Paula Koivuniemi ei pysty katsomaan Tuntematon sotilas -elokuvaa: ”Isäni oli sodassa ja hänelle jäi traumoja” - Viihde - Ilta-Sanomat

Paula Koivuniemi ei pysty katsomaan Tuntematon sotilas -elokuvaa: ”Isäni oli sodassa ja hänelle jäi traumoja”

Paula Koivuniemi ja Katri Helena metsästävät kulttuurielämyksiä: kumpaakin kiinnostaa erityisesti teatteri ja ooppera, mutta elokuvamieltyvykset eroavat rajusti, sillä Paula ei pysty katsomaan rankkoja elokuvia.

Paula Koivuniemi kertoo, millaisesta kulttuurista hän pitää ja mikä saa hänet herkistymään.­

15.10.2017 8:02

Maamme suuret tähdet Katri Helena ja Paula Koivuniemi esiintyvät ensi keskiviikkona nähtävässä, satavuotiaan Suomen kunniaksi järjestettävässä Ylen Vuosisadan kulttuurigaalassa.

Katri Helena ja Paula ovat itsekin monipuolisen kulttuurin ystäviä, ja he keräävät omia elämyksiään niin teatterista kuin oopperasta.

IS Tv-lehti haastatteli Vuosisadan kulttuurigaalaan valmistautuvia rakastettuja laulajia.

– Olin juuri katsomassa Syyssonaatin oopperassa. Tykkään erityisen paljon teatterista ja oopperasta, mutta elämä on usein niin kiireistä omien ihmisten kanssa, etten ehdi kaikkialle, maaseudulla asuva Katri Helena kertoo IS Tv-lehdelle.

Paula aloitti aktiiviset kulttuuriharrastukset muuttaessaan pääkaupunkiseudulle 1970-luvulla.

– Silloin aloin käydä kaikkialla, sillä Helsingissä on paljon hienoja teattereita ja oopperoita. Ooppera on oma lempparini, erityisesti La bohème, Paula kertoo.

– Oopperan musiikki on niin järjettömän kaunista ja herkkää, ja kun kuuntelen oopperalaulajia, vaivun tuolissa alaspäin, Paula sanoo.

Muiden artistien keikoilla kumpikaan ei juuri ehdi käydä, koska omissa keikoissakin riittää kiirettä.

”Olen todella kova urheiluhullu”

Paula panostaa sen sijaan penkkiurheiluun ja käy katsomassa milloin mitäkin lajia.

– Isäni kuskasi minua nuorena kaikenlaisiin kisoihin yleisurheilusta pesäpalloon, ja kävisin edelleen mielelläni katsomassa pesäpallopelejä.

– Seuraan jalkapalloa ja käyn Seinäjoen Jalkapallokerhon SJK:n peleissä täällä Helsingissä. Olen todella kova urheiluhullu – myös koripallo ja lentopallo kiinnostavat.

Molemmat laulajatähdet kuluttavat paljon aikaa kulttuurin parissa myös kotona ja tien päällä keikkamatkoilla.

Katri kuuntelee mieluusti radiota, erityisesti Yle Puhetta.

– Sieltä saa paljon informaatiota ja sitä kanavaa on mukava kuunnella. Seuraan myös aktiivisesti uutisia ja päivän politiikkaa, se on hyvin kiinnostavaa, Katri kertoo.

Televisiosta molemmat seuraavat ensisijaisesti uutisia, mutta muitakin mielenkiinnon kohteita löytyy.

– Katselen uutisia ja urheilua. Saatan seurata jotain tennismestaria keskellä yötä, Paula paljastaa.

– Tykkään kilteistä tv-sarjoista: Viidakkoperhe ja Piikkejä paratiisissa ovat omia suosikkejani. Suomalaisista sarjoista Roba oli todella hyvä ja elokuvista mm. Wallanderit ovat mielenkiintoisia, Katri kertoo.

Katri kävi myös vastikään elokuvateatterissa katsomassa suomalaisen Ikitie-filmin.

– Olimme Tommin (Liimatainen) kanssa katsomassa elokuvan, ja se on ihan uskomaton. Se oli jotenkin järkyttävän hyvä, ja tarinaa jäi miettimään pitkäksi aikaa. Lähdin elokuvista möykky rinnassa, kun mietin, miten julmuus pääsee joskus rehottamaan ihmisissä.

Syvällisempi kulttuuri kiinnostaa

Katri pohtii paljon ihmisyyttä ja lukee romaanien ja kaunokirjallisuuden ohella aktiivisesti mm. filosofi Eckhart Tollen kirjallisuutta.

– Tykkään lukea ihmiseen ja ymmärryksen kasvuun liittyvää kirjallisuutta. Palaan aina Tollen kirjaan Läsnäolon voima. Hänen teoksistaan saa paljon hyvää eri elämäntilanteissa.

Jos Katri lukee paljon, niin Paula taas sanoo olevansa siihen puuhaan liian kärsimätön. Sen sijaan Paula ammentaa monenlaisia kulttuurielämyksiä lempikaupungistaan New Yorkista, jossa hän käy tasaisin väliajoin.

– Käyn katsomassa musikaaleja ja teatteriesityksiä. Siellä voi katsella eri tavalla ihmisiä ja seurata kulttuuria kuin täällä.

– Suomessa pitää aina laittautua johonkin lähtiessään. Se on ainoa rasite suomalaisen kulttuurin harrastamisessa, vaikka tykkään laittautua, Paula sanoo.

– Ihmiset tosin ovat aina todella ystävällisiä kaikkialla ja kyselevät, miten voin vieläkin olla tämän näköinen, hän jatkaa nauraen.

Suomea tulee myös nopeasti ikävä muualla reissatessa.

– Aina kun asuu ulkomailla, osaa taas arvostaa kotimaata, Paula muistuttaa.

Palvelutaloissa esiintyminen koskettaa

Myös muita harrastuksia riittää, sillä Katri Helena käy aktiivisesti avantouintiseurassa ja Paula käy pyöräilemässä ja ystävänsä Raili Hulkkosen kanssa sauvakävelemässä.

– Meillä molemmilla on Katrin kanssa valtava työmoraali, ja terveet elämäntavat ovat ihan elinehto, jos haluaa olla huipulla, Paula sanoo.

– Jos nuorena tuli keikan jälkeen vähän juhlittua, niin ennen neljääkymmentä ikävuotta piti jo mennä kiltisti keikan jälkeen kotiin nukkumaan.

Elokuvateatteriinkaan Paula ei ole hetkeen ehtinyt, eikä hän usko pystyvänsä katsomaan myöskään satavuotiaan Suomen kunniaksi valmistuvaa uutta Tuntematon sotilas -elokuvaa – toisin kuin Katri, joka odottaa elokuvaa suurella mielenkiinnolla.

– Isäni oli sodassa, ja hänelle jäi siitä traumoja. En siksi tykkää sellaisista elokuvista. Mieluummin katson jotain kaunista ja herkkää. Kaunis rakkaustarina tekee hyvää ihmiselle, Paula herkistyy.

Paulan herkkyys tulee ilmi myös, kun hän kertoo vierailuistaan senioreiden luona palvelutaloissa.

– Se on tällaiselle itkuiikalle vaikeaa välillä. Näen, miten kaikki vaipuvat muistojen maailmaan, kun esitämme vanhoja kappaleita. Se on hyvin koskettavaa, ja olen kova itkemään, mutta yritän aina tsempata, Paula sanoo.

Hän on kiertänyt palvelutaloja yhdessä Pirkko Mannolan kanssa.

– Laulamme siellä kaikki yhdessä ja muistelemme nuoruutta. Tykkään siitä hirveästi: se on niin aitoa, ja tekee hyvää kaikille. Seniorit virkistyvät, ja vierailut antavat paljon myös itselle. Suosittelen tätä jokaiselle artistille.

Suomen satavuotistaivalta juhlitaan muistoilla

Vuosisadan kulttuurigaalassa rakastetut artistit heittäytyvät niin ikään muistojen maailmaan.

Katri Helena esittää gaalassa kappaleen Puhelinlangat laulaa yhdessä Rajaton-yhtyeen kanssa.

Katri Helenan ura levylaulajana alkoi vuonna 1963. Kuva on esiintymisestä Danny-show’ssa Mäntsälässä elokuussa 1967.­

Paula puolestaan esittää Dallapé-tanssiorkesterin kanssa muun muassa kappaleet Mustat silmät, Muistatko Monrepos’n ja Pieni sydän.

Paula Koivuniemi vuonna 1979. Uraa suosittuna laulajana oli takana jo yli 10 vuotta.­

Kumpikin juhlistaa mielellään satavuotiasta Suomea tällaisen gaalan merkeissä.

– Kyllähän sitä täytyy juhlia, että tähän maailman aikaan olemme pysyneet itsenäisinä idän ja lännen välissä. Se on juhlimisen asia! Katri painottaa.

Omat satavuotisjuhlat perhepiirissä

Katri viettää marraskuussa myös oman Bertta-äitinsä satavuotisjuhlia.

– Meillä on isot juhlat äidin 100-vuotissynttäreiden kunniaksi. Pitkän elämän salaisuus on varmasti se, että äiti on elänyt tervettä maalaiselämää ja tehnyt koko ikänsä reippaasti asioita. Huomaan myös itsessäni äidin piirteitä, Katri nauraa.

Katri käy äitinsä luona päivittäin, ja lisäksi elämä pyörii lähellä asuvien 3- ja 8-vuotiaiden lastenlasten ympärillä. Siksi aikaa kulttuurille ei tahdo aina löytyä.

– Oma lähipiirini on tosi pieni: perhe ja pari ystävää. Käyn välillä teatterissa ja joskus keikallakin omien tyttärieni kanssa. Olimme pari vuotta sitten kuuntelemassa Michael Bublé’ta.

– Vaikka perhe onkin ollut välillä rankkakin, se on pitänyt jalat maassa ja pelastanut elämän. Kun ympärillä on ihmisiä, jotka rakastavat, se on maailman parasta, Katri pohtii.

Paulan äiti olisi täyttänyt tänä vuonna niin ikään sata vuotta. Paulan äiti kuoli 56-vuotiaana ja isä 1980-luvun puolivälissä.

– Äitini oli kirjanpitäjä. Olen perinyt äidiltäni järjestelmällisyyden ja tarkan kirjanpidon kaikesta. Isäni oli muusikko ja häntä kiitän siitä, että löysin tämän ammatin.

Vuosisadan Kulttuurigaala keskiviikkona 18.10. TV1 klo 21.00.

Vuosisadan kulttuurigaala

Suora lähetys Turun Logomosta keskiviikkona 18.10.

Gaalassa palkitaan suomalaisia kulttuuritekijöitä, -tekoja ja -vaikuttajia.

Vuosisadan kulttuuripersoona - ja Vuosisadan kirja -äänestysten tulokset paljastetaan.

Opetus- ja kulttuuriministe­riön Suomi-palkinnot jaetaan, ja Museoliitto palkitsee Vuosisadan museon.

Esiintyjinä ovat Paula Koivuniemen ja Katri Helenan lisäksi muun muassa Mikko Leppilampi, Irina, Rajaton-yhtye, viihdeorkesteri Dallapé, Turun kaupunginteatteri, oopperalaulajat Helena Juntunen ja Matti Salminen, heavykokoonpano Northern Kings, balettitanssija Atte Kilpinen sekä Turun filharmoninen orkesteri johtajanaan Leif Segerstam.

Juontajina ovat Sanna Stellan ja Jaakko Saariluoma .

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?