Sex Pistols teki historiaa 40 vuotta sitten – eräs kaikkien aikojen paras rocklevy sekoitti Britannian - Viihde - Ilta-Sanomat

Sex Pistols teki historiaa 40 vuotta sitten – eräs kaikkien aikojen paras rocklevy sekoitti Britannian

Sex Pistolsin levy Never Mind the Bollocks täyttää 40 vuotta. Bändin vaikutus tuntuu kaikkialla kulttuurissa.

22.10.2017 15:43

Se oli punkin ja vihan vuosi, sanotaan. Se oli myös vuosi nolla. Joko olit pitkätukkainen menneisyys tai piikkitukkainen tulevaisuus – joka tosin kiljui, ettei mitään tulevaisuutta ole. Punkliike alustettiin jo 1976, mutta massa-asiaksi se räjähti vuonna 1977. Lokakuussa julkaistiin LP Never Mind the Bollocks, Here’s the Sex Pistols, eikä mikään enää ollut entisellään.

Sex Pistolsin albumi oli sensaatio. Se on yksi kaikkien aikojen parhaista rocklevyistä.

Ajatelkaa neonhehkuisen anarkismin iskua taustaa vasten. Vuonna 1977 kaikki oli ruskeaa, harmaata ja oranssia. Ikävä hippikuosi oli tuhonnut 60-luvun räiskyvän mod-tyylin ja poptaiteen iskut. Ja sitten tuli punk.

Se palautti raivon, energian ja shokin popkulttuuriin.

Vuonna 1977 esikoispitkänsä julkaisivat Sex Pistolsin ohella The Clash, The Jam, The Stranglers ja moni muu. Vireämpää rockvuotta saa hakea vaan ei löydä.

Marraskuun 24. päivänä esivalta iski takaisin. Krapulaiset pistoolit astuivat oikeuden eteen Nottinghamissa. Tarkoitus oli selvittää, oliko levy epäsiveellinen. Jutussa oli oikeasti kyse Sex Pistolsin ja punkin tulevaisuudesta ja taiteellisen vapauden tilasta koko maassa.

Steve Jones, Paul Cook, Glen Matlock ja Johnny Rotten tiiviissä tunnelmissa vuonna 1976.

Sex Pistols kiljui anarkiaa, pilkkasi kuningatarta, uhkui väkivaltaista vastarintaa ja repi rikki englantilaisen sopivaisuuden kulisseja.

Soittajien kimppuun hyökättiin kaduilla. Mutta punk-junaa ei enää voinut suistaa raiteiltaan. Poliitikot, oikeusistuimet, valtamedia ja katujen karpaasit yrittivät, mutta mikään ei auttanut.

Toista sellaista levyä kuin Nevermind the Bollocks ei ole. Kahdelle puolelle mustaa vinyyliä oli sijoitettu 12 kulttuurista räjähdyspanosta.

Albumi syöksi vuosiksi valtaistuimelta progressiivisen ja raskaan rockin suuret nimet ja toi uuden estetiikan maailmaan. Pistols oli design-tuote eikä vain bändi. Sen vaikutus tyyleihin, muotiin, graafiseen suunnitteluun ja jopa elokuvaan oli mittaamaton.

Manageri Malcolm McLaren suunnitteli ranskalaisten älykköanarkistien heittämän haasteen mukaisen design-tuotteen, jonka keulakuvan Johnny Rottenin raivokkuus takasi hälytysarvot. Ilman sähäkän älykästä kauhukakaraa katseenvangitsijana hanke olisi ollut heti hukassa.

Pistolsit olivat neljä parikymppistä työväenluokan ladiä, jotka uskalsivat Britannian harmaalla 1970-luvulla unelmoida vallankumouksesta. Pistols muotoiltiin murtamaan kaavat ja kaatamaan dinosaurukset, mutta se oli myös aito asia. Yhteiskunnassa kupli ja kuohui, ja siihen yhtye vastasi.

Sex Pistols syntyi Lontoon King’s Roadin kulmilla Let It Rock -vaatekaupan, myöhemmin Sex-nimellä tunnetun liikkeen vetäjien Malcom McLarenin ja Vivienne Westwoodin suojeluksessa. Bändi oli alusta saakka ilmiö, markkinatuote. Silti, työttömyys ja ankeat katutason olot vaikuttivat sähköistävästi sekä bändeihin että yleisöön. Ei mikään muotoilu läpi lyö ellei aika ole otollinen.

Vuosi 1977 oli otollinen. Siksi se muistetaan yhä ja aina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?