Aku Hirviniemi katosi vuosi sitten äkisti julkisuudesta – nyt hän kertoo, mitä silloin tapahtui: ”Tuijotin vain tyhjyyteen” - Viihde - Ilta-Sanomat

Aku Hirviniemi katosi vuosi sitten äkisti julkisuudesta – nyt hän kertoo, mitä silloin tapahtui: ”Tuijotin vain tyhjyyteen”

Vuosi sitten Aku Hirviniemi eli elämänsä synkintä aikaa. Nyt hän on valmis puhumaan siitä, mitä koki ja kuinka toipuminen takaisin omaksi itseksi alkoi.

14.10.2017 6:20 | Päivitetty 14.10.2017 9:43

Vuosi sitten lokakuussa näyttelijä Aku Hirviniemen, 33, oli pakko pysähtyä. Hurjan määrän töitä vuodesta 2010 paiskinut kahden lapsen isä oli ensimmäistä kertaa tilanteessa, jonka hän ei aiemmin ollut uskonut olevan mahdollista. Kaikkea tapahtui kerralla liikaa. Hirviniemi kuvasi samaan aikaan kolmea tv-ohjelmaa, Tuntematon sotilas -elokuvaa ja esiintyi Kansallisteatterin Nummisuutarit-näytelmässä. Työrumban keskellä hän myös erosi pitkäaikaisesta puolisostaan, näyttelijä Niina Lahtisesta.

– Siinä oli liikaa yhdelle ihmiselle kaikkea. Siinä tuli vain totaalinen stoppi, Hirviniemi sanoo nyt vuotta myöhemmin.

Tuntemattoman sotilaan kuvaukset olivat vaativa puserrus. Kersantti Hietasen roolia varten Hirviniemi laihdutti kahdessa kuukaudessa 13 kiloa. Elokuvan teossa noudatettiin metodinäyttelemistä, minkä vuoksi Hirviniemi asui muiden näyttelijöiden kanssa puolijoukkueteltassa kuvausten ajan.

– Elin kuin sotilas. Uupumukseni ei kuitenkaan ollut mistään yhdestä produktiosta kiinni. Se oli kaikkien asioiden summa. Minulla oli ollut seitsemän vuoden ajan hirveä vauhti päällä. Oli väistämätöntä ja pakko pysähtyä jossain vaiheessa.

Katso yllä olevalta videolta Aku Hirviniemen kuulumiset Tuntemattoman sotilaan kutsuvierasensi-illassa.

Aku kuvailee päiviensä heinäkuusta lokakuuhun kuluneen lepäillessä. –Yritin heittää lapsia kouluun ja harrastuksiin, mutta välillä sekin oli liikaa.­

Lääkärin määräyksestä Hirviniemi jäi sairauslomalle vuosi sitten lokakuussa. Helmikuussa Tuntemattoman sotilaan talvikuvaukset kutsuivat kahdeksi viikoksi, mutta muutoin Hirviniemi sanoo levänneensä heinäkuuhun saakka, kunnes palasi takaisin töihin Heinähattu, Vilttitossu ja Rubensin veljekset -elokuvan kuvauksiin.

Lääkäriin Hirviniemen passittivat työkaverit, jotka huomasivat aiemmin niin avoimen miehen muuttuneen kuin varjoksi itsestään.

– Aloin käydä kierroksilla ja persoonallisuuteni oli muuttunut sulkeutuneeksi.

Työyhteisön lisäksi muutoksen Akussa huomasivat hänen tyttärensä ja ex-puolisonsa.

– Istuin vaan pöydän ääressä ja lähinnä tuijotin tyhjyyteen. Jotenkin kovalevy keitti yli, Hirviniemi kuvailee ja jatkaa:

– Yksinkertaisetkin asiat jäivät hoitamatta. En jaksanut edes avata kirjekuoria, ja yhtäkkiä perintätoimistosta saattoi tulla kirje vain ja ainoastaan siitä syystä, etten ollut jaksanut maksaa laskua. Tiskaaminenkin tuntui ylivoimaiselta. Eihän se haittaa jos välillä jäävät tiskit tiskaamatta, mutta sitten kun ne samat tiskit seisovat altaassa kolmatta viikkoa.

Aku Hirviniemi on kiitollinen lähipiiristään. –Jos tuntuu, että seinät kaatuvat päälle, niin on aina joku, jonka luo mennä juttelemaan, Hirviniemi sanoo.­

Myös yöt olivat levottomia ja saadakseen nukuttua Aku joutui turvautumaan unilääkkeisiin.

– Kun syvä uupumus iskee, se on hirveän itsekeskeinen tila. Ei siinä ajattele kauheasti muita. Olin aika omissa maailmoissani ja läheiset eivät saaneet minuun kontaktia.

Aku kuvailee päiviensä heinäkuusta lokakuuhun kuluneen lepäillessä.

– Yritin heittää lapsia kouluun ja harrastuksiin, mutta välillä sekin oli liikaa.

Nyt vuotta myöhemmin Hirviniemi sanoo voivansa hyvin.

– En minä muuten istuisi tässä antamassa haastattelua, jos voisin huonosti, Hirviniemi sanoo helsinkiläisravintolan pöydässä.

Miten Aku Hirviniemi alkoi toipui uupumuksestaan ja mitä mieltä hän on terapiasta? Lue Hirviniemen koko haastattelu Ilta-Sanomien viikonvaihteen lehdestä joko printti- tai digilehdestä täältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?