Juontaja Ile Jokinen muistelee Ylen pahinta tv-floppia – ohjelma vedettiin heti pois ruudusta: ”Ehkä se oli vuonna 1997 liikaa”

Kumiankka Klubi jäi historiaan suomalaisen television lyhimpänä viihdeohjelmana, ehkä jopa myös huonoimpana.

Kumiankka Klubi sai nimensä Ile Jokisen keräilyharrastuksesta. Miehellä on satoja kumiankkoja eri puolilta maailmaa.

12.10.2017 15:44

Mistä on huono viihdeohjelma tehty? Puujalkavitseistä, navanalushuumorista, kömpelöstä dialogista ja kehnosta kameratyöstä.

Tätä kaikkea oli Suomen tv-historian lyhimmäksi sarjaksi jäänyt viihdepläjäys Kumiankka Klubi – tosin tarkoituksella. Sarjaa esitettiin Ylellä yhden ainoan jakson verran tasan 20 vuotta sitten. Jakso on nähtävissä Ylen Elävässä arkistossa.

Ohjelmaa väsänneen tiimin tarkoituksena oli tehdä parodiaa sen ajan kisailuihin perustuvista viihdeohjelmista. Pilailu meni kuitenkin pahan kerran metsään.

– Loppujen lopuksi se on aika tarkkaa työtä, että saa epäonnistumisen onnistumaan, ja ohjelman näyttämään siltä, että se menee vahingossa päin persettä. Ehkä me oltiin vähän liiankin lahjakkaita siinä päin persettä tekemisessä, nauraa Remu Aaltosen kanssa Kumiankka Klubia isännöinyt radiojuontaja Ilkka ”Ile” Jokinen.

  • Voit katsoa ohjelman jakson alla olevalta videolta!

Ile Jokinen tunnetaan parhaiten pitkästä urastaan Radio Novalla, jonka päätyttyä hän siirtyi toukokuussa 2016 aloittaneen Helmiradion vakioääneksi.

Jakso oli tarkoituksella huono

Kumiankka Klubin ensimmäisen (ja viimeisen) jakson oli Jokisen mukaan tarkoituskin olla yhtä kaaosta. Perhokalastusta löyhästi käsittelevän talk show’n juontajat kompastelivat johtoihin, puhuivat piittaamattomasti toistensa päälle ja musiikkivieraan Aarne Tenkasen läpät lähtivät lapasesta tuon tuosta.

Tenkanen oli myös ohjelman ensimmäinen ”viikon kylpijä”, joka lillui kylpyammeessa alasti kumiankkojen kanssa samalla, kun kylpytakkiin sonnustautunut Jokinen haastatteli häntä.

Remu Aaltonen ja Ile Jokinen Kumiankan ensiesityksen aikoihin syksyllä 1997.

Jokisen mukaan sarjan avausjakso oli kuitenkin vain hupsutteleva kokeilu. Ideana oli, että ohjelma olisi vakavoitunut asteen tai pari heti seuraavassa jaksossa. Se, mitä tuleman piti, jää kuitenkin ikuiseksi mysteeriksi.

– En tiedä, mitä siitä olisi tullut, sehän tässä on mielenkiintoista. Sitä ei kukaan osaa sanoa, koska kirjoitettuna oli vain se ensimmäinen osa. Tiedän vain sen verran, että ideana oli suora lähetys, johon tulee vieraita, ja jota minä ja Remu juonnamme, mutta tuon ensimmäisen jakson kaltainen siitä ei missään nimessä olisi tullut.

Ohjelmajohtajaa ei naurattanut

Kieli poskessa tehdyn avausjakson taustojen piti olla tiedossa myös Ylen ohjelmajohtaja Astrid Gartzilla, mutta jakson nähtyään hän julisti kumiankat välittömästi kuolemantuomioon.

Ylen mukaan Gartz sanoi ohjelman olevan yksinkertaisesti liian huono televisioon.

– Ainakin onnistuimme siinä, että ensimmäinen jakso oli juuri niin hirveä, kuin sen pitikin olla. Sitä ei oltu tarkoitettu ilkeydeksi ketään kohtaan, vaan ylipäätään hämmentää. Siinähän me onnistuttiinkin, mutta ei ehkä ihan sillä tavalla, mitä olimme ajatelleen, Jokinen kertoo naurunpyrähdysten välistä.

Ideana oli, että viihdeohjelman viikoittain vaihtuvat vieraat pääsisivät käymään kylvyssä kumiankkojen kanssa. Kuvassa Ile Jokinen.

Jokinen sai tiedon Kumiankka Klubin pikaisesta päättymisestä ohjelman tuottajalta, ystävältään Olof Qvickströmiltä. Gartzin päätös sai pojissa aikaan enemmän huvitusta, kuin häpeää.

– Olof soitti minulle ja nauroi, että nyt ne sitten lopetti sen. Olin siihen, että okei, ei siinä mitään. Taloudellisesti se ei ollut mikään menetys.

– Ehkä se oli vuonna 1997 sitten liikaa. En usko, että ohjelma hetkauttaisi nykypäivänä ketään, kun tarjontaa on niin laidasta laitaan, Jokinen tuumii.

”Pistäkää paremmaksi”

Jokisen äänensävystä käy ilmi, ettei miehelle ole jäänyt mitään hampaankoloon ohjelmajohtajan tylystä tuomiosta. Päinvastoin, hän muistelee 20 vuoden takaisia tapahtumia lämmöllä ja huumorilla.

– Tämä oli aika hieno finaali Yleisradiossa tekemilleni tv-töille. Tai no, hieno ja hieno. Ei tämmöisiä asioita kannata alkaa tekemään, jos on sellaista häpeäväistä sorttia, mies hörähtää.

Nykyään Ile Jokista voi kuulla Helmiradion taajuudella.

Jotain huumorimiehet tekivät kuitenkin oikein, kun ohjelma jaksaa kerta kiinnostaa vielä viidesosa vuosisataa myöhemmin.

– Veikkaan, että jos olisi ollut tavanomainen ohjelma, niin ei siitä enää kukaan puhuisi. Jos siltä kantilta katsoo, niin mehän ollaan tehty aika hieno puolituntinen.

– Ennätyksiä pitää rikkoa joka tavalla ja tämä on ainakin toistaiseksi vielä Suomen lyhin televisio-ohjelma, pistäkää paremmaksi, Jokinen kuittaa.

Ile Jokinen on radioalan rautainen ammattilainen.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?