle tienneensä Hollywood-tuottaja Harvey Weinsteinin vuosia harjoittamasta naisten ahdistelusta. Tarantino kertoo lehdelle, että hän oli tietoinen siitä, että tuottajamoguli kohteli naisnäyttelijöitä sopimattomalla tavalla, muttei ymmärtänyt kuinka rajusta ahdistelusta on kyse.

– Tiesin tarpeeksi, jotta olisin voinut tehdä enemmän kuin tein. Se oli enemmän kuin tavallisia huhuja ja juoruja. Se ei ollut toisen käden tietoa. Tiesin, että hän teki joitakin niistä asioista, Tarantino myöntää New York Timesin haastattelussa.

Muun muassa Pulp Fiction-, Kunniattomat paskiaiset-, Django- ja Kill Bill -elokuvien ohjaaja työskenteli Weinsteinin kanssa useissa projekteissaan. Weinstein toimi monien Tarantinon menestyselokuvien tuottajana ja he viettivät aikaa yhdessä myös vapaa-ajalla. New York Timesin mukaan muutama viikko sitten Weinstein järjesti ohjaajaystävälleen kihlajaisjuhlat.

Lukuisat naisnäyttelijät syyttävät Harvey Weinsteinia ahdistelustaan. Hollywood-mogulin kerrotaan muun muassa ehdotelleen sopimattomia, hieroneen väkisin naisia ja ahdistelleen heitä kesken työtapaamisten.­

Tarantino myöntää olevansa erittäin häpeissään siitä, ettei puuttunut seksuaaliseen ahdisteluun, vaikka tiesi sen olemassa olosta.

– Toivon, että olisin ottanut vastuun siitä mitä kuulin. Jos olisin tehnyt kuten minun olisi pitänyt, olisin lopettanut hänen kanssaan työskentelyn, Tarantino sanoo.

Los Angelesin poliisi ilmoitti torstaina tutkivansa Weinsteinin ahdisteluvyyhtiä sen jälkeen, kun italialaisnäyttelijä kertoi tuottajan raiskanneen hänet. Lukuisat naisnäyttelijät ovat kertoneet Weinsteinin ahdistelleen heitä. Uhrien joukossa ovat muun muassa Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow ja Rose McGowan. Osa häirinnästä tapahtui jo 1990-luvun alkupuolella.

Quentin Tarantino toivoo, että olisi ymmärtänyt ongelman laajuuden eikä pitänyt kuulemiaan tapahtumia yksittäisinä ja melko harmittomina.­

54-vuotiaan Tarantinon mukaan Weinsteinin käytös naisia kohtaan oli tiedossa yleisesti tämän tuttavapiirissä. Hän toivookin, etteivät asiasta tienneet vaikenisi enää, kuten he tekivät aiemmin.

– Kaikki, jotka olivat läheisiä Harveyn kanssa, olivat kuulleet ainakin yhdestä niistä tapauksista. Oli mahdotonta, etteivät olisi kuulleet, ohjaaja sanoo.

Tarantino itse kuuli ahdistelusta naisilta, joita Weinstein oli lähennellyt tai joille tämä oli ehdotellut sopimattomia. Weinstein oli ahdistellut Tarantinon omaa tyttöystävää, näyttelijä Mira Sorvinoa 1990-luvulla ja tämä uskoutui tapahtumista hänelle. Tuottaja oli hieronut Sorvinoa ilman lupaa ja käyttäytynyt häiritsevästi häntä kohtaan.

Mira Sorvino uskoutui 1990-luvulla Tarantinolle kokemastaan ahdistelusta.­

Tarantino sanoo ettei kuulemistaan tapauksista huolimatta ymmärtänyt, kuinka laajasta ongelmasta oli kyse, ja jatkoi työskentelyä Weinsteinin kanssa.

– Sivuutin tapahtumat. Kaikki, mitä sanon nyt, kuulostaa huonolta tekosyyltä, hän myöntää.

Tarantino on voittanut kaksi Oscar-palkintoa Pulp Fiction -elokuvasta. Häntä pidetään yhtenä Hollywoodin arvostetuimmista ohjaajista. Tarantinon elokuvat tunnetaan väkivaltaisista kohtauksistaan ja omaleimaisesta kuvaustyylistään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?