Kirjailijahulttio halusi muutosta käyttäytymiseensä ja muuttui herrasmieheksi. Myös vaimo ilahtui: –Parisuhteemme menee paremmin kuin koskaan. - Viihde - Ilta-Sanomat

Kirjailijahulttio halusi muutosta käyttäytymiseensä ja muuttui herrasmieheksi. Myös vaimo ilahtui: –Parisuhteemme menee paremmin kuin koskaan.

Kun Joonas Konstig opetteli herrasmieheksi, hänestä tuli parempi aviomies. Herrasmieselämän kulut olivat kuitenkin liikaa kirjailijan taloudelle.

– Mitään tylsää hyvätapaisuudessa ei ole, Joonas Konstig tietää opeteltuaan vuoden ajan herrasmiehen tavoille.

22.10.2017 10:00

Kirjailija Joonas Konstig päätti kokeilla vuoden ajan herrasmiehen elämää. Se tuntui hyvältä kirjan aiheelta, mutta ennen kaikkea hän halusi muutosta käyttäytymiseensä.

– Herättäjinäni olivat kolme lastani, aloin nähdä jo kaksivuotiaassa kuopuksessa luonteeni heikkoudet. 40-vuotispäivänikin lähestyi, joten ajattelin, että jotakin pitää elämälleen tehdä, Konstig kertoo.

Konstig tiesi, että länsimainen ihanne hyvästä miehestä on herrasmies. Sellainen hän ei ollut. Hän oli kyllä itsenäisesti ajatteleva oman tiensä kulkija, mutta se ei tuntunut ainakaan helpottavan elämää.

Konstig ei ole kammoksunut mielipiteiden vaihtamista. Hän on eronnut kirkosta ja liittynyt takaisin, vastustanut punkkarina porvarillisuutta ja ollut hetken mukana ääripäätä edustavassa Oikea media -vaihtoehtomediassa. Konstig on myös entinen kasvissyöjä, josta tuli näkyvä lihansyönnin puolustaja.

Vuosi herrasmiehenä -kirjassaan (WSOY) Konstig kirjoittaa:”Minusta ei saisi maalattua myönteistä kuvaa edes hautajaispuheessani.”

Aika kovaa itseruoskintaa, mutta Konstig tietää, että hänellä on ollut varsinkin läheisiin ylimielinen asenne.

 Ajattelin, että maailma on minua varten. Mielestäni minun ei tarvinnut sanoa edes hyvää huomenta muille.”

– Pahimpia puoliani ovat olleet itsekeskeisyys, kiukuttelu ja kiroilu. Ajattelin, että maailma on minua varten. Mielestäni minun ei tarvinnut sanoa edes ”hyvää huomenta” muille, Konstig kertoo.

Herrasmiehenä Konstig aloitti kesällä 2016. Teepaidat vaihtuivat kauluspaitoihin, joita hän käytti jopa lasten kanssa mökkimölkkyä pelatessaan. Hän satsasi myös pikkutakkeihin, kenkiin, englantilaiseen pyjamaan ja shaalikauluksiseen aamutakkiin. Kalsareissa kuljeskelu kotona loppui.

– Tuli kallis vuosi, talouteni ei ole vieläkään toipunut siitä, vaikka en ihan nollasta lähtenyt vaatteiden suhteen, Konstig kertoo.

Vaatteilla on merkitys, Konstig tietää nyt. Kaupoissa häntä on alettu teititellä ja herrasmiehen asussa hän on tuntenut itsensä myös tehokkaaksi.

– Opetuskeikoillani olen tuntenut, että nyt tehdään hommia eikä vain lörpötellä.

Siitä Konstig yllättyi, miten paljon syvyyksiä herrasmiesmäisyydessä on. Kauluspaita ei tee kenestäkään parempaa ihmistä, mutta sekin on hänen mielestään eräs tapa ottaa muita huomioon.

Ennen Konstig jätti jopa tervehtimättä ihmisiä, jotta ei tarvitsisi harrastaa small talkia. Herrasmies taas on kiinnostunut muiden kuulumisista omien saavutustensa kertomisen sijaan. Niinpä Konstig alkoi avata suutaan.

Nykyään herrasmies Konstig puhuu, mutta ei kiroile eikä kerro törkyjuttuja. Kavereiden levottomiin juttuihin hän ei puutu – yleensä.

– En halua olla seuran tylsä tyyppi, ilonpilaaja, kirjailija naurahtaa.

Herrasmies on herrasmies kotonakin. Piereskely ja röyhtäily eivät ole okei koti­oloissakaan, Konstig päätti. Hän on myös rientänyt avaamaan vaimolleen auton oven, auttanut tuolia alle ja takkia päälle.

– Parisuhteemme menee paremmin kuin koskaan. Emme olleet eroamassa, mutta voi sanoa, että herrasmiesprojektini pelasti liittomme. Näen nyt vaivaa toisen huomioimisessa, olemme ikään kuin suhteen alkuvaiheessa.

 

Kirjassaan Konstig tuskailee välillä, miksei vaimolla ole muutosprosessia. Sitten hän tajusi, että herrasmies ei etsi toisesta virheitä.

– Sitä paitsi vaimo on käyttäytynyt aina minua paremmin.

Sekin Konstigille kirkastui, miksi juhlissa on ollut usein jäykkä olo. Jos kotona kiukuttelee kalsareissa, miellyttävänä oleminen muualla ei tietenkään tunnu normitilalta.

Yksi oivallus Konstigille oli, että herrasmies ei tee numeroa herrasmiesmäisyydestään. Teennäinen käyttäytyminen on vain luotaantyöntävää.

Konstig kertoo kirjassaan myös historian suurista herrasmiehistä. Tietenkin hän luki hyvän käytöksen oppaitakin. Tapakouluttaja Kaarina Suonperän avulla hän pääsi Suomen Tapaseuran 20-vuotisjuhlaan, jossa hän ei tavannut ainoatakaan tiukkapipoa.

Todellisena herrasmiehenä tunnetun professori Matti Klingen tapaaminen oli Konstigille koetinkivi. Ensikohtaaminen ei mennyt ihan nappiin: Konstig tuppasi kättä ensimmäisenä, vaikka ylempiarvoinen päättää kättelemisestä.

Rahaa herrasmieselämään paloi, sillä Konstig myös harrasti: ratsastusta, rugbya, miekkailua, golfia ja tanssimista. Vaimon hän vei Venetsiaan.

Vuoden aikana Konstig oli jatkuvasti huono jossakin, mutta esimerkiksi rugby oli hauska haaste. Kotona hänellä oli edelleen välillä herrasmiesmäisyys hukassa, mistä tyttäret pääsivät kuittailemaan.

– Vaikeinta oli kaivautua ulos omasta navasta. Vieläkin huomaan, että taas puhun vain itsestäni. Mutta mitään tylsää hyvätapaisuudessa ei ole, Konstig summaa.

Hän aikoo jatkaa herrasmiehen elämää – sitä toivoo vaimokin. Konstig ei usko, että kukaan kaipaa sitä itsekeskeistä ja kiukuttelevaa sälliä, joka hän ehti olla lähes 40 vuotta.

Vuosi herrasmiehenä (WSOY) ilmestyy 19.10.

Joonas Konstig

Ikä: 40.

Perhe: Vaimo ja kolme lasta.

Ammatti: Kirjailija. Opiskellut mm. kulttuuriantropologiaa, kirjallisuutta, kansantaloustiedettä. Kirjoittanut romaanit Kaikki on sanottu, Totuus naisista, Perkele.

Plus: Paransi avioliittoaan herrasmiehen tavoilla: toisen huomioon ottamisella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?